Button S Jeweller gebruikershandleiding

Bijgewerkt op

Button S Jeweller is een draadloze paniekknop met beveiliging tegen per ongeluk indrukken. Het apparaat heeft extra modi: het kan automatiseringsapparaten bedienen en brandalarmen dempen.

Button S werkt binnen een Ajax-systeem, verbonden met de hub via het beveiligde Jeweller-protocol. Het communicatiebereik in een open ruimte is maximaal 1.300 meter.

Deze productlijn is ontwikkeld voor projectgebruik. Alleen geaccrediteerde Ajax Systems-partners mogen de Superior-producten verkopen, installeren en beheren.

De productlijnen Superior, Fibra en Baseline zijn onderling compatibel. Dit opent talloze mogelijkheden voor het bouwen van systemen van vrijwel elke configuratie.

Functionele elementen

ajax button
  1. Alarmknop.
  2. Indicatorlampjes.
  3. Montagegat voor Button.

Compatibele hubs en signaalversterkers

Een compatibele Ajax-hub met de firmware OS Malevich 2.16 en hoger is vereist voor het juist werken van het apparaat.

Hubs Radiosignaalversterkers

Om de hub aan het systeem toe te voegen, maakt u een virtuele space aan in de juiste versie van de Ajax-app.

Space is beschikbaar voor apps met deze versies of hoger:

• Ajax Security System 3.0 voor iOS;
  • Ajax Security System 3.0 voor Android;
  • Ajax PRO: Tool for Engineers 2.0 voor iOS;
  • Ajax PRO: Tool for Engineers 2.0 voor Android;
  • Ajax PRO Desktop 4.0 voor macOS;
  • Ajax PRO Desktop 4.0 voor Windows.

Werkingsprincipe

Button S Jeweller is een draadloze paniekknop die in één van verschillende drie modi kan modi: Paniek, Bediening, of Brandalarm dempen. Wanneer de knop wordt ingedrukt, zendt deze een alarm naar gebruikers en naar de meldkamer van het beveiligingsbedrijf. In de modus Bediening kan Button S dea utomatiseringsapparaten van Ajax bedienen met een korte of lange druk op de knop.

In de modus Paniek kan Button S werken als paniekknop en een signaal afgeven bij een bedreiging, melden dat er extra hulp nodig is, of informeren over een inbraak, brand, gasalarm of waterlekkage. U kunt het alarmtype selecteren in de instellingen van de knop. De tekst van alarmmeldingen hangt af van het geselecteerde type en de gebeurteniscodes die naar de meldkamer worden gestuurd.

Als u Button S via de radiosignaalversterker verbindt, houd er dan rekening mee dat Button S niet automatisch schakelt tussen de radionetwerken van de radiosignaalversterker en de hub. U kunt Button S in de app handmatig aan een andere hub of signaalversterker toewijzen.

Button S heeft de optie Auto-controle batterijlading. Indien ingeschakeld, controleert het systeem eenmaal per dag de batterijstatus van de knop. Als de automatische controle is uitgeschakeld, wordt de batterijstatus alleen bijgewerkt als het apparaat wordt ingedrukt.

De functie is beschikbaar als de knop is aangesloten op een hub met firmwareversie OS Malevich 2.17 of hoger.

Gebruikssituaties

Paniekmodus

In de modus Paniekknop informeert Button S de beveiliging, roept om hulp of waarschuwt bij een noodgeval door sirenes te activeren en andere gebruikers een melding te sturen in de app. U kunt in de instellingen van Button S één type alarm uit acht verschillende opties selecteren:

• Inbraak.
  • Brand.
  • Extra alarm.
  • Paniekknop.
  • Gasalarm.
  • Storing.
  • Lekkage.
  • Aangepast (wordt niet naar de meldkamer van het beveiligingsbedrijf gestuurd).

Het alarmtype bepaalt de gebeurteniscode die naar de meldkamer wordt gestuurd en de tekst die de gebruiker ontvangt bij de melding. Hierdoor is een nauwkeurige reactie op de dreiging altijd gegarandeerd.

Let op: als u Button S indrukt in de paniekmodus, wordt een alarm geactiveerd, ongeacht de beveiligingsmodus van het systeem.

Als Button S wordt ingedrukt, kan een alarm ook een automatiseringsscenario uitvoeren.

