Gebruikershandleiding van Transmitter Fibra

Bijgewerkt op

Transmitter Fibra is een integratiemodule waarmee een bekabeld apparaat van derden aangesloten kan worden op een Ajax-systeem. Het kan gebruikt worden voor het aansluiten van rolluiken, paniek- of extra knoppen, bewegingsdetectoren voor binnens- en buitenshuis, maar ook openings-, tril-, glasbreuk-, brand-, gas- en lekkagedetectoren of andere bekabelde apparaten.

De integratiemodule ondersteunt NC-, NO-, EOL-, 2EOL-, 3EOL- of het aansluiten van rolluiken en kan het aangesloten apparaat voeden met 10,5-15V⎓, met maximaal 50 mA stroom.

De module werkt in een Ajax-systeem en wisselt gegevens uit met de hub via het beveiligde en bekabelde Fibra-communicatieprotocol.

De integratiemodule is compatibel met Hub Hybrid (2G) en Hub Hybrid (4G). Verbinding met andere hubs, radiosignaalversterkers, ocBridge Plus, en uartBridge is niet mogelijk.

Transmitter Fibra maakt deel uit van de bekabelde apparaten uit de Fibra-productlijn. Alleen geaccrediteerde Ajax Systems-partners mogen deze apparaten verkopen, installeren, en beheren.

Functionele elementen

1. Aansluitklemmen om de Fibra-kabel aan te sluiten op Transmitter Fibra.
  2. QR-code met de ID van het apparaat om het stopcontact toe te voegen aan het Ajax-systeem.
  3. Led-indicatoren van de module.
  4. Connector voor een bekabeld apparaat.
  5. Accessoire voor 5-pins kabel.

Aansluitklemmen om Transmitter Fibra op de hub aan te sluiten:

• +24V — 24 V⎓ voeding van de aansluitklem.
  • А, B — signaalaansluitingen.
  • GND — aardingsterminal van de voeding.

Connectorpinnen voor het aansluiten van een bekabeld apparaat:

• 12V — 10,5-15 V⎓, voedingsvermogen van maximaal 50 mA voor een bekabeld apparaat.
  • GND — aarde.
  • Z1-Z2 — ingangen voor het aansluiten van een bekabeld apparaat.
  • COM — ingang voor het aansluiten de signaalcontacten van een bekabeld apparaat.

Transmitter Fibra heeft 2 ingangen (Z1 en Z2) om een bekabelde apparaat aan te sluiten met behulp van het AATT-schema (d.w.z. Alarm Alarm Tamper Tamper).

Werkingsprincipe

Transmitter Fibra is ontworpen om een bekabeld apparaat van derden te integreren in het Ajax-systeem. De integratiemodule ontvangt informatie over alarmen, storingen, en gebeurtenissen het apparaat via een bekabelde verbinding. Daarna stuurt het de gebeurtenis naar Hub Hybrid met behulp van het bekabelde Fibra-communicatieprotocol. Vervolgens stuurt Hub Hybrid meldingen naar gebruikers en de meldkamer van het beveiligingsbedrijf.

Transmitter Fibra kan worden gebruikt voor het integreren van paniek- of extra knoppen, bewegings-, openings-, trillings-, glasbreuk-, brand-, gas- en waterlekkagedetectoren, etc.

U kunt ook een KeyArm Zone instellen waarmee u de inschakelmodi van het systeem kunt omschakelen met een apparaat van derden dat is aangesloten op Transmitter Fibra. Met KeyArm kunt u het systeem, individuele groepen of de deelinschakeling in-/uitschakelen.

Het type van het apparaat is aangegeven in de instellingen van de zone waarop het bekabelde apparaat is aangesloten. Het geselecteerde type bepaalt de tekst van de meldingen over alarmen en gebeurtenissen van het aangesloten apparaat, evenals gebeurteniscodes die verzonden worden naar de meldkamer.

Soorten gebeurtenissen voor bekabelde apparaten

Type Pictogram Betekenis
Sabotagealarm
ajax transmitter fibra
Gebeurtenis van een sabotagepoging van het apparaat.
Inbraak
ajax transmitter fibra
Alarm bij beweging, openen of wanneer andere detectoren wordt geactiveerd.
Brand
ajax transmitter fibra
Alarm wanneer branddetectoren worden geactiveerd.
Extra alarm
ajax transmitter fibra
Alarm wanneer de extra knop wordt ingedrukt.
Paniekknop
ajax transmitter fibra
Alarm wanneer de panniekknop wordt ingedrukt.
Gasalarm
ajax transmitter fibra
Alarm wanneer de maximale gasconcentratie wordt overschreden.
Storing
ajax transmitter fibra
Een gebeurtenis veroorzaakt door een storing van een aangesloten apparaat.
Lekkage
ajax transmitter fibra
Alarm veroorzaakt door overstroming.
Glasbreuk
ajax transmitter fibra

Alarm wanneer de glasbreuksensor geactiveerd wordt.

Deze gebeurtenis is alleen mogelijk in de Puls-bedrijfsmodus.

Hoge temperatuur
ajax transmitter fibra
Alarm wanneer de bovenste temperatuurgrens wordt overschreden.
Lage temperatuur
ajax transmitter fibra
Alarm wanneer de onderste temperatuurgrens wordt overschreden.
Maskering
ajax transmitter fibra
Alarm wanneer de maskering van het apparaat wordt gedetecteerd.
Dwangcode (opening)
ajax transmitter fibra

Alarm wanneer het systeem wordt uitgeschakeld met een dwangcode.

Deze gebeurtenis is alleen mogelijk in de Puls-bedrijfsmodus.

Trilling (seismische sensor)
ajax transmitter fibra

Alarm wanneer de seismische sensor geactiveerd wordt.

Deze gebeurtenis is alleen mogelijk in de Puls-bedrijfsmodus.

Aangepast
ajax transmitter fibra

De type gebeurtenis is aangepast door de gebruiker.

Merk op: Wordt niet verstuurd naar de meldkamer van het beveiligingsbedrijf of naar gebruikers via een sms-bericht.

Verbindingstypes van een bekabeld apparaat

• Zonder EOL.
  • EOL (verbinding met één weerstand).
  • 2EOL (verbinding met twee weerstanden).
  • 3EOL (verbinding met drie weerstanden).
  • Rolluik.

In de Ajax-app kunt u de normale staat selecteren (normaal gesloten of normaal geopend) voor het paar aansluitklemmen: alarm, sabotagebeveiliging en storing. Hierdoor kunt u elke detector met een potentiaalvrije “droge” contact in elke configuratie verbinden met Transmitter Fibra.

Fibra-protocol voor gegevensoverdracht

De integratiemodule maakt gebruik van de Fibra-technologie voor het verzenden van alarmmeldingen en gebeurtenissen. Dit bekabelde protocol voor gegevensoverdracht zorgt voor een snelle en betrouwbare tweerichtingscommunicatie tussen de hub en de integratiemodule. Dankzij de busverbinding kan Fibra alarmen en gebeurtenissen onmiddellijk doorgeven, zelfs als er 100 apparaten op het systeem zijn aangesloten.

Fibra ondersteunt een blokversleuteling met een dynamische sleutel en verifieert elke communicatiesessie met apparaten om sabotage en spoofen te voorkomen. Het protocol voorziet in regelmatige polling van apparaten door de hub met de opgegeven frequentie om de communicatie te regelen en de status van systeemapparaten in Ajax-apps weer te geven.

Gebeurtenissen verzenden naar de meldkamer

Het Ajax-beveiligingssysteem kan alarmmeldingen niet alleen naar de PRO Desktop-bewakingsapp van Ajax versturen, maar ook naar de meldkamer in bestandsformaten van SurGard (Contact ID), SIA (DC-09), ADEMCO 685 en andere protocollen.

Transmitter Fibra kan de volgende gebeurtenissen verzenden:

1. Alarm/herstel van het aangesloten apparaat.
  2. Verlies/herstel van communicatie tussen Transmitter Fibra, aangesloten apparaten, en de hub.
  3. Permanente deactivering/activering van Transmitter Fibra en aangesloten apparaten.
  4. Eenmalige deactivering/activering van Transmitter Fibra en aangesloten apparaten.
  5. Kortsluiting op de kabel/herstel van voeding van aangesloten apparaten.
  6. Kortsluiting van of schade aan de kabel die apparaten van derden verbindt met Transmitter Fibra (voor EOL-verbindingen).

Wanneer een alarmmelding wordt ontvangen, weet de operator van de meldkamer wat er is gebeurd en waar het responsteam naartoe moet worden gestuurd. De adresseerbaarheid van Ajax-apparaten maakt het mogelijk om gebeurtenissen naar PRO Desktop of de meldkamer te sturen, inclusief het type apparaat, de naam, de beveiligingsgroep, en de virtuele ruimte. De lijst met verzonden parameters kan verschillen afhankelijk van het type meldkamer en het geselecteerde communicatieprotocol voor de meldkamer.

Het ID en apparaatnummer kunnen worden gevonden in de Statussen in de Ajax-app.

Aan het systeem toevoegen

Transmitter Fibra is alleen compatibel met Hub Hybrid (2G) en Hub Hybrid (4G). Alleen geverifieerde partners kunnen Fibra-apparaten in de Ajax PRO-apps toevoegen en configureren.

Soorten accounts en hun rechten

Voordat u een apparaat toevoegt

1. Installeer de Ajax PRO-app en log in bij het PRO-account.
  2. Voeg een hub aan de app toe die compatibel is met Transmitter Fibra. Configureer de noodzakelijke instellingen en maak minstens één virtuele ruimte aan.
  3. Zorg dat de hub aanstaat en toegang heeft tot het internet, via een ethernetkabel en/of een mobiel netwerk.
  4. Controleer of de hub is uitgeschakeld en niet wordt bijgewerkt door de status te controleren in de Ajax-app.
  5. Zorg ervoor dat Transmitter Fibra fysiek is aangesloten op de hub en van stroom wordt voorzien.

Verbinding maken met de hub

Via de Ajax PRO-app kunt u op twee manieren apparaten toevoegen: automatisch en handmatig.

Zo voegt u automatisch een apparaat toe:

1. Open de Ajax PRO-app en selecteer de hub waaraan u Transmitter Fibra wilt toevoegen.
  2. Ga naar het menu Apparaten en druk op Apparaat toevoegen.
  3. Selecteer Alle Fibra-apparaten toevoegen. De hub scant dan de Fibra-bussen. Na het scannen worden alle apparaten weergegeven die op de hub zijn aangesloten, maar nog niet aan het systeem zijn toegevoegd.
  4. Selecteer het gewenste apparaat uit de lijst. Na het kiezen gaat de led-indicatie knipperen om dit apparaat te identificeren.
  5. Stel de naam van het apparaat in en geef de ruimte en de beveiligingsgroep op als de Groepsmodus is ingeschakeld. Klik op Opslaan.

Zodra het is aangesloten op de hub, verschijnt de module in de lijst met hub-apparaten in de Ajax-app. De updatefrequentie voor statussen van de apparaten in de lijst hangt af van de instellingen van Jeweller/Fibra, de standaardwaarde is 36 seconden.

Transmitter Fibra werkt met slechts één hub. Wanneer het apparaat op een nieuwe hub wordt aangesloten, stopt het met het verzenden van gebeurtenissen naar de oude hub.

Door de module aan een nieuwe hub toe te voegen, wordt het niet automatisch uit de apparatenlijst van de oude hub verwijderd. Dit moet gedaan worden via de Ajax-app.

Een aangesloten bekabeld apparaat toevoegen

In het Ajax-systeem neemt elk apparaat dat is aangesloten op Transmitter Fibra één plaats in binnen het limiet voor apparaten van de hub.

1. Open de Ajax PRO-app en ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Transmitter Fibra in de apparatenlijst.
  3. Klik op het menu Apparaten onder het pictogram van de integratiemodule.
  4. Klik op Apparaat toevoegen.
  5. Geef het apparaat een naam.
  6. Selecteer de bekabelde zone waarop u het apparaat fysiek wilt aansluiten.
  7. Selecteer een virtuele ruimte en een beveiligingsgroep indien de Groepsmodus is ingeschakeld.
  8. Druk op Apparaat toevoegen. Het apparaat zal binnen 30 seconden worden toegevoegd.

De status van het apparaat is afhankelijk van de Jeweller/Fibra-instellingen. De standaardwaarde is 36 seconden.

Als de verbinding mislukt, controleer dan of de bekabelde verbinding correct is ingesteld voordat u het opnieuw probeert. Als het maximum aantal apparaten (100 voor Hub Hybrid) wat toegevoegd kan worden aan de hub is bereikt, ontvangt u een foutmelding tijdens het toevoegen.

Storingen

Wanneer een storing van Transmitter Fibra wordt gedetecteerd, geeft de Ajax-app een storingsteller weer op het apparaatpictogram. Alle storingen worden aangegeven in de statussen van de module. Velden met storingen worden rood gemarkeerd.

Er wordt een storing weergegeven als de verbinding met een hub verloren gaat.

Een storing van het aangesloten apparaat wordt weergegeven als:

• De behuizing van het apparaat open is (sabotagebeveiliging is geactiveerd).
  • Er geen verbinding is tussen de integratiemodule en het apparaat (contacten zijn beschadigd).
  • De weerstanden onjuist zijn aangesloten (foutmelding weerstand).
  • Er kortsluiting op is de voedingskabel van het apparaat.

Pictogrammen

De pictogrammen in de app geven enkele statussen van de module weer. Om ze te bekijken:

1. Log in bij de Ajax-app.
  2. Selecteer een hub.
  3. Ga naar het tabblad Apparaten .

Pictogrammen van Transmitter Fibra

Pictogram Betekenis

Fibra-signaalsterkte — toont de signaalsterkte tussen de hub en de integratiemodule. De aanbevolen waarde is 2–3 streepjes.

Meer informatie

Een op Transmitter Fibra aangesloten branddetector heeft een alarm geregistreerd.
Transmitter Fibra heeft een storing. Een lijst met storingen is beschikbaar in de statussen van de integratiemodule.

Transmitter Fibra is uitgeschakeld.

Meer informatie

Transmitter Fibra is uitgeschakeld tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

Pictogrammen van aangesloten apparaten

Pictogram Betekenis
De Bel-functie is ingeschakeld.

Vertraging bij binnenkomst en/of vertrek is ingeschakeld.
Het apparaat werkt in de modus Altijd actief.
Het apparaat werkt wanneer de Deelinschakeling is ingeschakeld.

De status van het apparaat is OK.

Wordt alleen weergegeven voor EOL-, NC-, NO- en rolluikaansluitingen.

Het apparaat heeft kortsluiting.

Wordt alleen weergegeven voor EOL-, NC-, NO- en rolluikaansluitingen.

De status van de sabotagebeveiliging van het apparaat is OK.*
Sabotagealarm van apparaat.*
De status van de inbraaksensoren is OK.*
Inbraakalarm.*
De status van de extra knop is OK.*
Alarm wanneer de extra knop wordt ingedrukt.*
De status van de paniekknop is OK.*
Alarm wanneer de panniekknop wordt ingedrukt.*
De status van de brandsensor is OK.*
Het apparaat heeft een brandalarm gedetecteerd.*
De status van de gassensor is OK.*
Alarm wanneer de maximale gasconcentratie wordt overschreden.*
De status van het apparaat is OK.*
Storing van de hub gedetecteerd.*
De status van de lekkagesensor is OK.*
Alarm veroorzaakt door overstroming.*
De status van de glasbreuksensor is OK.*
Glasbreukalarm.*
De status van de hoge temperatuursensor is OK.*
Alarm wanneer de bovenste temperatuurgrens wordt overschreden.*
De status van de lage temperatuursensor is OK.*
Alarm wanneer de onderste temperatuurgrens wordt overschreden.*
De status van de maskeringssensor is OK.*
Maskeringsalarm.*
De status van het dwangcode-apparaat is OK.*
Alarm geactiveerd wanneer het systeem wordt uitgeschakeld met een dwangcode.*
De status van de trillingssensor (seismisch) is OK.*
Trillingsalarm (seismisch).*
De status van het apparaat waarvoor het aangepaste gebeurtenistype is geselecteerd, is OK.*
Het alarm van het apparaat waarvoor het aangepaste type gebeurtenis is geselecteerd.*
Apparaat wordt automatisch uitgeschakeld als gevolg van overschrijding van het aantal alarmen.
Apparaat wordt automatisch uitgeschakeld door de hersteltimer.
Het apparaat is uitgeschakeld door de systeemgebruiker.
Het apparaat is uitgeschakeld tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

* Het pictogram wordt alleen weergegeven bij 2EOL- en 3EOL-verbindingen.

Statussen

Statussen van Transmitter Fibra

Bij de statussen vindt u informatie over de integratiemodules en de bedrijfsparameters. U vindt de statussen van Transmitter Fibra in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Transmitter Fibra in de lijst.
Parameter Betekenis
Storing

Als u op klikt, wordt de lijst met alle storingen van Transmitter Fibra geopend.

Het veld wordt alleen weergegeven als er een storing is gedetecteerd.

Fibra-signaalsterkte

Fibra-signaalsterkte tussen Transmitter Fibra en de hub. De aanbevolen waarde is 2–3 streepjes.

Fibra is het protocol voor het verzenden van gebeurtenissen en alarmmeldingen van Transmitter Fibra.

Meer informatie

Verbinding via Fibra Verbindingsstatus van de Fibra-bus tussen Transmitter Fibra en de hub:

• Online — het apparaat is verbonden met de hub. Normale status.
  • Offline — het apparaat is niet verbonden met de hub. Controleer de verbinding van het apparaat.
Busspanning Het voltage van de Fibra-kabel waar de integratiemodules op aangesloten is.
Voeding voor aangesloten detectoren De status van de voeding voor aangesloten detectoren 10,5 – 15 V⎓, maximaal 50 mA:

• Aan — de voeding is ingeschakeld.
  • Uit — de voeding is uitgeschakeld.
Permanente deactivering De status van de permanente deactiveringsfunctie van het apparaat:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat is door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Eenmalige deactivering De status van de eenmalige deactiveringsfunctie van het apparaat:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus.
  • Volledig — het apparaat is volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Firmware Firmwareversie apparaat.
Apparaat-ID ID van Transmitter Fibra. Ook beschikbaar op het paneel van de integratiemodule, de achterkant van de behuizing, en op de verpakking.
Apparaat nr. Nummer van de apparaatloop (zone).
Busnummer Het nummer van de Fibra-bus waarop Transmitter Fibra aangesloten is.

Statussen van het aangesloten apparaat

Het statusscherm bevat informatie over het apparaat en de bedrijfsparameters. U vindt de statussen van het apparaat dat is aangesloten op Transmitter Fibra in de Ajax-apps:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Transmitter Fibra in de lijst.
  3. Klik op Apparaten onder het pictogram van Transmitter Fibra.
  4. Selecteer het apparaat uit de lijst.
Parameter Betekenis
Storing

Als u op klikt, wordt de lijst met alle storingen van de aangesloten bekabelde apparaten geopend.

Het veld wordt alleen weergegeven als er een storing is gedetecteerd.

Naam van het aangesloten bekabelde apparaat Verbindingsstatus van de bus tussen Transmitter Fibra en het aangesloten bekabelde apparaat:

• Online — het apparaat is aangesloten op Transmitter Fibra. Normale status.
  • Offline — het apparaat is niet aangesloten op Transmitter Fibra. Controleer de verbinding van het apparaat.

Apparaatstatus

Weergegeven voor verbindingstypes zonder EOL, EOL en rolluik

De status van de aangesloten bekabelde apparaat:

• ОК — het apparaat werkt normaal.
  • Waarschuwing — het apparaat heeft een alarm gedetecteerd.
  • Contacten beschadigd — wordt weergegeven als de verbinding van het apparaat is verbroken. De status is alleen beschikbaar in geval van een EOL NC-verbinding.
  • Geen gegevens — dit wordt weergegeven wanneer er nog geen informatie van de hub is ontvangen.

Sabotagesensor

Weergegeven voor de aansluitingstypes 2EOL en 3EOL

De sabotagestatus van het aangesloten bekabelde apparaat:

• ОК — de sabotagebeveiliging werkt normaal.
  • Waarschuwing — het alarm van een sabotagebeveiliging van een apparaat.
  • Geen gegevens — dit wordt weergegeven wanneer er nog geen informatie van de hub is ontvangen.

“Naam van het geselecteerde type gebeurtenis” sensor

Weergegeven voor de aansluitingstypes 2EOL en 3EOL

De status van de aangesloten bekabelde apparaat:

• ОК — het aangesloten apparaat werkt normaal.
  • Waarschuwing — het aangesloten apparaat heeft een alarm gedetecteerd.
  • Kortgesloten — de aansluitklemmen waarop het apparaat is aangesloten hebben kortsluiting.
  • Geen gegevens — wordt weergegeven wanneer nog geen informatie van de hub is ontvangen.
Altijd actief

Als de optie is ingeschakeld, staat het apparaat dat is aangesloten op Transmitter Fibra constant aan en worden alarmen gemeld.

Deze optie kan alleen worden geconfigureerd voor bepaalde gebeurtenistypes.

Meer informatie

Weerstand van het apparaat

Weergegeven voor de aansluitingstypes EOL-, 2EOL- en 3EOL

De totale weerstand van de op het apparaat aangesloten weerstand(en), wordt automatisch gemeten.

De waarden kunnen ook handmatig worden ingesteld in stappen van 100-ohm.

Permanente deactivering

Hiermee kan de gebruiker het apparaat uitschakelen zonder het uit het systeem te verwijderen.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat is door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

U kunt de ontkoppeling van het apparaat ook afzonderlijk configureren:

• Op aantal alarmen — het apparaat wordt automatisch van het systeem ontkoppeld wanneer het ingestelde aantal alarmen wordt overschreden.
  • Op timer — het apparaat wordt automatisch ontkoppeld wanneer de hersteltimer verloopt.

De functie wordt geconfigureerd in de Ajax PRO-app.

Meer informatie

Eenmalige deactivering De status van de eenmalige deactiveringsfunctie van het apparaat:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus.
  • Volledig — het apparaat is volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Reactie op alarmen
Bedrijfsmodus Geeft weer hoe de detector reageert op alarmen:

• Direct Alarm — de ingeschakelde detector reageert onmiddellijk op een bedreiging en slaat alarm.
  • Ingang/uitgang — wanneer een vertraging is ingesteld, start het ingeschakelde apparaat het aftellen en gaat het alarm pas af als het aftellen is afgelopen.
  • Follower — de detector neem de vertragingen van in-/uitloopdetectoren over. Wanneer de Follower echter individueel wordt getriggerd, slaat deze onmiddellijk alarm.
Vertraging bij binnenkomst, sec

Vertragingstijd bij binnenkomst: 5 tot 120 seconden.

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt.

Meer informatie

Vertraging bij vertrek, sec

Vertragingstijd bij vertrek: 5 tot 120 seconden.

Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Inschakelen bij Deelinschakeling Als deze optie ingeschakeld is, wordt de ingeschakelde modus van het apparaat geactiveerd als het systeem ingesteld is op Deelinschakeling.
Deelinschakeling vertraging bij binnenkomst, sec

Inloopvertraging bij Deelinschakeling: 5 tot 120 seconden.

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij vertrek, sec

Uitloopvertraging bij Deelinschakeling: 5 tot 120 seconden.

Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Bekabelde ingang Zonenummer van Transmitter Fibra waarop het bekabelde apparaat is aangesloten.
Apparaatnr. Nummer van de apparaatloop (zone).

Instellingen

Instellingen van Transmitter Fibra

Zo past u de instellingen van Transmitter Fibra aan in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Transmitter Fibra in de lijst.
  3. Ga naar Instellingen door op het te klikken.
  4. Stel de vereiste instellingen in.
  5. Klik op Terug om de nieuwe instellingen op te slaan.
Instellingen Waarde
Naam

Naam van de module. Wordt getoond in de lijst van hub-apparaten, sms-berichten en meldingen in het eventlog.

Als u de naam van het apparaat wilt aanpassen, klikt u op het tekstveld.

De naam kan uit maximaal 12 cyrillische tekens of 24 Latijnse tekens bestaan.

Ruimte

De virtuele ruimte selecteren waaraan Transmitter Fibra is toegewezen.

De naam van de ruimte wordt weergegeven in de tekst van het sms-bericht en in de meldingen in de eventlog.

Voeding voor aangesloten detectoren

Schakel de voeding van 10,5-15 V⎓ in, maximaal 50 mA voor de aangesloten detector.

Deze optie is standaard uitgeschakeld.

Stroomverbruik van aangesloten detectoren

Stel het stroomverbruik in wanneer de voeding voor de aangesloten detector is ingeschakeld. Pas de stroomwaarde aan van 10 tot 50 mA.

Stel het maximale verbruik in voor apparaten die voeding nodig hebben van de integratiemodule. Deze waarde helpt bij het bepalen of alle apparaten voldoende voeding hebben van de kabel in de huidige systeemconfiguratie.

Waarschuwing met sirene als de voeding voor de detectoren een kortsluiting heeft

Als deze optie is ingeschakeld, worden de sirenes die aan het systeem zijn toegevoegd geactiveerd bij kortsluiting van de voeding van de detectoren.

Deze optie is standaard ingeschakeld.

Fibra-signaalsterktetest

Het apparaat schakelt over naar de testmodus voor de Fibra-signaalsterkte.

Meer informatie

Gebruikershandleiding Opent de gebruikershandleiding van Transmitter Fibra in de Ajax-app.
Permanente deactivering

Hiermee kan de gebruiker het apparaat deactiveren zonder het uit het systeem te verwijderen.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat zal geen systeemopdrachten uitvoeren of deelnemen aan automatiseringsscenario’s. Het systeem zal alarmen en andere meldingen van het apparaat negeren.

Meer informatie

Eenmalige deactivering

Hiermee kan de gebruiker gebeurtenissen van het apparaat uitschakelen tot de eerste keer dat het apparaat wordt uitgeschakeld.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus.
  • Volledig — het apparaat wordt volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Apparaat verwijderen Ontkoppelt het apparaat, koppelt deze los van de hub en verwijdert de instellingen.

Instellingen van het aangesloten apparaat

Zo past u de instellingen van het aangesloten apparaat aan in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Transmitter Fibra in de lijst.
  3. Klik op Apparaten onder het pictogram van Transmitter Fibra.
  4. Selecteer het apparaat uit de lijst.
  5. Ga naar Instellingen door op het te klikken.
  6. Stel de parameters in.
  7. Klik op Terug om de nieuwe instellingen op te slaan.
Instelling Betekenis
Naam

Naam van het bekabelde apparaat. Wordt getoond in de lijst van hub-apparaten, sms-berichten en meldingen in het eventlog.

Als u de naam wilt aanpassen, klikt u op het tekstveld.

De naam kan uit maximaal 12 cyrillische tekens of 24 Latijnse tekens bestaan.

Ruimte

Selecteer de virtuele ruimte van het apparaat.

De naam van de ruimte wordt weergegeven in de tekst van het sms-bericht en in de meldingen in de eventlog.

Invoertype Selecteer het verbindingstype voor een apparaat van derden:

• Zonder EOL
  • EOL
  • 2EOL
  • 3EOL
  • Rolluik
Standaardstatus Selecteer de normale contactstatus van het aangesloten apparaat:

• Normaal gesloten
  • Normaal open
Sensormodus Selecteer de sensormodus voor het aangesloten apparaat:

• Alarmen melden
  • Wijzig ingeschakelde modi
Instellingen inschakelschakelaar Configureer de inschakelschakelaar als de optie Wijzig ingeschakelde modi is geselecteerd voor de instelling Sensormodus:

• selecteer inschakelen voor Vooraf ingestelde actie
  • selectie van Beveiligingsobjecten die moeten worden beheerd door KeyArm

Meer informatie

Type gebeurtenis

Selecteer een gebeurtenistype voor het aangesloten apparaat. Raadpleeg het gedeelte Soorten gebeurtenissen voor bekabelde apparaten voor meer informatie.

De tekst van de meldingen in het eventlog en in het sms-bericht, en de code die naar de meldkamer van het beveiligingsbedrijf wordt gestuurd, hangt af van het gekozen gebeurtenistype.

Deze instelling is beschikbaar als de optie Alarmen melden is geselecteerd als sensormodus.

Bedrijfsmodus Bedrijfsmodus van het aangesloten apparaat:

• Bistabiel — bijvoorbeeld een openingsdetector. Na een alarm wordt er een herstelgebeurtenis gestuurd als de detector terugkeert naar de normale status.
  • Puls — bijvoorbeeld een bewegingsdetector. Na een alarm wordt er geen herstelmelding gestuurd als de detector terugkeert naar de normale status.

Zorg ervoor dat u een type instelt dat overeenkomt met het aangesloten apparaat.

De gepulseerde detector in de bistabiele modus genereert onnodige herstelgebeurtenissen.

Een bistabiele detector in gepulseerde modus zal daarentegen geen herstelgebeurtenissen sturen.

Altijd actief

Als de optie is ingeschakeld, staat het apparaat dat is aangesloten op Transmitter Fibra constant aan en worden alarmen gemeld.

Deze optie kan alleen worden geconfigureerd voor bepaalde gebeurtenistypes.

Deze instelling is beschikbaar als de optie Alarmen melden is geselecteerd als sensormodus.

Meer informatie

Pulstijd De pulstijd van een apparaat om een alarm te detecteren:

• 20 ms.
  • 100 ms (standaard).
  • 1 s.

Er gaat een alarm af als de puls van de detector langer duurt dan opgegeven in deze instelling. Dit kan worden gebruikt om valse activering te filteren.

Waarschuwing met sirene als alarm gedetecteerd wordt Als deze optie is ingeschakeld, worden de aan het systeem toegevoegde sirenes geactiveerd als er een alarm wordt gedetecteerd.
Belinstellingen

Opent de instellingen van de bel. De functie werkt alleen voor bistabiele apparaten.

Meldingen werken niet bij sensoren die in de modi Puls of Altijd actief staan.

Meer informatie

Reactie op alarmen
Bedrijfsmodus Geef aan hoe dit apparaat moet reageren op alarmen:

• Direct Alarm — de ingeschakelde detector reageert onmiddellijk op een bedreiging en slaat alarm.
  • Ingang/uitgang — wanneer een vertraging is ingesteld, start het ingeschakelde apparaat het aftellen en gaat het alarm pas af als het aftellen is afgelopen.
  • Follower — de detector neem de vertragingen van in-/uitloopdetectoren over. Wanneer de Follower echter individueel wordt getriggerd, slaat deze onmiddellijk alarm.
Vertraging bij binnenkomst, sec

Vertragingstijd bij binnenkomst: 5 tot 120 seconden.

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt.

Meer informatie

Vertraging bij vertrek, sec

Vertragingstijd bij vertrek: 5 tot 120 seconden.

Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen van het systeem.

Meer informatie

Inschakelen bij deelinschakeling

Als deze optie is ingeschakeld, schakelt de detector die aangesloten is op de integratiemodule bij gebruik van de Deelinschakeling over naar de ingeschakelde modus.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij binnenkomst, sec

Inloopvertraging bij Deelinschakeling: 5 tot 120 seconden.

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij vertrek, sec

Uitloopvertraging bij Deelinschakeling: 5 tot 120 seconden.

Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Permanente deactivering

Hiermee kan de gebruiker het apparaat uitschakelen zonder het uit het systeem te verwijderen.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat is door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

U kunt het loskoppelen van het apparaat ook afzonderlijk configureren:

• Op aantal alarmen — het apparaat wordt automatisch van het systeem ontkoppeld wanneer het ingestelde aantal alarmen wordt overschreden.
  • Op timer — het apparaat wordt automatisch ontkoppeld wanneer de hersteltimer verloopt.

De functie wordt geconfigureerd in de Ajax PRO-app.

Meer informatie

Eenmalige deactivering

Hiermee kan de gebruiker gebeurtenissen van het apparaat uitschakelen tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat is volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Indicatie

Sectie is nog in uitvoering.

Testen van de functionaliteit

Het Ajax-systeem heeft diverse testen om de juiste installatieplaats voor de apparaten te selecteren. De testen starten niet direct; de wachttijd overschrijdt echter niet de duur van één polling-interval tussen de hub en apparaat. U kunt de polling-interval controleren en configureren in de instellingen van de hub (HubInstellingen Jeweller/Fibra).

Zo voert u een test uit in de Ajax-app:

1. Selecteer de vereiste hub.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer Transmitter Fibra in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen .
  5. Voer de Fibra-signaalsterktetest uit.

Plaatsing van het apparaat

Volg bij het ontwerpen van een project met een Ajax-systeem bij een object altijd deze aanbevelingen. Alleen professionals mogen het beveiligingssysteem ontwerpen en installeren. De lijst met erkende Ajax-partners vindt u hier.

Installatie in een bekabeld apparaat

De Transmitter Fibra moet in de behuizing van de bekabelde detector geplaatst worden. De module heeft een ruimte nodig met de volgende minimale afmetingen: 40 × 15 × 12.2 mm. Installatie in de behuizing van de bekabelde detector beschermt Transmitter Fibra tegen externe invloeden en beveiligt deze met een sabotagealarm.

Waar u Transmitter Fibra niet kunt installeren

1. Binnenin gebouwen waar de temperatuur- en luchtvochtigheidsniveaus de toegestane limieten overschrijden, omdat dit de module kan beschadigen.
  2. Op plaatsen met een lage of onstabiele Fibra-signaalsterkte, omdat dit kan leiden tot verbindingsverlies met de hub.

Fibra-signaalsterkte

De Fibra-signaalsterke wordt bepaald door het aantal niet-geleverde of beschadigde datapakketten in een bepaalde periode. Het pictogram in het tabblad Apparaten geeft de signaalsterkte aan:

• Drie streepjes — uitstekende signaalsterkte.
  • Twee streepjes — goede signaalsterkte.
  • Eén streepje — lage signaalsterkte, een stabiele werking wordt niet gegarandeerd.
  • Doorgestreept pictogram — geen signaal.

Voedingstest bussen

De test simuleert het maximale energieverbruik van apparaten die op de hub zijn aangesloten. Als het systeem de test doorstaat, dan hebben alle apparaten in elke situatie altijd voldoende stroom.

Als het aangesloten apparaat van derden voeding nodig heeft van de Transmitter Fibra, zorg er dan voor dat u de juiste waarde voor Stroomverbruik van aangesloten detectoren instelt in de instellingen van Transmitter Fibra. Als u dit niet doet dan zijn de resultaten van de voedingstest bussen niet nauwkeurig.

Na de test geeft de app een melding weer met de status van elke bus:

• Test geslaagd.
  • Test geslaagd met storingen.
  • Test mislukt.

Het ontwerp

Het is van cruciaal belang om het systeemproject goed te ontwerpen om zo de juiste installatie en configuratie van de apparaten te garanderen. Bij het ontwerp moet rekening worden gehouden met het aantal en de soorten apparaten die zich bij het object bevinden, hun exacte locatie en installatiehoogte, de lengte van de Fibra-kabels, het gebruikte kabeltype, en andere factoren. Raadpleeg het artikel voor tips over het ontwerpen van het Fibra-systeemproject.

Het type en de lengte van de kabels

Voor Transmitter Fibra

Het maximale communicatiebereik voor een bekabelde verbinding met de bustopologie (radiale bekabeling) is 2.000 meter en 500 meter met de ringtopologie.

Aanbevolen kabeltypes:

• U/UTP cat. 5, 4 × 2 × 0,51, met kopergeleider.
  • Signaalkabel 4 × 0,22 met een koperen geleider.

Houd er rekening mee dat het bekabelde bereik kan afwijken als er andere kabelsoorten worden gebruikt. Tot nu toe zijn er geen andere kabelsoorten getest.

Voor bekabelde apparaten van andere fabrikanten

De maximale kabellengte voor het aansluiten van apparaten van derden op Transmitter Fibra bedraagt 3 meter.

• Aanbevolen kabeltype — Signaalkabel 4 × 0,22 met koperen geleider.

Om een bekabeld apparaat aan te sluiten op de Transmitter Fibra, raden we aan de 5-pin kabel te gebruiken. Het heeft de vereiste connector en is ontworpen om de integratiemodule in de behuizing van de bekabelde detector te plaatsen.

Verificatie met een calculator

We hebben een Fibra-voedingscalculator gemaakt om er zeker van te zijn dat uw project op de juiste manier wordt berekend en dat een dergelijk systeem in de praktijk ook echt zal werken. Dit helpt om de communicatiekwaliteit en de kabellengte voor de bekabelde Fibra-apparaten te controleren bij het ontwerpen van het systeemproject.

De installatie voorbereiden

Kabelmanagement

Als u kabels gaat leggen, raadpleeg dan eerst de elektrische en brandveiligheidsvoorschriften in uw regio. Volg deze normen en voorschriften zorgvuldig op. Tips voor de plaatsing van de kabels zijn in dit artikel te lezen.

Kabels leggen

Voordat u begint met de installatie, raden we ten sterkste aan om het hoofdstuk Plaatsing van het apparaat goed door te lezen. Houdt het geschetste systeemproject precies aan. Als u de basisinstallatievoorschriften en de aanbevelingen van deze handleiding niet naleeft, kan dit ertoe leiden dat Transmitter Fibra niet correct functioneert en dat de verbinding verloren gaat. Tips voor het leggen van de kabels zijn in dit artikel te lezen.

Kabels voorbereiden op de aansluiting

Verwijder eerst de isolatielaag en strip de kabel met een speciale kabelstripper. De uiteinden van de kabels die in de aansluitingen van het apparaat worden gestoken, moeten worden vertind of voorzien van een krimpkous. Dit zorgt voor een betrouwbare aansluiting en beschermt de geleider tegen oxidatie. Tips voor de voorbereiden van de kabels zijn in dit artikel te lezen.

Installatie

1. Zet in de Ajax PRO-app de voeding van de bussen uit:
    • HubInstellingen BussenVoeding Bussen.
  2. Leid de kabel om Transmitter Fibra aan te sluiten op de behuizing van de hub. Verbind de kabels met de juiste kabel van de hub.

+24V — 24 V⎓ voedingsaansluiting
    А, B — signaalaansluitingen.
    GND — aarde.

3. Bereid kabelgaten voor in de behuizing van de bekabelde detector waarin u Transmitter Fibra wilt installeren.
  4. Sluit de kabels volgens het onderstaande diagram op de aansluitklemmen van Transmitter Fibra aan. Zorg voor de juiste polariteit en volgorde van de kabelverbindingen. Maak de kabel stevig vast aan de aansluitklemmen.
    1. Bereid alvast een tweede kabel voor als Transmitter Fibra niet het laatste apparaat op de Fibra-kabel is. Sluit de kabels volgens het onderstaande diagram op de aansluitklemmen van Transmitter Fibra aan.
    2. Als Transmitter Fibra het laatste apparaat op de kabel is en u gebruikt de busaansluiting (radiaal), installeer dan een afsluitweerstand op de twee contacten door deze aan te sluiten op de signaalklemmen van de integratiemodule. Afsluitweerstand (120 Ohm) is inbegrepen in de complete set van de hub.
  5. Sluit de meegeleverde 5-pin kabel aan op de uitgangsklem van de Transmitter Fibra.
  6. Sluit de kabels aan op de uitgangsklemmen van het apparaat van derden. Het bekabelingsschema is te vinden in de gebruikershandleiding van de fabrikant van het bekabelde apparaat. Zorg voor de juiste polariteit en volgorde van de kabelverbindingen. Maak de kabel stevig vast aan de aansluitklemmen.

Lees de instructies van de fabrikant zorgvuldig door voordat u het apparaat verbindt met Transmitter Fibra.

Transmitter Fibra heeft 2 ingangen (Z1 en Z2) om het bekabelde apparaat aan te sluiten met behulp van het AATT-schema (d.w.z. Alarm Alarm Tamper Tamper).

7. Zet in de Ajax PRO-app de voeding bussen aan:
    • HubInstellingen BussenVoeding Bussen.
  8. Voeg Transmitter Fibra toe aan de hub.
  9. Voeg een bekabeld apparaat toe aan het systeem.
  10. Voer de functionaliteitstest van de module uit.

Onderhoud

Transmitter Fibra heeft geen onderhoud nodig wanneer deze is gemonteerd in de behuizing van het bekabelde apparaat.

Volledige set

1. Transmitter Fibra.
  2. 5-pins kabel.
  3. Snelstartgids.

Garantie

De garantie op de producten van de Limited Liability Company, “Ajax Systems Manufacturing”, is 2 jaar geldig na aankoop.

Als het apparaat niet goed werkt, neem dan eerst contact op met de technische ondersteuning van Ajax. In de meeste de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost.