MotionCam S (PhOD) Jeweller Gebruikershandleiding

Bijgewerkt op

MotionCam S (PhOD) Jeweller is een draadloze bewegingsmelder met ondersteuning voor fotoverificatie van alarmen, Photo on Demand, en Foto’s bij scenario functies. Detecteert beweging op een afstand tot maximaal 12 meter*. Reageert niet op huisdieren wanneer correct geïnstalleerd en geconfigureerd. Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor gebruik binnenshuis.

MotionCam S (PhOD) Jeweller communiceert met een hub via twee beveiligde radioprotocollen: de detector gebruikt Jeweller om alarmen of gebeurtenissen te verzenden en Wings om foto’s te verzenden. Het communicatiebereik in een open ruimte is maximaal 1.700 meter.

* – Voor INCERT-naleving 10 meter (hoge gevoeligheid)

Deze productlijn is ontwikkeld voor projectgebruik. Alleen geaccrediteerde Ajax Systems-partners mogen de Superior-producten verkopen, installeren en beheren.

De productlijnen Superior, Fibra en Baseline zijn onderling compatibel. Dit opent talloze mogelijkheden voor het bouwen van systemen van vrijwel elke configuratie.

Functionele elementen

1. Led-indicator.
  2. Lens van bewegingsdetector.
  3. Infraroodachtergrondverlichting (IR). Wordt gebruikt om nachtfoto’s en foto’s bij weinig licht te maken.
  4. Fotocamera.
  5. SmartBracket-montagepaneel. Schuif het paneel naar beneden om het te verwijderen.
  6. Geperforeerde delen van het montagepaneel. Breek ze niet af. Noodzakelijk voor activering van de sabotagebeveiliging bij pogingen om de detector van het oppervlak los te maken.
  7. Het gat voor de bevestiging van het SmartBracket-montagepaneel met een bevestigingsschroef.
  8. Knop voor sabotagebeveiliging. Deze activeert bij pogingen om de detector los te maken van het oppervlak of om deze te verwijderen van het montagepaneel.
  9. Aan/uit-knop van de detector.
  10. QR-code met de apparaat-ID. Deze wordt gebruikt om de detector toe te voegen aan het Ajax-systeem.

Compatibele hubs en signaalversterkers

Een compatibele Ajax-hub met de firmware OS Malevich 2.16 en hoger is vereist voor het juist werken van de detector.

Werkingsprincipe

MotionCam S (PhOD) Jeweller is een draadloze bewegingsdetector met fotoverificatie. Nadat er beweging is gedetecteerd, neemt de detector een serie foto’s zodat u kunt beoordelen wat er op locatie aan de hand is. Dit bespaart gebruikers onnodige stress en zorgt ervoor dat beveiligingsbedrijven niet onnodig patrouilles op pad hoeven te sturen.

Zodra een ingeschakelde detector beweging detecteert, stuurt hij onmiddellijk een alarmmelding naar de hub. De centrale activeert de met het systeem verbonden sirenes, stelt scenario’s in werking en waarschuwt gebruikers en het beveiligingsbedrijf. Alle alarmen en gebeurtenissen zijn terug te vinden in het logboek van de Ajax-app. De meldingen bevatten de naam van de hub, de naam van het apparaat en de virtuele ruimte waaraan de detector is toegewezen.

De detector schakelt niet meteen naar de ingeschakelde modus. De schakeltijd is afhankelijk van twee factoren: de uitloopvertraging (opgegeven in de instellingen van de detector) en de instellingen van de polling-interval tussen de hub en de detector (Jeweller of Jeweller/Fibra, de standaardwaarde is 36 seconden).

In het eerste geval wordt de vertraging ingesteld door een beheerder of een PRO-gebruiker met beheerdersrechten. In het tweede geval treedt de vertraging op omdat de hub één polling-interval nodig heeft om de detector op de hoogte te stellen van de wijziging van de beveiligingsmodus.

MotionCam S (PhOD) is uitgerust met een sabotagebeveiliging. De sabotagebeveiliging reageert op pogingen om de deksel van de behuizing te breken of open te maken. Als de beveiliging wordt geactiveerd, stuurt hij een melding naar de Ajax-apps.

Fotoverificatie

Dankzij fotoverificatie kunt u beoordelen wat er bij de faciliteit aan de hand is. Er zijn drie soorten fotoverificatie voor MotionCam S (PhOD):

• Foto’s door alarm.
  • Foto’s op aanvraag.
  • Foto bij scenario.

De detector maakt alleen Foto’s door alarm als er in de ingeschakelde modus beweging wordt gedetecteerd. De functie Foto’s door alarm is standaard voor alle detectoren ingeschakeld.

De functie Foto’s op aanvraag is handig om de lokale situatie bij de faciliteit te controleren. Afhankelijk van de instellingen kunnen foto’s gemaakt worden op elk moment of alleen wanneer MotionCam S (PhOD) is ingeschakeld. De functie Foto’s op aanvraag is standaard voor alle gebruikers uitgeschakeld.

Wanneer Foto’s bij scenario is ingeschakeld neemt MotionCam S (PhOD) foto’s als andere Ajax-apparaten een alarmmelding sturen. De functie Foto’s bij scenario is standaard voor alle detectoren uitgeschakeld.

De ingebouwde camera kan 1 tot 5 foto’s maken met een resolutie van 160 × 120 en 320 × 240 pixels, en tot 3 foto’s met een resolutie van 640 × 480 pixels.

De detector heeft IR-achtergrondverlichting om in het donker foto’s te kunnen maken. De verlichting wordt geactiveerd wanneer er onvoldoende licht is. MotionCam S (PhOD) maakt onder deze omstandigheden zwart-witfoto’s.

De foto’s worden in de app als foto of als een geanimeerde serie (als er meer dan 1 foto is gemaakt) afgespeeld. Het aantal foto’s kan via de Ajax-apps worden geconfigureerd. Klik op de melding van MotionCam S (PhOD) in het eventlog om de ontvangen foto’s te bekijken.

U kunt de fotoverificatie als video of als afbeeldingen opslaan door op het downloadpictogram te klikken.

Protocollen voor gegevensoverdracht van Jeweller en Wings

Jeweller en Wings zijn draadloze tweerichtingsprotocollen voor gegevensoverdracht die voor een snelle en betrouwbare communicatie tussen de hub en apparaten zorgen. De detector maakt gebruik van Jeweller om alarmmeldingen en gebeurtenissen te versturen. Wings wordt gebruikt om foto’s te verzenden.

Aflevertijd van de foto’s

De aflevertijd van de foto’s aan de Ajax-apps is afhankelijk van de geselecteerde resolutie, verbinding van de detector met de radiosignaalversterker, Wings-signaalsterkte, en de snelheid van de internetverbinding. De alarmberichten worden direct afgeleverd.

Fotoresolutie Aflevertijd*
Indien direct verbonden met de hub** Indien verbonden met de hub via ReX 2 (ReX 2 verzendt foto’s via Wings)*** Indien verbonden met de hub via ReX 2 (ReX 2 verzendt foto’s via ethernet)****
160 × 120 pixels tot 7 seconden tot 8 seconden tot 6 seconden
320 × 240 pixels
(standaard)
tot 9 seconden tot 18 seconden tot 10 seconden
640 × 480 pixels tot 20 seconden tot 31 seconden tot 16 seconden
* De detector heeft maximaal 3 seconden nodig om een Photo on demand te maken.
** De aflevertijd voor één foto wanneer de signaalsterkte tussen de hub en MotionCam S (PhOD) Jeweller 2-3 streepjes is en de hub verbonden is via ethernet, wifi of 4G (LTE).
*** De waarden zijn berekend met een signaalsterkte van 3 streepjes tussen ReX 2 en de detector of tussen de hub en ReX 2. De hub werkt via ethernet, wifi of 4G (LTE).
**** De waarden zijn berekend met een signaalsterkte van 3 streepjes tussen ReX 2 en de detector. De hub is verbonden via ethernet, wifi of 4G (LTE).

Temperatuurcompensatie

Temperatuurcompensatie is nodig voor de reactie van de detector op bewegingen, zelfs als de kamertemperatuur dicht bij de temperatuur van het menselijk lichaam ligt. In dit artikel leest u meer over temperatuurcompensatie.

Huisdier-immuniteit

Als MotionCam S (PhOD) correct is geïnstalleerd, reageert die niet op huisdieren tot 20 kg en kleiner dan 50 cm. Volg onze aanbevelingen op bij het installeren en configureren van de detector.

ajax motioncam s phod

Gebeurtenissen verzenden naar de meldkamer

Het Ajax-systeem kan alarmmeldingen niet alleen naar de PRO Desktop-bewakingsapp versturen, maar ook naar de meldkamer (CMS) in bestandsformaten van SurGard (Contact ID), SIA (DC-09), ADEMCO 685 en andere protocollen.

MotionCam S (PhOD) Jeweller kan de volgende gebeurtenissen verzenden:

1. Bewegingsalarm.
  2. MotionCam S (PhOD) visuele alarmverificaties.
  3. Foto bij scenario.
  4. Sabotagealarm. Herstel van sabotagebeveiliging.
  5. Verbindingsverlies met de hub. Herstel van verbinding.
  6. Permanente deactivering en activering van de detector.
  7. Eenmalige deactivering en activering van de detector.

Photos on demand worden niet naar de meldkamer van het beveiligingsbedrijf gestuurd.

PRO Desktop gebruikers kunnen alleen Photos on demand maken en bekijken vanaf een persoonlijk account als een hubbeheerder hen de juiste toegangsrechten heeft gegeven. Het maken of bekijken van Photos on demand is niet beschikbaar voor een profiel van een beveiligingsbedrijf in de PRO Desktop-app.

Wanneer een alarmmelding wordt ontvangen, weet de operator van de meldkamer van het beveiligingsbedrijf wat er is gebeurd en waar het responsteam precies naartoe moet worden gestuurd. Dankzij de adresseerbaarheid van de Ajax-apparaten kunnen gebeurtenissen verzonden worden naar PRO Desktop of de meldkamer met het type van het apparaat, de naam, beveiligingsgroep en virtuele ruimte. Let op: de lijst met verzonden parameters kan verschillend zijn, afhankelijk van het type meldkamersoftware en het geselecteerde protocol voor communicatie met de meldkamer.