De knop kan op een plat oppervlak worden geïnstalleerd of worden rondgedragen. Voor de installatie op een vlakke ondergrond (bijv. onder de tafel), maakt u Button S vast met dubbelzijdige tape. Als u Button S aan een bandje wilt dragen: bevestig het bandje aan de Button S met het montagegat in de behuizing van Button S.

Bedieningsmodus

Button S kan worden gebruikt om automatiseringsapparaten te beheren. In de modus Bediening heeft Button S twee drukopties: kort en lang (wanneer de knop langer dan drie seconden wordt ingedrukt). Dit drukken kan één of meer automatiseringsapparaten activeren: Relay, WallSwitch, Waterstop, LightSwitch, of Socket.

Zo verbindt u een actie van een automatiseringsapparaat aan lang of kort indrukken van Button S:

1. Open de Ajax-app en ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Button S in de lijst met apparaten en ga naar instellingen door op het tandwielpictogram te klikken.
  3. Selecteer de modus Bediening in de sectie Bedrijfsmodus. Klik op de knop van het Button S-apparaat om de wijzigingen op te slaan.
  4. Ga naar het menu Scenario’s. Klik op Maak een scenario als u voor de eerste keer een scenario aanmaakt, of Scenario toevoegen als er al scenario’s zijn aangemaakt in het systeem.
  5. Selecteer één van de drukopties om het scenario uit te voeren: Kort indrukken of Lang indrukken.
  6. Selecteer het automatiseringsapparaat om de actie uit te voeren.
  7. Geef de Scenarionaam en de Apparaatactie op die moet worden uitgevoerd wanneer op Button S gedrukt wordt:
    • Inschakelen.
    • Uitschakelen.
    • Schakel status om.

De instelling Apparaatactie is niet beschikbaar bij het configureren van een scenario voor de automatiseringsapparaten die in pulsmodus werken. Tijdens het uitvoeren van het scenario sluiten/openen deze apparaten de contacten gedurende een vooraf ingestelde periode. De bedieningsmodus en pulsduur worden ingesteld in de instellingen van de automatiseringsapparaten.

8. Klik op Opslaan. Het scenario verschijnt in de lijst van apparaatscenario’s.

Modus voor het dempen van een brandalarm

Door op de Button S te drukken kan het gekoppeld alarm voor branddetectoren gedempt worden (als de overeenkomstige bedrijfsmodus van de knop is geselecteerd). De reactie van het systeem op het indrukken van een knop is afhankelijk van de systeemstatus:

• Het gekoppeld alarm voor branddetectoren is al doorgeschakeld – door de eerste druk op Button S worden alle sirenes van branddetectoren gedempt, behalve van de detectoren die het alarm hebben geregistreerd. Door nog een keer op de knop te drukken, worden de overgebleven detectoren gedempt.
  • De vertragingstijd van gekoppelde alarmen loopt door – de sirene van de geactiveerde Ajax-branddetector wordt gedempt door te drukken.

Aan het systeem toevoegen

Button S is niet compatibel met Hub, beveiligingscentrales van derden, en de integratiemodules ocBridge Plus en uartBridge.

Om Button S op de hub aan te sluiten, moet de knop zich in hetzelfde beveiligde gebouw bevinden als het systeem (binnen het bereik van het radionetwerk van de hub). Om de knop te laten werken via de ReX of ReX 2 radiosignaalversterker, moet u de knop eerst toevoegen aan de hub en vervolgens verbinden met ReX of ReX 2 in de instellingen van de signaalversterker.

Als de hub en het apparaat met verschillende radiofrequenties werken dan zijn deze niet compatibel. Het radiofrequentiebereik van het apparaat kan per regio verschillen. We raden aan om Ajax-apparaten in dezelfde regio te kopen en gebruiken. U kunt het bereik van de radiofrequenties controleren via de technische ondersteuning.

Voordat u een apparaat toevoegt

1. Installeer de Ajax PRO-app.
  2. Log in op een PRO-account of maak een nieuwe aan.
  3. Selecteer een space of maak een nieuwe aan.

Space is beschikbaar voor apps met deze versies of nieuwer:

• Ajax Security System 3.0 voor iOS;
    • Ajax Security System 3.0 voor Android;
    • Ajax PRO: Tool for Engineers 2.0 voor iOS;
    • Ajax PRO: Tool for Engineers 2.0 voor Android;
    • Ajax PRO Desktop 4.0 voor macOS;
    • Ajax PRO Desktop 4.0 voor Windows.
  4. Voeg minstens één virtuele ruimte toe.
  5. Voeg een compatibele hub toe aan de space. Zorg dat de hub aanstaat en toegang heeft tot het internet via een ethernetkabel, wifi, en/of een mobiel netwerk.
  6. Zorg ervoor dat de space is uitgeschakeld en de hub niet begint met updaten door de status in de Ajax-app te controleren.

Deze productlijn is ontwikkeld voor projectgebruik. Alleen geaccrediteerde Ajax Systems-partners mogen de Superior-producten installeren en beheren.

Verbinding maken met de hub

1. Open de Ajax PRO-app. Selecteer de space waaraan u de knop wilt toevoegen.
  2. Ga naar het menu Apparaten en druk op Apparaat toevoegen.
  3. Geef de knop een naam, scan of typ de QR-code in (deze vindt u op de knop en de verpakkingsdoos), selecteer een ruimte en een groep (als de groepsmodus is ingeschakeld).
  4. Druk op Toevoegen.
  5. Houd de knop 7 seconden ingedrukt. Als Button S is toegevoegd, knipperen de led-lampjes één keer groen.

Let op: als het maximum aantal apparaten wat toegevoegd kan worden aan de hub is bereikt (afhankelijk van het model van de hub), ontvangt u een melding wanneer u een nieuwe wilt toevoegen.

De knop die verbonden is met de hub verschijnt in de lijst met hub-apparaten van de Ajax-app.

Button S werkt met één hub. Als de knop is verbonden met een nieuwe hub, stopt de knop met het verzenden van gebeurtenissen naar de oude hub. Als u een knop aan een nieuwe hub toevoegt, wordt deze niet verwijderd uit de apparatenlijst van de oude hub. Dit moet gedaan worden via de Ajax-app.

Storingen

Wanneer een storing wordt gedetecteerd, geeft de Ajax-app een storingsteller weer op het apparaatpictogram. Alle storingen worden weergegeven in de Statussen van de knop. Velden met storingen worden rood gemarkeerd.

Een storing wordt weergegeven als:

• Er geen verbinding met de hub of de radiosignaalversterker is via Jeweller.
  • De batterij van de knop bijna leeg is.

Pictogrammen

De pictogrammen geven enkele statussen van Button S weer. Voor toegang:

1. Log in bij de Ajax-app.
  2. Selecteer de space.
  3. Ga naar het tabblad Apparaten .
Pictogram Betekenis

Jeweller-signaalsterkte. Geeft de signaalsterkte tussen de hub en knop apparaat weer. De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Meer informatie

Het laadniveau van de batterij van de knop is OK.

Meer informatie

De knop heeft een storing. De lijst met storingen is beschikbaar in de statussen van de knop.

Meer informatie

De knop is verbonden via een radiosignaalversterker.

Button S is permanent gedeactiveerd.

Meer informatie

Het apparaat is niet overgezet naar de nieuwe hub.

Meer informatie

Statussen

Het statusscherm bevat informatie over het apparaat en de bedrijfsparameters. De statussen van Button S zijn te vinden in de Ajax-app:

1. Log in bij de Ajax-app.
  2. Selecteer de space.
  3. Ga naar het tabblad Apparaten .
  4. Selecteer Button S in de lijst.
Parameter Waarde
Storing Door op te klikken, opent u de lijst met storingen van Button S.Het veld wordt alleen weergegeven als er een storing is gedetecteerd.
ReX Geeft de status weer van een radiosignaalversterker.
Batterijlading Batterijniveau van het apparaat. Twee statussen beschikbaar:

• ОК.
  • Laag.

U kunt de batterijlading controleren door op het pictogram te klikken (weergegeven wanneer de optie Auto-controle batterijlading is ingeschakeld).

De functie is beschikbaar als de knop is aangesloten op een hub met firmwareversie OS Malevich 2.17 of hoger.

Zo wordt de batterijlading in de Ajax-apps weergegeven

Hoe vervangt u batterij van de knop

Bedrijfsmodus Geeft de bedrijfsmodus van de knop weer. Er zijn drie modi beschikbaar:

• Paniek.
  • Bediening.
  • Brandalarm dempen.
Led-helderheid Geeft het huidige helderheidsniveau van het indicatorlampje weer:

• Uit (led-indicatie is uitgeschakeld).
  • Laag.
  • Max.
Bescherming tegen per ongeluk indrukken(wordt alleen weergegeven bij de bedrijfsmodi Paniek en Brandalarm dempen) Geeft het gekozen type van bescherming tegen per ongeluk indrukken weer:

• Uit – beveiliging uitgeschakeld.
  • Lang indrukken – om een alarm te verzenden, moet u de knop langer dan 1,5 seconden ingedrukt houden.
  • Twee keer indrukken – om een alarm te verzenden moet u de knop twee keer indrukken met minder dan 0,5 seconden ertussen.
Permanente deactivering Geeft de status van het apparaat weer: actief of volledig uitgeschakeld door de gebruiker.
Firmware Firmwareversie van Button S.
Apparaat-ID Identificatiemiddel van het apparaat. Staat ook op de printplaat en de verpakking van het apparaat.
Apparaat nr. Het nummer van de apparaatloop (zone).

Instellingen

Zo past u de instellingen van Button S aan in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Button S uit de lijst.
  3. Ga naar Instellingen door op het tandwielpictogram te klikken.
  4. Stel de vereiste parameters in.
  5. Klik op Terug om de nieuwe instellingen op te slaan.
Parameter Waarde
Naam Naam van het apparaat. Kan worden gewijzigd.
Ruimte Keuze van de virtuele ruimte waaraan het apparaat is toegewezen.
Auto-controle batterijlading Als de schakelaar is ingeschakeld, controleert het systeem eenmaal per dag de batterijstatus van het apparaat. Als de auto-controle is uitgeschakeld, wordt de batterijstatus alleen bijgewerkt als het apparaat wordt ingedrukt.

De functie is beschikbaar als de knop is aangesloten op een hub met firmwareversie OS Malevich 2.17 of hoger.

Geef een melding als het apparaat 3 dagen onbereikbaar is Indien ingeschakeld, ontvangt de gebruiker een melding als de knop drie dagen lang niet met de hub heeft gecommuniceerd. De instelling is beschikbaar als de optie voor Auto-controle batterijlading is ingeschakeld.
Bedrijfsmodus Selecteer de bedrijfsmodus van de knop. Er zijn drie modi beschikbaar:

• Paniek – verzend een alarm bij indrukken.
  • Bediening – bedient automatiseringsapparaten door kort of lang (3 sec) in te drukken.
  • Brandalarm dempen – wanneer dit wordt ingedrukt, wordt het alarm van de Ajax-branddetectoren gedempt. De optie is beschikbaar als de functie Gekoppeld alarm voor branddetectoren is ingeschakeld.

Meer informatie

Gebeurtenistype(alleen weergegeven bij bedrijfsmodus Paniek) Selectie van de alarmtypes van Button S:

• Inbraak.
  • Brand.
  • Extra alarm.
  • Paniekknop.
  • Gasalarm.
  • Storing.
  • Lekkage.
  • Aangepast.

De tekst in het sms-bericht en de meldingen in de app zijn afhankelijk van het geselecteerde alarmtype.

Led-helderheid Selecteer de huidige helderheid van de indicatorlampjes:

• Uit (led-indicatie is uitgeschakeld).
  • Laag.
  • Max.
Bescherming tegen per ongeluk indrukken(wordt alleen weergegeven bij de bedrijfsmodi Paniek en Brandalarm dempen) Selecteer het type van bescherming tegen per ongeluk indrukken:

• Uit – beveiliging uitgeschakeld.
  • Lang indrukken – om een alarm te verzenden, moet u de knop indrukken en langer dan 1,5 seconden ingedrukt houden.
  • Twee keer indrukken – als u een alarm wilt verzenden, moet u twee keer op de knop drukken met een pauze van niet meer dan 0,5 seconde.
Waarschuwing met sirene als de knop wordt ingedrukt Als de schakelaar is ingeschakeld, activeert het indrukken van de alarmknop de met het systeem verbonden Ajax-sirenes. Button S activeert alle sirenes, ongeacht in welke groep ze bevinden.
Scenario’s Opent het menu om scenario’s te maken en configureren.
Batterijstatus controleren Opent het menu voor het controleren van de batterijlading.

De functie is beschikbaar als de knop is aangesloten op een hub met firmwareversie OS Malevich 2.17 of hoger.

Gebruikershandleiding Opent de gebruikershandleiding van Button S.
Permanente deactivering

Hiermee kan een gebruiker het apparaat uitschakelen zonder het uit het systeem te verwijderen.Eenmaal gedeactiveerd voert het apparaat geen systeemopdrachten meer uit en doet niet meer mee aan automatiseringsscenario’s. Bovendien wordt de paniekknop van een gedeactiveerd apparaat uitgeschakeld.

Meer informatie

Apparaat verwijderen Koppelt Button S los van de hub en wist de instellingen.

Indicatie

De status van de knop wordt aangegeven met rode of groene Led-indicatoren.

Categorie Indicatie Gebeurtenis
Aan het systeem toevoegen. Groene led-lampjes knipperen 6 keer. De knop is niet geregistreerd in een systeem.
Licht een paar seconden groen op. Een knop toevoegen aan het systeem.
Indicatie aflevering opdracht. Licht kort groen op. De opdracht is aan het systeem afgeleverd.
Licht kort rood op. De opdracht is niet aan het systeem afgeleverd.
Indicatie lang drukken in Bedienings modus. Knippert kort groen. De knop heeft het indrukken als lang indrukken herkent en heeft de bijbehorende opdracht naar de hub verstuurd.

Indicatie feedback

(net als de Indicatie aflevering opdracht).

Licht een halve seconde groen op na de indicatie aflevering opdracht. Het systeem heeft de opdracht ontvangen en uitgevoerd.
Licht kort rood op na de indicatie aflevering opdracht. Het systeem heeft de opdracht niet uitgevoerd.

Batterijstatus

(volgt Feedbackindicatie).

Na de hoofdindicatie, licht het rood op en gaat geleidelijk uit.

Batterij van de knop moet vervangen worden. Tegelijkertijd worden opdrachten van de knop afgeleverd aan het systeem.

Vervanging van de batterij

Plaatsing van de knop

Button S kan worden vastgemaakt op een oppervlak of worden rondgedragen.

Hoe Button S monteren

Om Button S vast te maken (bijv. onder een tafel), gebruikt u Holder.

ajax button
  1. Kies een plaats om Holder te installeren.
  2. Druk op de knop om te controleren of de opdrachten de hub bereiken. Zo niet, kies dan een andere locatie of gebruik een radiosignaalversterker.

Als u Button S via de radiosignaalversterker verbindt, houd er dan rekening mee dat Button S niet automatisch schakelt tussen de radionetwerken van de radiosignaalversterker en de hub. U kunt Button S in de app handmatig aan een andere hub of signaalversterker toewijzen.

3. Plaats Holder op de ondergrond met de meegeleverde schroeven of dubbelzijdige tape.
  4. Plaats Button S in de houder.

Houd er rekening mee dat Holder apart wordt verkocht.

Hoe draagt u Button S

De knop is makkelijk mee te dragen dankzij een speciaal gat in de behuizing. Het kan aan de pols of om de nek, of aan een sleutelhanger gedragen worden.

Button S heeft een I55-beschermingsgraad. Dat betekent dat de behuizing van het apparaat stof- en waterdicht is. Drukknoppen zijn verzonken in de behuizing en softwarebescherming helpt bij het tegengaan van het per ongeluk indrukken.

Onderhoud

Verwijder stof, spinnenwebben en ander vuil van de behuizing van Button S. Gebruik een zachte, droge doek voor het schoonmaken van de apparatuur.

Gebruik geen middelen die alcohol, aceton, benzine of andere actieve oplosmiddelen bevatten om Button S te reinigen.

De voorgeïnstalleerde batterij van Button S werkt 5 jaar bij normaal gebruik (een keer per dag indrukken). Bij veelvuldig gebruik kan de batterij minder lang meegaan. U kunt de batterijstatus van Button S zien in de Ajax-app.

De voorgeïnstalleerde batterij is gevoelig voor lage temperaturen. Als het apparaat aanzienlijk afkoelt, kan de indicator voor de batterijlading in de app onjuiste waarden weergeven totdat het apparaat opwarmt.

De waarde van het batterijniveau wordt eenmaal per dag automatisch bijgewerkt als de optie Auto-controle batterijlading is ingeschakeld. Als de auto-controle is uitgeschakeld, wordt de batterijstatus alleen bijgewerkt als het apparaat wordt ingedrukt. Als de batterij leeg is, ontvangt de gebruiker een melding in de Ajax-app en de led-indicator licht rood op en gaat uit telkens als de knop wordt ingedrukt.

Garantie

De garantie op de producten van de Limited Liability Company, “Ajax Systems Manufacturing”, is 2 jaar geldig na aankoop.

Als het apparaat niet goed werkt, neem dan eerst contact op met de technische ondersteuning van Ajax. In de meeste de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost.