Kenmerken van fotoverificatie voor MotionCam-detectoren

Bijgewerkt op

Het productassortiment van Ajax omvat detectoren met fotoverificatie uit de MotionCam-serie. Met deze functie kunnen systeemgebruikers en beveiligingsbedrijven beoordelen wat er gebeurt bij het beveiligde object. De alarmen van detectoren sturen individuele of een serie foto’s naar het logboek in de app.

De draadloze detectoren gebruiken twee radioprotocollen voor communicatie met de hub: Jeweller voor het verzenden en Wings voor fotoverificatie van alarmen. De bekabelde detectoren gebruiken in plaats daarvan het Fibra-protocol. In dit artikel geven we een overzicht van de factoren die het verifiëren, opslaan en verzenden van foto’s beïnvloeden.

Soorten fotoverificatie

Er zijn vier soorten fotoverificatie: foto door alarm, foto bij scenario, photo on demand en foto volgens schema.

De functies Photo on demand, Foto bij scenario en Foto volgens schema zijn alleen beschikbaar voor detectoren met (PhOD) in hun naam.

Model detector Foto door
alarm
Foto bij
scenario
Photo on
demand
Foto volgens
schema
MotionCam Jeweller +
MotionCam Fibra +
MotionCam Outdoor Jeweller +
MotionCam (PhOD) Jeweller + + + +
MotionCam S (PhOD) Jeweller + + + +
MotionCam Outdoor (PhOD) Jeweller + + + +

Foto door alarm is een belangrijke functie die standaard is ingeschakeld voor alle detectoren uit de MotionCam-serie. Er worden alleen foto’s gemaakt als er beweging wordt gedetecteerd en het systeem is ingeschakeld. Foto’s door alarm zijn beschikbaar voor alle systeemgebruikers die toegang hebben tot het logboek.

Met de functie Photo on Demand kunnen gebruikers foto’s maken met de ingebouwde camera’s van Ajax-bewegingsdetectoren. Afhankelijk van de instellingen kunnen foto’s gemaakt worden op elk moment of alleen wanneer het systeem is ingeschakeld. Een beheerder of gebruiker van een space die het recht heeft om de privacy-instellingen te beheren kan de functie Photo on Demand inschakelen en configureren. Privacy-instellingen zijn niet van toepassing op foto’s die worden gemaakt door detectoren die worden geactiveerd door een alarm. Alle systeemgebruikers met toegang tot het logboek kunnen foto’s bekijken die bij een alarm zijn genomen.

Wanneer Foto’s bij scenario is ingeschakeld neemt MotionCam foto’s als andere Ajax-apparaten een alarmmelding sturen. Een beheerder van de space of een PRO met rechten om het systeem te configureren kan scenario’s aanmaken en instellen.

Met de functie Foto volgens schema kunnen gebruikers een scenario maken voor bewegingsdetectoren met fotoverificatie. In dit geval maken detectoren geplande foto’s, op een bepaalde dag en tijd. Een beheerder van de space of een PRO met rechten om het systeem te configureren kan geplande scenario’s aanmaken en instellen.

Instellingen voor fotoverificatie

Het proces fotoverificatie hangt af van verschillende factoren. Hieronder vindt u instellingen die de fotoverificatie van het alarm beïnvloeden.

Resolutie van foto’s

De beeldkwaliteit verbetert naarmate de resolutie toeneemt. Een hoge resolutie vergroot echter de bestandsgrootte en de verzendingstijd van de detector naar de hub. Om de resolutie aan te passen in de Ajax-app:

1. Selecteer een space.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer de gewenste bewegingsdetector in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen door op het tandwielpictogram te klikken in de rechterbovenhoek.
  5. Stel de vereiste instellingen in onder het veld Beeldresolutie.

Foto door alarm

Na het detecteren van beweging maken bewegingsdetectoren een foto: een reeks van 1 tot 5 afbeeldingen. Zo stelt u het aantal foto’s in dat moet worden genomen bij een alarm de Ajax-app:

1. Selecteer een space.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer de gewenste bewegingsdetector in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen door op het tandwielpictogram te klikken in de rechterbovenhoek.
  5. Stel de vereiste parameters in onder het veld Foto’s door alarm.

Alarmen met fotoverificatie

U kunt kiezen hoeveel alarmen moeten worden geverifieerd met foto’s: van 1 tot 10 of alle. De alarmteller wordt gereset door het systeem uit te schakelen. Om het aantal alarmen in te stellen met fotoverificatie in de Ajax-app:

1. Selecteer een space.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer de gewenste bewegingsdetector in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen door op het tandwielpictogram te klikken in de rechterbovenhoek.
  5. Stel de vereiste instellingen in onder het veld Alarmen met fotoverificatie.

Activering boven de ingestelde limiet activeert de camera van de detector niet, maar het systeem verstuurt nog steeds alarmmeldingen.

Foto on demand

U kunt het aantal foto’s on demand aanpassen in de configuratie-instellingen van de Ajax-app.

1. Selecteer een space.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer de gewenste bewegingsdetector in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen door op het tandwielpictogram te klikken in de rechterbovenhoek.
  5. Geef het aantal foto’s op dat moet worden genomen op in het veld Photo op demand.
  6. Klik op Klaar om de nieuwe instellingen toe te passen.

Werking buffergeheugen van de detector

Detectoren van de MotionCam-serie gebruiken een interne geheugenbuffer om foto’s tijdelijk op te slaan. De buffer wist deze zodra ze succesvol zijn overgedragen naar de hub. Gewoonlijk zijn de buffercapaciteit en de verwerkingscapaciteit van de Wings/Fibra-protocollen voldoende om alle camerabeelden naar de hub te sturen.

Onder omstandigheden waarin de detector op zijn maximale resolutie werkt, veel alarmen of een lage signaalsterkte heeft, of te maken krijgt met een hoge mate van verstoring van het radiokanaal (alleen van toepassing op draadloze apparaten), kan het moeite kosten om alle gegevens snel naar de hub te verzenden, waardoor de buffer vol kan raken.

In dit geval maakt de detector een onvolledige serie foto’s (bijvoorbeeld twee foto’s in plaats van drie) of verstuurt het alarmen zonder fotoverificatie. Dergelijke alarmmeldingen worden gemarkeerd met het pictogram Media onbeschikbaar. Als de buffer voldoende beschikbare ruimte heeft, gaat de detector verder met het maken van foto’s volgens de opgegeven instellingen.

Fotoresolutie Maximumaantal foto’s opgeslagen in een buffer
160 × 120 50–75
320 × 176* 144
320 × 240 25–40
640 × 352* 80
640 × 480 12–17

* Alleen van toepassing op buitendetectoren.

Het vullen van de geheugenbuffer heeft geen invloed op de snelheid waarmee een bewegingsdetector het incident meldt. Het Jeweller-radioprotocol en het Fibra-protocol leveren alarmmeldingen onmiddellijk.

Werking buffergeheugen van de hub

De buffer van de hub werkt op dezelfde manier als die van MotionCam: het slaat de foto’s op die door detectoren worden gemaakt door een alarm, voordat ze worden doorgestuurd naar de Ajax Cloud-server. De buffercapaciteit van de hub is 20 foto’s. Zodra de buffer vol is, stopt de hub met het ontvangen van foto’s van detectoren. Als gevolg slaan detectoren gegevens op in hun interne buffers en activeren ze alarmen zonder fotoverificatie. De app informeert gebruikers hierover met het pictogram Media onbeschikbaar dat wordt weergegeven het logboek. Wanneer de verbinding met de server is hersteld en/of de buffer van de hub leeg is, verstuurt het systeem alarmen met fotoverificatie.

Het systeem zet de foto’s die zijn gemaakt door MotionCam-detectoren over naar een virtuele opslag op de Ajax Cloud-server, vanwaar Ajax-apps en compatibele meldkamers ze kunnen downloaden. De Ajax Cloud-server bevindt zich op de Amazon Web Services. De foto’s die daar zijn opgeslagen, zijn beveiligd met een AES-256 versleuteling.

Overdrachtssnelheid van alarmen met fotoverificatie

De overdrachtssnelheid van foto’s hangt af van hun grootte (hoe hoger de resolutie, hoe groter het bestand) en van de kwaliteit en snelheid van de communicatie op het traject: detector > hub > server > app/meldkamer. De afleversnelheid van foto’s kan ook worden beïnvloed door:

• verstoring op Wings-frequenties (alleen van toepassing op draadloze apparaten);
  • lage signaalsterkte;
  • trage of instabiele internetverbinding van de hub;
  • trage of instabiele internetverbinding van het apparaat waarop de Ajax-app of de software van de meldkamer staat.

De tabel hieronder toont de aflevertijd van één foto met een signaalsterkte tussen de hub en de MotionCam van 2 – 3 streepjes, waarbij de hub via het ethernet aangesloten is op het internet, en een smartphone waarop de Ajax-app is geïnstalleerd verbonden is via een (LTE)-netwerk:

Fotoresolutie Aflevertijd
160 × 120 tot 7 seconden
320 × 176* tot 9 seconden
320 × 240 tot 9 seconden
640 × 352* tot 20 seconden
640 × 480 tot 20 seconden

* Alleen van toepassing op buitendetectoren.

Als een systeem een signaalversterker (ReX 2 Jeweller) bevat die communiceert met draadloze detectoren uit de MotionCam-serie, wordt de onderstaande aflevertijd van foto’s toegepast:

Model detector

Foto resolutie

Aflevertijd*
Indien verbonden met de hub via ReX 2 (ReX 2 verzendt foto’s via Wings)** Indien verbonden met de hub via ReX 2 (ReX 2 verzendt foto’s via ethernet)***
MotionCam Jeweller 160 × 120 pixels tot 8 seconden tot 6 seconden
320 × 240 pixels
(standaard)
tot 18 seconden tot 10 seconden
640 × 480 pixels tot 31 seconden tot 17 seconden
MotionCam Outdoor Jeweller 320 × 176 pixels
(standaard)
tot 13 seconden tot 10 seconden
640 × 352 pixels tot 30 seconden tot 21 seconden
MotionCam (PhOD) Jeweller 160 × 120 pixels tot 8 seconden tot 6 seconden
320 × 240 pixels
(standaard)
tot 18 seconden tot 10 seconden
640 × 480 pixels tot 31 seconden tot 17 seconden
MotionCam S (PhOD) Jeweller 160 × 120 pixels tot 8 seconden tot 6 seconden
320 × 240 pixels
(standaard)
tot 18 seconden tot 10 seconden
640 × 480 pixels tot 31 seconden tot до 17 seconden
MotionCam Outdoor (PhOD) Jeweller 320 × 176 pixels
(standaard)
tot 37 seconden tot 24 seconden
640 × 352 pixels tot 50 seconden tot 32 seconden

* De detector heeft maximaal 3 seconden nodig om een Photo on demand te maken.
** De waarden zijn berekend met een signaalsterkte van 3 streepjes tussen ReX 2 en de detector of tussen de hub en ReX 2. De hub werkt via ethernet, wifi of 4G (LTE).
*** De waarden zijn berekend met een signaalsterkte van 3 streepjes tussen ReX 2 en de detector. De hub werkt via ethernet, wifi, of 4G (LTE).