De ID en het nummer van het apparaat zijn te vinden in de statussen in de Ajax-app.

Foto’s worden verzonden naar de meldkamer van het beveiligingsbedrijf als de software van de meldkamer fotoverificatie ondersteunt. Een lijst met die meldkamers is hier beschikbaar.

PRO Desktop ondersteunt het ontvangen van fotoverificatie zonder extra instellingen.

Aan het systeem toevoegen

MotionCam S (PhOD) is niet compatibel met Hub en Hub Plus, beveiligingscentrales van derden, en ocBridge Plus en uartBridge integratiemodules.

Om MotionCam S (PhOD) Jeweller op de hub aan te sluiten, moet de detector zich in hetzelfde beveiligde gebouw bevinden als het systeem (binnen het bereik van het radionetwerk van de hub). Om detector te laten werken via de ReX 2– radiosignaalversterker, moet u eerst de detector toevoegen aan de hub en het vervolgens verbinden met de ReX 2 in de instellingen van de signaalversterker.

De hub en het apparaat dat op verschillende radiofrequenties werkt, zijn niet compatibel. Het radiofrequentiebereik van het apparaat kan per regio verschillen. We raden aan om Ajax-apparaten in dezelfde regio te kopen en gebruiken. U kunt het bereik van de radiofrequenties controleren via de technische ondersteuning.

Voordat u een apparaat toevoegt

1. Installeer de Ajax PRO-app.
  2. Maak een account aan als u die nog niet heeft. Voeg in de app een compatibele hub toe, stel de benodigde instellingen in en maak minstens één virtuele ruimte.
  3. Zorg dat de hub aanstaat en toegang heeft tot het internet via een ethernetkabel, wifi, en/of een mobiel netwerk.
  4. Controleer of de hub is uitgeschakeld en niet begint met updaten door de status te controleren in de Ajax-app.

Deze productlijn is ontwikkeld voor projectgebruik. Alleen geaccrediteerde Ajax Systems-partners mogen de Superior-producten aanschaffen, installeren en beheren.

Verbinding maken met de hub

1. Open de Ajax PRO-app. Selecteer de hub waaraan u de detector wilt toevoegen.
  2. Ga naar het menu Apparaten en druk op Apparaat toevoegen.
  3. Geef de detector een naam, scan of toets de QR-code in (deze vindt u op de detector en de verpakkingsdoos), selecteer een ruimte en een groep (als de groepsmodus is ingeschakeld).
  4. Druk op Toevoegen.
  5. Schakel het apparaat in door de aan/uit-knop 3 seconden lang ingedrukt te houden.

Als de verbinding mislukt, zet dan de detector uit en probeer het na 5 seconden opnieuw. Let op: als het maximum aantal apparaten wat toegevoegd kan worden aan de hub is bereikt (afhankelijk van het model van de hub), ontvangt u een melding wanneer u een nieuwe wilt toevoegen.

De detector die verbonden is met de hub verschijnt in de app in de lijst met hub-apparaten. Het bijwerken van de statussen van de apparaten in de lijst hangt af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

MotionCam S (PhOD) werkt met één hub. Als de detector is verbonden met een nieuwe hub, stopt de detector met het verzenden van opdrachten naar de oude hub. Als u een detector aan een nieuwe hub toevoegt, wordt deze niet verwijderd uit de apparatenlijst van de oude hub. Dit moet handmatig gedaan worden in de Ajax-app.

Storingen

Wanneer een storing wordt gedetecteerd, geeft de Ajax-app een storingsteller weer op het apparaatpictogram. Alle storingen worden weergegeven in de statussen van de detector. Velden met storingen worden rood gemarkeerd.

Een storing wordt weergegeven als:

• De temperatuur van de detector buiten de aanvaardbare grenzen valt.
  • De behuizing van de detector open is (sabotagebeveiliging is geactiveerd).
  • Er geen verbinding met de hub of de radiosignaalversterker is via Jeweller.
  • Er geen verbinding met de hub of de radiosignaalversterker is via Wings.
  • De batterij van de detector bijna leeg is.

Pictogrammen

De pictogrammen geven enkele statussen van de detector weer. Voor toegang:

1. Log in bij de Ajax-app.
  2. Selecteer de hub.
  3. Ga naar het tabblad Apparaten .
Pictogram Betekenis

Jeweller-signaalsterkte. Geeft de signaalsterkte tussen de hub en de detector aan. De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Meer informatie

De batterijlading van de detector is oké of wordt opgeladen.

Meer informatie

Andere gebruikers hebben toegang tot de Foto’s op aanvraag-functie.

Meer informatie

De detector heeft een storing. De lijst met storingen is beschikbaar in de statussen van de detector.

Meer informatie

Wordt weergegeven wanneer de detector via een radiosignaalversterker werkt.

De detector werkt in de modus Altijd actief.

Meer informatie

Vertraging bij binnenkomst en/of Vertraging bij vertrek ingeschakeld.

Meer informatie

MotionCam S (PhOD) is ingeschakeld wanneer de Deelinschakeling wordt ingeschakeld.

Meer informatie

MotionCam S (PhOD) heeft beweging gedetecteerd. Het pictogram wordt weergegeven wanneer de detector is ingeschakeld.

MotionCam S (PhOD) is permanent gedeactiveerd.

Meer informatie

MotionCam S (PhOD) is gedeactiveerd omdat het vooraf ingestelde aantal alarmen overschreden is.

Meer informatie

MotionCam S (PhOD) heeft de sabotagealarmen permanent gedeactiveerd.

Meer informatie

MotionCam S (PhOD) is gedeactiveerd tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

MotionCam S (PhOD) heeft de sabotagealarmen gedeactiveerd tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

Statussen

Bij de statussen vindt u informatie over het apparaat en de bedrijfsparameters. De statussen van MotionCam S (PhOD) Jeweller zijn te vinden in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer MotionCam S (PhOD) Jeweller in de lijst.
Parameter Waarde
Storing

Door op te klikken, opent u de lijst met storingen van MotionCam S (PhOD).

Het veld wordt alleen weergegeven als er een storing is gedetecteerd.

Temperatuur

Temperatuur van de detector.

De toegestane afwijking tussen de waarde in de app en de temperatuur op de plaats van de installatie: 2 °C.

De waarde wordt bijgewerkt zodra het apparaat een temperatuurwijziging van minstens 1 °C signaleert.

U kunt een scenario op basis van temperatuur configureren om zo automatiseringsapparaten te besturen.

Meer informatie

Jeweller-signaalsterkte

Signaalsterkte tussen de hub of de signaalversterker en de detector via het Jeweller-kanaal. De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Jeweller is een protocol voor het verzenden van gebeurtenissen en alarmen van MotionCam S (PhOD).

Verbinding via Jeweller Verbindingsstatus via het Jeweller-kanaal tussen de hub of de signaalversterker en de detector:

• Online: de detector is verbonden met de hub of de signaalversterker.
  • Offline: de detector is niet verbonden met de hub of de signaalversterker.
Wings-signaalsterkte

Signaalsterkte tussen de hub of de signaalversterker en de detector via het Wings-kanaal. De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Wings is een protocol voor het verzenden van de fotoverificaties van MotionCam S (PhOD).

Verbinding via Wings Verbindingsstatus via het Wings-kanaal tussen de hub of de signaalversterker en de detector:

• Online: de detector is verbonden met de hub of de signaalversterker.
  • Offline: de detector is niet verbonden met de hub of de signaalversterker.
Batterijlading De batterijlading van het apparaat:

• OK
  • Batterij bijna leeg

Als de batterijen laag zijn, ontvangen de Ajax-apps en het beveiligingsbedrijf de toepasselijke meldingen.

Na de melding van een laag batterijniveau, kan de detector nog tot twee maanden werken.

Zo wordt de batterijlading getoond

Deksel De status van de sabotagebeveiliging op de detector die reageert op het openen of losmaken van de behuizing van het apparaat:

• Open: de detector is verwijderd uit de SmartBracket of de integriteit ervan is aangetast. Controleer het apparaat.
  • Gesloten: de detector is geïnstalleerd op het SmartBracket-montagepaneel. De integriteit van de behuizing van het apparaat en het montagepaneel is niet aangetast. Normale status.

Meer informatie

Altijd actief

Als deze optie is ingeschakeld, is de detector voortdurend ingeschakeld, detecteert hij beweging en slaat hij alarm.

Meer informatie

Gevoeligheid Gevoeligheidsniveau van de bewegingsdetector.
Permanente deactivering Geeft de status van de permanente deactiveringsfunctie van het apparaat weer:

• Nee: het apparaat werkt in de normale modus.
  • Alleen deksel: de beheerder van de hub heeft meldingen over activatie van de sabotagedetectie van het apparaat uitgeschakeld.
  • Geheel: de detector is uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.
  • Op aantal alarmen: het apparaat wordt automatisch uitgeschakeld wanneer het aantal alarmen wordt overschreden (is gespecificeerd in de instellingen voor de Apparaten automatische deactivering).

Meer informatie

Eenmalige deactivering Shows the status of the device one-time deactivation setting:

• Nee: het apparaat werkt in de normale modus.
  • Alleen deksel: meldingen over de sabotagebeveiliging zijn uitgeschakeld tot het systeem voor de eerste keer wordt uitgeschakeld.
  • Geheel: de detector wordt volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Foto’s op aanvraag Dit wordt weergegeven als de functie Foto’s op aanvraag is ingeschakeld in de hubinstellingen in de sectie Privacy.
Alarm reactie
Bedrijfsmodus Geeft weer hoe de detector reageert op alarmen:

• Direct Alarm: de ingeschakelde detector reageert onmiddellijk op een bedreiging en slaat alarm.
  • Ingang/uitgang: wanneer een vertraging is ingesteld, start het ingeschakelde apparaat het aftellen en gaat het alarm pas af als het aftellen is afgelopen.
  • Follower: de detector neem de vertragingen van in-/uitloopdetectoren over. Wanneer de Follower echter individueel wordt getriggerd, slaat deze onmiddellijk alarm.
Vertraging bij binnenkomst, sec

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij het gebouw betreedt.

Meer informatie

Vertraging bij vertrek, sec

Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om het gebouw te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Inschakelen bij deelinschakeling Als deze optie ingeschakeld is, wordt de ingeschakelde modus van de detector geactiveerd als het systeem ingesteld is op Deelinschakeling.
Deelinschakeling vertraging bij binnenkomst, sec

Vertraging bij binnenkomst in modus Deelinschakeling. Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij het gebouw betreedt.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij vertrek, sec

Vertraging bij vertrek in modus Deelinschakeling. Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om het gebouw te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Firmware Firmwareversie van de detector.
ID Detector-ID. Ook beschikbaar op de QR-code op de behuizing van de detector en de verpakkingsdoos.
Apparaat nr. Nummer van de apparaatloop (zone).

Instellingen

Omde instellingen van MotionCam S (PhOD) in de Ajax-apps te wijzigen:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer MotionCam S (PhOD) Jeweller in de lijst.
  3. Ga naar Instellingen door op het tandwielpictogram te klikken.
  4. Stel de vereiste parameters in.
  5. Klik op Terug om de nieuwe instellingen op te slaan.
Instelling Waarde
Naam

Naam van de detector. Wordt weergegeven in de lijst met hubapparaten, tekst van het sms-bericht en meldingen in het eventlog.

Als u de naam van de module wilt aanpassen, klikt u op het tekstveld.

De naam kan uit maximaal 12 cyrillische tekens of 24 Latijnse tekens bestaan.

Ruimte

Selecteer de virtuele ruimte waaraan MotionCam S (PhOD) is toegewezen.

De naam van de ruimte wordt weergegeven in de tekst van het sms-bericht en in de meldingen in de eventlog.

Led-indicatie van alarmen Als de optie uitgeschakeld is, geeft de led-indicatie van de detector geen melding over alarmen of activering van de antisabotageknop.
Gevoeligheid

Gevoeligheidsniveau van de bewegingsdetector.

De keuze hangt af van het type object, de aanwezigheid van waarschijnlijke bronnen die valse alarmen veroorzaken en de specificaties van het beveiligde gebied:

• Laag: de detector reageert niet op dieren tot een hoogte van 50 cm.
  • Normaal (standaard): de detector reageert niet op kleine honden (tot een hoogte van 35 cm).
  • Hoog: de detector reageert niet op katten (tot 25 cm hoog).

Waarom bewegingsdetectoren reageren op dieren en hoe dit te voorkomen

Resolutie van de foto’s MotionCam S (PhOD) maakt foto’s in de volgende resoluties (in pixels):

• 160 × 120
  • 320 × 240 (standaard)
  • 640 × 480

Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder het beeld is, maar het duurt langer om de foto’s te verzenden. De instelling gaat over visuele alarmverificatie, Foto’s bij scenario en Photo on demand.

Foto’s bij alarm Selecteer het aantal foto’s bij een alarm:

• Geen foto (de detector schakelt de camera niet in bij een alarm).
  • 1 foto.
  • Serie van 2.
  • Serie van 3.
  • Serie van 4 (alleen beschikbaar bij een resolutie van 320 × 240 of 160 × 120).
  • Serie van 5 (alleen beschikbaar bij een resolutie van 320 × 240 of 160 × 120).

Is van toepassing op Foto’s door alarm en Foto’s bij scenario van MotionCam S (PhOD) Jeweller.

Alarmen met fotoverificatie

Het aantal alarmen selecteren die worden verstuurd met foto’s.

U kunt kiezen of de foto wordt verzonden wanneer het apparaat wordt geactiveerd of het exacte aantal alarmen aangeeft: 1 tot 10.

Een alarmteller met fotoverificatie wordt gereset als het beveiligingssysteem wordt uitgeschakeld en daarna weer ingeschakeld.

De instelling is alleen beschikbaar wanneer de optie Altijd actief is uitgeschakeld. Als de detector in de modus Altijd actief staat, wordt er telkens een foto verstuurd wanneer die wordt geactiveerd.

Photos on demand Selecteer het aantal Photos on demand:

• 1 foto.
  • Serie van 2.
  • Serie van 3.
  • Serie van 4 (alleen beschikbaar bij een resolutie van 320 × 240 of 160 × 120).
  • Serie van 5 (alleen beschikbaar bij een resolutie van 320 × 240 of 160 × 120).

Dit wordt weergegeven als de functie Foto’s op aanvraag is ingeschakeld in de hubinstellingen in de sectie Privacy.

Altijd actief

Als deze optie ingeschakeld is, staat de detector altijd in de ingeschakelde modus en detecteert beweging.

Meer informatie

Alarm met sirene als er beweging wordt gedetecteerd Als deze optie is ingeschakeld, worden de sirenes die aan het systeem zijn toegevoegd geactiveerd wanneer beweging wordt gedetecteerd door MotionCam S (PhOD).
Scenario’s

Opent het menu voor het maken en instellen van scenario’s voor de detector van MotionCam S (PhOD) Jeweller. Met dit menu kunt u een scenario aanmaken waarbij de detector foto’s maakt wanneer andere Ajax-apparaten worden geactiveerd.

Meer informatie

Reactie op alarmen
Bedrijfsmodus Geeft weer hoe de detector reageert op alarmen:

• Direct Alarm: de ingeschakelde detector reageert onmiddellijk op een bedreiging en slaat alarm.
  • Ingang/uitgang: wanneer een vertraging is ingesteld, start het ingeschakelde apparaat het aftellen en gaat het alarm pas af als het aftellen is afgelopen.
  • Follower: de detector neem de vertragingen van in-/uitloopdetectoren over. Wanneer de Follower echter individueel wordt getriggerd, slaat deze onmiddellijk alarm.
Vertraging bij binnenkomst, sec

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij het gebouw betreedt.

Meer informatie

Vertraging bij vertrek, sec

Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om het gebouw te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Inschakelen bij deelinschakeling

Als deze optie ingeschakeld is, wordt de ingeschakelde modus van de detector geactiveerd als het systeem ingesteld is op Deelinschakeling.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij binnenkomst, sec

Vertraging bij binnenkomst in modus Deelinschakeling. Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij het gebouw betreedt.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij vertrek, sec

Vertraging bij vertrek in modus Deelinschakeling. Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om het gebouw te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Jeweller-signaalsterktetest

Schakelt de detector naar de testmodus voor de signaalsterkte van Jeweller.

Meer informatie

Signaalsterktetest van Wings

Schakelt de detector naar de testmodus voor de signaalsterkte van Wings.

Meer informatie

Detectiezonetest

Schakelt de detector over naar de modus voor de detectiezonetest.

Meer informatie

Signaaldempingstest

Schakelt de detector over naar de modus voor de dempingstest.

Meer informatie

Gebruikershandleiding Opent de Gebruikershandleiding van MotionCam S (PhOD) Jeweller in de Ajax-app.
Permanente Deactivering

Hiermee kan de gebruiker het apparaat uitschakelen zonder het uit het systeem te verwijderen.

Er zijn drie opties beschikbaar:

• Nee: het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Geheel: het apparaat zal geen systeemopdrachten uitvoeren of deelnemen aan automatiseringsscenario’s. Het systeem zal alarmen en andere meldingen van het apparaat negeren.
  • Alleen deksel: het systeem negeert de meldingen van de sabotagebeveiliging van de detector.

Meer informatie

Het systeem kan ook automatisch apparaten uitschakelen wanneer het ingestelde aantal alarmen wordt overschreden.

Meer informatie

Eenmalige deactivering

Hiermee kan de gebruiker gebeurtenissen van het apparaat uitschakelen tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Er zijn drie opties beschikbaar:

• Nee: het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Geheel: het apparaat wordt volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.
  • Alleen deksel: meldingen over de sabotagebeveiliging zijn uitgeschakeld tot het systeem voor de eerste keer wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

Apparaat ontkoppelen Ontkoppelt de detector, koppelt hem los van de hub en verwijdert de instellingen.

De functie Foto’s op aanvraag instellen

Een gebruiker die het recht heeft om de privacy-instellingen te beheren kan de functie Foto’s op aanvraag inschakelen en configureren. Op deze manier kunt u dit in de Ajax-app configureren:

Apparaten HubInstellingen Privacy.

Dit artikel geeft meer informatie over het configureren van de functie Foto’s op aanvraag.

De functie Foto’s bij scenario instellen

Een gebruiker die het recht heeft om de privacy-instellingen te beheren kan de functie Foto’s bij scenario inschakelen. Op deze manier kunt u in de Ajax-app de functie Foto’s bij scenario inschakelen:

Apparaten HubInstellingen PrivacyFoto’s bij scenario toestaan.

Elke gebruiker of PRO met het recht om het systeem te configureren kan een scenario creëren en configureren. Om dit te doen:

1. Selecteer in de Ajax-apps de faciliteit als u er meer dan één heeft.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten en selecteer een detector met fotoverificatie.
  3. Klik op het pictogram om naar de Instellingen van de detector te gaan.
  4. Selecteer het gewenste Scenario uit de lijst.

Dit artikel geeft meer informatie over het configureren van de functie Foto’s bij scenario.

Indicatie

De led-indicator van MotionCam S (PhOD) Jeweller kan rood of groen oplichten, afhankelijk van de status van de detector.

Indicatie wanneer u op de aan/uit-knop drukt

Indicatie Gebeurtenis
Licht groen op. De detector aanzetten.
Licht rood op en knippert dan drie keer. De detector uitzetten.

Ingeschakelde indicatie van de detector

Indicatie Gebeurtenis Commentaar
Licht 1 seconde groen op. Alarm bij beweging/sabotage. De detector registreert elke 5 seconden beweging.
Licht 0,5 seconde groen op. Maakt Photos on demand. Als er een Photo on demand wordt gemaakt, licht de indicatie op, zelfs als de led-indicatie in de instellingen van de detector staat uitgeschakeld.
Licht een paar seconden groen op. De detector maakt verbinding met de hub.
Licht rood op en knippert na de eerste activatie. Hardwarefout. De detector moet gerepareerd worden. Neem contact op met onze technische ondersteuning.
In geval van een alarm licht het langzaam groen op en gaat het uit. Batterijen van de detector moeten vervangen worden. Hoe men de batterijen kan vervangen wordt beschreven in het artikel Zo vervangt u de batterijen.
Knippert vaak groen. De batterijen zijn helemaal leeg. De detector stopt met het detecteren van beweging en het verzenden van alarmen naar de hub. Hoe men de batterijen kan vervangen wordt beschreven in het artikel Zo vervangt u de batterijen.

Testen van de functionaliteit

Het Ajax-systeem heeft diverse testen om de juiste installatieplaats voor de apparaten te selecteren. De testen beginnen niet meteen. De wachttijd overschrijdt echter niet de duur van de polling-interval tussen één hub en apparaat. De polling-interval kan worden gecontroleerd en geconfigureerd bij hub instellingen (HubInstellingen Jeweller of Jeweller/Fibra).

Om een test uit te voeren, in de Ajax app:

1. Selecteer de vereiste hub.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer MotionCam S (PhOD) Jeweller in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen .
  5. Selecteer een test:
  6. Voer de test uit.

Plaatsing van de detector

Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor gebruik binnenshuis.

Bij de keuze waar u MotionCam S (PhOD) wilt installeren, moet u rekening houden met de parameters die de werking beïnvloeden:

• Bereik van de bewegingsdetectie.
  • De kijkhoek van de camera en aanwezigheid van obstakels voor de camera.
  • Signaalsterkte van Jeweller en Wings.
  • Afstand tussen de detector en de hub of signaalversterker.
  • Aanwezigheid van obstakels die de doorgang van de radiofrequentie verhinderen: muren, plafonds tussen verdiepingen, grote voorwerpen in de ruimte.

Denk aan de aanbevelingen voor plaatsing bij het ontwikkelen van een project voor het beveiligingssysteem van de faciliteit. Het beveiligingssysteem moet ontworpen en geïnstalleerd worden door specialisten. Een lijst met erkende Ajax-partners is hier beschikbaar.

Signaalsterkte

De Jeweller- en Wings-signaalsterkte wordt bepaald door het aantal niet-geleverde of beschadigde datapakketten in een bepaalde periode. Het pictogram in het tabblad Apparaten geeft de signaalsterkte aan:

• Drie streepjes: uitstekende signaalsterkte.
  • Twee streepjes: goede signaalsterkte.
  • Eén streepje: lage signaalsterkte, een stabiele werking wordt niet gegarandeerd.
  • Doorgestreept pictogram: geen signaal.

Controleer de signaalsterkte van de Jeweller en Wings vóór de uiteindelijke installatie. Bij een signaalsterkte van één of nul streepjes kunnen wij geen stabiele werking van het beveiligingssysteem garanderen. Overweeg om het apparaat minstens 20 cm te verplaatsen zodat de signaalontvangst aanzienlijk kan verbeteren. Als de signaalsterkte nog steeds slecht of instabiel blijft na het verplaatsen, gebruik dan de ReX 2-radiosignaalversterker. MotionCam S (PhOD) Jeweller is niet compatibel met de ReX-radiosignaalversterker.

Detectiezone

Denk bij het kiezen van de installatieplaats na over de richting van de lens, de hoeken van de detector en de camera, en de aanwezigheid van obstakels die het zicht belemmeren. De beoogde weg van de indringer moet loodrecht staan op de as van de lens van de detector. Zorg dat meubels, kamerplanten, vazen, decoratieve elementen of glazen elementen het gezichtsveld van de detector niet belemmeren.

Horizontale kijkhoek van de detector

De verticale kijkhoek van de detector

* – Voor INCERT-naleving 10 meter (hoge gevoeligheid)

Voer bij het installeren van de detector de Detectiezonetest uit. Hiermee kunt u het functioneren van het apparaat controleren en nauwkeurig bepalen in welke sector de detector reageert op beweging.

Neem verschillende foto’s met de MotionCam S (PhOD) fotocamera op de plaats van installatie om er zeker van te zijn dat de detector het vereiste gebied vastlegt.

Installeer de detector niet

1. Buitenshuis. Dit kan leiden tot valse alarmen en detectorstoringen.
  2. In de richting waar direct zonlicht de detector binnenkomt. Dit kan leiden tot valse alarmen.
  3. Tegenover elk object met een snel veranderende temperatuur zoals bijv. elektrische of gaskachels. Dit kan leiden tot valse alarmen.
  4. Tegenover bewegende voorwerpen met een temperatuur die in de buurt ligt van die van het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld recht voor bewegende gordijnen boven een radiator. Dit kan leiden tot valse alarmen.
  5. Op plekken met snelle luchtcirculatie.Bijv. in de buurt van ventilators, airconditioners, open ramen of deuren. Dit kan leiden tot valse alarmen.
  6. Op plaatsen waar objecten en gebouwen het zicht van de detector en camera kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld achter een bloem of een zuil. In dit geval zal het zicht worden beperkt en zal het voor MotionCam S (PhOD) moeilijker worden om beweging te detecteren.
  7. Op plaatsen waar glazen objecten het zicht van de detector en camera kunnen blokkeren. MotionCam S (PhOD) registreert geen beweging achter glas.
  8. In gebouwen met een temperatuur en vochtigheidsgraad buiten de toegestane grenzen. Dit kan leiden tot schade aan de detector.
  9. Dichter dan 1 meter van de hub of radiosignaalversterker. Dit kan leiden tot een verlies van communicatie met de detector.

Installatie

ajax motioncam phod

Zorg, voordat u de MotionCam S (PhOD) installeert, dat u de optimale locatie heeft gekozen en dat deze voldoet aan de eisen van deze handleiding.

De montage van een detector:

1. Verwijder het SmartBracket-montagepaneel van de detector door het omlaag te schuiven. Draai eerst de bevestigingsschroef los.
  2. Plak het SmartBracket-paneel vast met dubbelzijdige tape of andere tijdelijke bevestigingsmiddelen. Het paneel kan worden gemonteerd op een verticaal oppervlak of in de hoek van de kamer. De installatiehoogte is 2,4 meter.
    ajax motioncam phod

Dubbelzijdige tape kan alleen gebruikt worden voor tijdelijke installatie. Als het apparaat met dubbelzijdige tape is bevestigd, kan het op elk moment loskomen van het oppervlak en vallen. Zolang het apparaat vastgeplakt is, zal de sabotagebeveiliging niet worden geactiveerd wanneer het apparaat wordt losgemaakt van het oppervlak.

3. Plaats de detector op SmartBracket. De led-indicator van het apparaat knippert. Dit signaal geeft aan dat de sabotagebeveiliging van de detector gesloten is.

Als de led-indicatie tijdens de installatie op SmartBracket niet oplicht, controleer dan de sabotagestatus in de Ajax-app, of de detector wel goed is vastgezet en of deze wel stevig is gemonteerd aan het paneel.

4. Voer de signaalsterktetesten van Jeweller en Wings uit. De aanbevolen signaalsterkte is twee of drie streepjes. Als de signaalsterkte laag is (één streepje of minder), kunnen we geen stabiele werking van het apparaat garanderen. Overweeg om het apparaat minstens 20 cm te verplaatsen zodat de signaalontvangst aanzienlijk kan verbeteren. Als de signaalsterkte nog steeds slecht of instabiel blijft na het verplaatsen, gebruik dan de ReX 2-radiosignaalversterker.
  5. Voer de Detectiezonetest uit. Als u de bewegingsdetector wilt controleren, loopt u over het terrein terwijl u de led bekijkt en de detectiezone van de detector bepaalt. Het maximale bereik van de bewegingsdetectie is 12 meter*. Als de detector in 5 van de 5 gevallen tijdens de test niet reageert, verplaats dan het apparaat.
  6. Maak wat testfoto’s om er zeker van te zijn dat de camera het vereiste gebied beslaat en dat er geen obstakels zijn die het zicht belemmeren.
  7. Verwijder de detector uit SmartBracket.
  8. Voor SmartBracket moeten er speciale uitsparingen worden geboord zodat het paneel met de meegeleverde schroeven vastgezet kan worden. Bevestig het SmartBracket-montagepaneel met de meegeleverde schroeven en gebruik hiervoor alle bevestigingspunten (een ervan bevindt zich in het geperforeerde deel van het montagepaneel boven de anitsabotageknop). Als u SmartBracket in de hoek van de ruimte wilt bevestigen, schroef de meegeleverde schroeven dan in de uitsparingen aan de zijkant. Als u andere bevestigingsmiddelen gebruikt, let er dan op dat deze het montageplaatje niet beschadigen of vervormen.
  9. Bevestig de detector op het SmartBracket-montagepaneel.
  10. Draai de bevestigingsschroef aan de onderkant van de behuizing van de detector vast. Dit is nodig voor een goede bevestiging en zodat de detector niet snel verwijderd kan worden van het paneel.

* – Voor INCERT-naleving 10 meter (hoge gevoeligheid)

Onderhoud

Controleer regelmatig de werking van de detector. De optimale testfrequentie is elke drie maanden. Verwijder stof, spinnenwebben en ander vuil van de behuizing van het apparaat. Gebruik een zachte, droge doek die geschikt is voor het onderhoud van de apparatuur.

Gebruik geen middelen die alcohol, aceton, benzine, of andere actieve oplosmiddelen bevatten om de detector te reinigen. Veeg de detectorlens en camera voorzichtig schoon: krassen kunnen voor minder gevoeligheid van de detector, afbeeldingen van slechte kwaliteit en storingen van de camera zorgen.

MotionCam S (PhOD) Jeweller werkt tot maximaal 4 jaar op de meegeleverde batterijen wanneer de Photo on demand-schakelaar is uitgeschakeld en tot 3 jaar wanneer de Photo on demand-schakelaar is ingeschakeld. Het beveiligingssysteem stuurt op tijd een waarschuwing over het vervangen van de batterijen. Bij een alarm, zal de led langzaam groen oplichten en uitgaan.

Garantie

De garantie op de producten van de Limited Liability Company, “Ajax Systems Manufacturing”, is 2 jaar geldig na aankoop.

Als het apparaat niet goed werkt, neem dan eerst contact op met de technische ondersteuning van Ajax. In de meeste de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost.