Zo stelt u een systeem in dat voldoet aan ANSI/SIA CP-01-2019

Bijgewerkt op

Een Ajax-systeem dat wordt beheerd door een hub dat draait op OS Malevich 2.19* of hoger. Deze kan worden geconfigureerd volgens de vereisten van ANSI/SIA CP-01-2019 (hierna SIA CP-01 genoemd). Deze norm introduceert maatregelen om de betrouwbaarheid van beveiligingssystemen te verbeteren en valse alarmen te voorkomen.

* – OS Malevich 2.20 komt met een functie voor cross-zoning (opeenvolgende verificatie).

De functies die voldoen aan SIA CP-01 kunnen alleen worden geconfigureerd in de PRO-apps:

Volg deze instructies om het systeem correct te configureren.

Hub-instellingen

Om een systeem in te stellen dat voldoet aan SIA CP-01, moet u de modus voor SIA CP-01 inschakelen in de hub-instellingen.

1. Ga in de Ajax PRO-app naar:
    • Hub → Instellingen → Service → In- en uitschakelproces
  2. Ga naar de instelling Naleving van normen.
  3. Selecteer ANSI/SIA CP-01-2019.
  4. Klik op Opslaan om de SIA CP-01-modus in te schakelen.

Zodra de SIA CP-01-modus ingeschakeld is, kunt u de instellingen configureren die betrekking hebben op de SIA CP-01, zoals de opties Uitlooptijd opnieuw starten en Niet-verlaten gebouwen. Het is ook mogelijk om te selecteren welke apparaten een melding moeten geven bij de functies Alarmannulering alarm of Afbreken alarm en om de Tijd voor afbreken van een alarm aan te passen. Raadpleeg de volgende secties om de vermelde instellingen in te stellen en te configureren.

Uitlooptijd opnieuw starten

De functie Uitlooptijd opnieuw starten is bedoeld om de Vertraging bij vertrek opnieuw te starten als de gebruiker de uitgang twee keer opent voordat de uitgangstijd is verstreken. Deze functie vermindert het aantal valse alarmen bij vertrek wanneer de gebruiker het systeem inschakelt, het gebouw verlaat maar daarna terugkeert naar het gebouw.

De functie Uitlooptijd opnieuw starten is standaard ingeschakeld, maar u kunt deze indien nodig aanpassen.

Niet-verlaten gebouwen

De functie Niet-verlaten gebouwen controleert of de uitgangsdeur open was tijdens de uitloopvertraging. Zo niet, dan schakelt het systeem automatisch over naar de Deelinschakeling nadat de Vertraging bij vertrek is verlopen. Deze functie vermindert het aantal valse alarmen als de gebruiker het systeem inschakelt maar het gebouw niet verlaat.

De functie Niet-verlaten gebouwen is standaard ingeschakeld, maar u kunt deze indien nodig aanpassen.

In-/uitloopapparaten

Om te voldoen aan SIA CP-01 moeten het tijdsbestek van de Vertraging bij binnenkomst/vertrek worden ingesteld voor alle in-/uitgangsapparaten.

Vertraging bij vertrek

SIA CP-01 vereist dat de tijd voor Vertraging bij vertrek ingesteld is tussen 45 en 255 seconden. Zodra de SIA CP-01-modus is ingeschakeld, stelt het systeem de tijd voor Vertraging bij vertrek in op 60 seconden voor alle in-/uitgangsapparaten.

Indien nodig kunt u de instelling Vertraging bij vertrek aanpassen.

Vertraging bij binnenkomst

SIA CP-01 vereist dat de tijd voor Vertraging bij binnenkomst ingesteld is tussen 30 en 255 seconden. Zodra de SIA CP-01-modus is ingeschakeld, stelt het systeem de tijd voor Vertraging bij binnenkomst in op 30 seconden voor alle in-/uitgangsapparaten.

Indien nodig kunt u de instelling Vertraging bij binnenkomst aanpassen.

Voortgangssignaal

Om te voldoen aan SIA CP-01 moeten verschillende voortgangssignalen door sirenes kunnen worden ingesteld voor de in-/uitloopvertragingen. Er is de gebruikelijke pieptoon bij vertraging, de snelle pieptoon bij afloop van de vertraging en de mogelijkheid om de pieptoon te dempen terwijl u een wachtwoord invoert op het bediendeel.

Voor de volgende sirenes zijn voortgangssignalen beschikbaar:

De sirenes van HomeSiren S Jeweller en StreetSiren S DoubleDeck Jeweller zijn niet gecertificeerd volgens SIA CP-01.

Pieptoon bij vertragingen

Met een Ajax-systeem kunt u pieptonen configureren voor In-/uitloopvertragingen die worden aangegeven door de Ajax-sirenes. Deze functie kan worden geconfigureerd in de instellingen van de sirenes:

Snelle pieptoon bij afloop In-/uitloopvertraging

De functie Snelle pieptoon bij het verstrijken van de in-/uitloopvertraging is bedoeld om de gebruiker te waarschuwen dat de tijd voor Vertraging bij binnenkomst/vertrek bijna is verstreken. U kunt kiezen uit 4 opties wanneer de snelle pieptoon moet beginnen:

• Nooit
  • Duurt 5 seconden
  • Duurt 10 seconden (aanbevolen voor SIA CP-01)
  • Duurt 15 seconden

Demp het apparaat wanneer een code op het bediendeel wordt ingevoerd

De functie Demp het apparaat wanneer een code op het bediendeel wordt ingevoerd schakelt de geluidssignalen uit zodra de gebruiker een wachtwoord begint in te voeren op het bediendeel. Met deze functie kunnen gebruikers zich concentreren op het uitschakelen van het systeem.

U kunt de functie Demp het apparaat wanneer een code op het bediendeel wordt ingevoerd inschakelen in de instellingen van de sirene.

Instellingen van het bediendeel

Een Ajax-systeem voorziet twee functies die het aantal handelingen bij het uitschakelen van het systeem verminderen. Deze functies zorgen ervoor dat het bediendeel automatisch activeert en dat het systeem kan worden uitgeschakeld door een wachtwoord in te voeren zonder extra toetsen in te drukken.

KeyPad Plus Jeweller met firmwareversie 5.60.7 of hoger is compatibel met de SIA CP-01-vereisten.

Eenvoudig wijzigen van ingeschakelde modus

Met de functie Uitschakelen zonder uitschakelknop kunt u het systeem uitschakelen zonder op de uitschakelknop op het bediendeel te drukken nadat u een toegangscode heeft ingevoerd of een toegangsapparaat heeft gebruikt.

U moet een lengte voor het wachtwoord voor het systeem bepalen in de hub-instellingen met de Ajax PRO-app.

Om het Eenvoudig wijzigen van ingeschakelde modus in te stellen in de Ajax PRO app:

1. Selecteer de vereiste hub.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer het gewenste bediendeel en ga naar:
    • Instellingen → Eenvoudig wijzigen van ingeschakelde modus
  4. Selecteer de optie Uitschakelen zonder uitschakelknop.
  5. Klik op Terug om de nieuwe instellingen toe te passen.

Automatisch opstarten bij inloopvertraging

Met de functie Automatisch opstarten bij inloopvertraging wordt KeyPad Plus Jeweller automatisch geactiveerd wanneer de Vertraging bij binnenkomst is ingesteld.

Dankzij de combinatie van de functies Eenvoudig wijzigen van ingeschakelde modus en Automatisch opstarten bij inloopvertraging kunnen gebruikers het systeem in één enkele stap uitschakelen zonder risico op een vals alarm. Open simpelweg een toegangsdeur en voer een wachtwoord in of gebruik een toegangsapparaat. Het systeem wordt uitgeschakeld na het invoeren van de geldige toegangscode.

Handmatige alarmen

DoubleButton Jeweller, Button S Jeweller, Button Jeweller, Ajax SpaceControl Jeweller kunnen worden gebruikt om handmatige alarmen te genereren.

DoubleButton Jeweller heeft twee aparte fysieke knoppen die tegelijkertijd ingedrukt moeten worden om een overalalarm te genereren.

Button S Jeweller, Button Jeweller en Ajax SpaceControl Jeweller hebben de optie Bescherming tegen per ongeluk indrukken:

Om Button S Jeweller, Button Jeweller en Ajax SpaceControl compatibel te maken met SIA CP-01 zodat u paniekalarmen kunt genereren, selecteert u de optie Twee keer drukken voor Bescherming tegen per ongeluk indrukken in de instellingen van het apparaat in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer de gewenste knop of Ajax SpaceControl en ga naar:
    • Instellingen → Bescherming tegen per ongeluk indrukken
  3. Selecteer de optie Twee keer drukken.
  4. Klik op Terug om de nieuwe instellingen toe te passen.

Systeembevestiging

Alle externe apparaten, zoals DoubleButton Jeweller, Button S Jeweller, Button Jeweller, en Ajax SpaceControl Jeweller, evenals de mobiele apps van Ajax, tonen de systeembevestiging bij alle acties die op het externe apparaat worden uitgevoerd.

• Ajax-apps tonen duidelijke en begrijpelijke statussen bij elke actie (bijvoorbeeld in-/uitschakelen).
  • Ajax SpaceControl en knoppen:
    • knippert eenmaal groen als de opdracht is afgeleverd bij de hub;
    • knippert tweemaal groen als de hub de opdracht ontvangen heeft;
    • knippert rood als de hub de opdracht niet ontvangen heeft.

Tijd voor afbreken van een alarm

De functie Tijd voor afbreken van een alarm is bedoeld om het aantal valse alarmen tijdens binnenkomst te verminderen.

Als de gebruiker het systeem niet heeft uitgeschakeld tijdens de Vertraging bij binnenkomst of als er een ander apparaat dan een ingangsapparaat is geactiveerd, zal het systeem een lokaal alarm activeren en de timer van de Tijd voor afbreken van een alarm starten.

Als de gebruiker het systeem uitschakelt binnen de ingestelde Tijd voor afbreken van een alarm, worden er geen alarmen verstuurd naar apps en de meldkamer. Het systeem kondigt via de sirenes aan dat het alarm werd afgebroken door een lange pieptoon na een geluidsindicatie voor het uitschakelen.

Tijdens de Tijd voor afbreken van een alarm kan de gebruiker het systeem uitschakelen door de functie Eenvoudig wijzigen van ingeschakelde modus te gebruiken.

Als de gebruiker het systeem niet uitschakelt binnen de ingestelde Tijd voor afbreken van een alarm, worden er alarmen verstuurd naar de apps en de meldkamer.

Om de Tijd voor afbreken van een alarm aan te passen in de Ajax PRO-app:

1. Selecteer de gewenste hub en ga naar:
    • Instellingen → Service → In- en uitschakelproces
  2. Pas de Tijd voor afbreken van een alarm aan.
  3. Klik op Terug om de wijzigingen toe te passen.

De combinatie van de Vertraging bij vertrek en de Tijd voor afbreken van een alarm mag niet langer zijn dan 1 minuut volgens de SIA CP-01-vereisten.

Uitschakelen

Als de gebruiker het systeem uitschakelt na het verstrijken van de Tijd voor afbreken van een alarm, zal het systeem in het logboek van de app laten zien welk apparaat werd geactiveerd en wanneer.

Als de gebruiker het systeem uitschakelt binnen 5 minuten na het verstrijken van de Tijd voor afbreken van een alarm, zal het systeem de Alarmannulering naar de meldkamer sturen. Het systeem zal ook via de sirenes aangeven dat het alarm werd afgebroken door een twee lange pieptonen na een geluidsindicatie voor het uitschakelen.

Dwangcode

Een Ajax-systeem heeft een functie waarmee het uitschakelen van het systeem kan worden gesimuleerd met een dwangcode. In dit geval simuleert het systeem een normale uitschakeling in de Ajax-app en sirenes, maar worden het beveiligingsbedrijf en andere gebruikers van het beveiligingssysteem gewaarschuwd over het incident.

De dwangcode is niet standaard ingesteld. Om de dwangcode te maken in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer het gewenste bediendeel en ga naar:
    • Instellingen → Dwangcode
  3. Maak een dwangcode aan.
  4. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Cross-zoning (opeenvolgende verificatie)

Een Ajax-systeem heeft een functie waarmee alarmen door het systeem zelf kunnen worden geverifieerd met behulp van cross-zoning (opeenvolgende verificatie). Om het alarm te verifiëren, moet het systeem twee alarmen detecteren van verschillende apparaten binnen de tijd die nodig is om een inbraak te bevestigen.

OS Malevich 2.20 komt met een functie voor cross-zoning (opeenvolgende verificatie).

Om cross-zoning in de Ajax PRO-app te configureren:

1. Selecteer de gewenste hub en ga naar:
    • Instellingen → Service → Alarmbevestiging
  2. Schakel de optie Bevestiging inbraakalarm in.
  3. Selecteer apparaten die worden gebruikt in een cross-zone.
  4. Stel de Inbraakbevestigingstimer in (van 30 tot 60 minuten).
  5. Stel in of het deksel moet worden geanalyseerd tijdens de bevestigingstimer met de optie Bevestig met tweede dekselopening.
  6. Stel in of toegangsapparaten moeten worden geanalyseerd tijdens de bevestigingstimer door de optie Inclusief apparaten met inloopvertraging in te schakelen.
  7. Klik op Terug om de nieuwe instellingen toe te passen.

Als de optie Bevestiging inbraakalarm is ingeschakeld, wordt er een enkelvoudig alarm niet verstuurd naar de apps en de meldkamer en wordt het lokale alarm niet geactiveerd. Pas als een tweede alarm wordt geactiveerd door een ander apparaat in een cross-zone binnen de bevestigingsperiode, wordt er een bevestigd alarm verstuurd naar de apps en de meldkamer, en gaat het lokale alarm af.

Automatische deactivering van apparaten

Om te voldoen aan SIA CP-01 moet de optie Automatische deactivering van apparaten ingeschakeld zijn. Het aantal alarmen dat gedeactiveerd moet worden moet standaard 2 bedragen. Het aantal kan worden ingesteld van 0 tot 6 volgens de standaardvereisten. Waarden hoger dan 6 voldoen niet aan SIA CP-01.

Testen van het systeem

Een Ajax-systeem voorziet in verschillende tests om de werking van verschillende soorten apparaten te controleren. U kunt de detectiezone, Jeweller-signaalsterkte, of het volumeniveau van de sirene testen.

Tegelijkertijd test een Ajax-systeem voortdurend de verbinding met alle detectoren, de Ajax Cloud en de meldkamers.

Integriteitscontrole van het systeem

De Integriteitscontrole van het systeem is een parameter die verantwoordelijk is voor het controleren van de status van alle beveiligingsdetectoren en -apparaten voordat ze worden ingeschakeld.

Om te voldoen aan SIA CP-01 moet de optie Integriteitscontrole van het systeem ingeschakeld zijn.

Bij het instellen kunt u de statussen van de hub kiezen die moeten worden beschouwd tijdens de integriteitscontrole:

• Batterijlading
  • Beschikbaarheid van voeding
  • Dekselstatus
  • Ruisniveau
  • Status van serververbinding
  • Verbinding met de meldkamer

Wanneer de optie Integriteitscontrole van het systeem is ingeschakeld, worden de statussen van andere beveiligingsapparaten (sabotagebeveiligingen, batterijniveau, statussen van bistabiele detectoren) gecontroleerd, ongeacht de geselecteerde statussen van de hub.

Minimale systeemconfiguratie

1. Bedieningspaneel: Hub 2 Plus Jeweller (9NA), Hub 2 (4G) Jeweller (9NA).
  2. Apparaat voor voortgangsmelding: StreetSiren Jeweller (9NA), StreetSiren DoubleDeck Jeweller (9NA), HomeSiren Jeweller (9NA).
  3. Externe transmissie: via het bedieningspaneel.
  4. Sirenemodel voor lokaal alarm: StreetSiren Jeweller (9NA), StreetSiren DoubleDeck Jeweller (9NA), HomeSiren Jeweller (9NA).
  5. Rookdetector: compatibel, UL-gecertificeerd.
  6. Inschakelapparaat: KeyPad Plus Jeweller (9NA), Ajax SpaceControl Jeweller (9NA).

Raadpleeg uw installateur om te bepalen of de Tijd voor afbreken van een alarm is geconfigureerd voor uw systeem. De functie voor Tijd voor afbreken van een alarm voorkomt dat een melding wordt verstuurd naar de meldkamer als het bedieningspaneel wordt uitgeschakeld binnen 30-45 seconden nadat een inbraakalarm is geactiveerd. Merk op dat brandalarmen normaal gesproken zonder vertraging worden gemeld.

Snel overzicht van de vereisten

Functies Vereiste Vereist bereik Aanbevolen instelling
Vertraging bij vertrek Vereiste (programmeerbare) optie Voor volledig of automatisch inschakelen:
45-255 seconden
60 seconden
Voortgangssignaal Toegestane optie Individueel signaal kan worden uitgeschakeld Alle signalen ingeschakeld
Uitlooptijd opnieuw starten Vereiste optie Voor opnieuw binnengaan tijdens uitlooptijd Ingeschakeld
Niet-verlaten gebouwen Vereiste optie (behalve voor op afstand inschakelen) Als er geen uitgaan gerigstreerd is na het inschakelen Ingeschakeld
Vertraging bij binnenkomst Vereiste (programmeerbare) optie 30 seconden – 4 minuten* Minstens 30 seconden*
Tijd voor afbreken van een alarm Vereiste optie Kan worden uitgeschakeld — per zone of zonetype Ingeschakeld
Uitschakelen (Tijd voor afbreken van een alarm) Vereiste (programmeerbare) optie Tot 60 seconden* Minstens 15 seconden*
Alarm afbreken Vereiste optie Geef aan dat er geen alarm is verzonden Ingeschakeld
Alarmannulering Vereiste optie Geef aan dat er een annulering is verzonden Ingeschakeld
Dwangcode Toegestane optie Geen automatische afgeleide van een andere gebruikerscode
Geen duplicaten met andere gebruikerscodes
Uitgeschakeld
Cross-zoning (opeenvolgende verificatie) Vereiste optie Moet worden ingesteld Ingeschakeld en twee (of meer) zones zijn ingesteld
Automatische deactivering van apparaten Vereiste (programmeerbare) optie Voor alle zones anders dan brand, uitschakelen bij 1 tot 6 activeringen van een alarm Twee alarminschakelingen
Testen van het systeem Vereiste optie Kan niet worden ingeschakeld als het systeem ingeschakeld is Kan worden gestart/beëindigd door de installateur

* De combinatie van de Vertraging bij vertrek en de Tijd voor afbreken van een alarm mag niet langer zijn dan 1 minuut.