HomeSiren S Jeweller gebruikershandleiding

Bijgewerkt op

HomeSiren S is een draadloze sirene voor installatie binnenshuis. Het apparaat waarschuwt bij gebeurtenissen en alarmen met een led-indicator en een geluidsvolume tot 105 dB. Het ondersteunt de aansluiting van een extra bekabeld led-lampje. Het apparaat werkt tot maximaal 5 jaar op een voorgeïnstalleerde batterij.

HomeSiren S communiceert met een hub via het beveiligde Jeweller-radioprotocol voor het verzenden van alarmen en gebeurtenissen. Het communicatiebereik in een open ruimte is maximaal 2.000 meter.

Deze productlijn is ontwikkeld voor projectgebruik. Alleen geaccrediteerde Ajax Systems-partners mogen de Superior-producten verkopen, installeren, en beheren.

De productlijnen Superior, Fibra en Baseline zijn onderling compatibel. Dit opent talloze mogelijkheden voor het bouwen van systemen van vrijwel elke configuratie.

Functionele elementen

1. Led-indicatie.
  2. Zoemer van de sirene dat bedekt is met een laag textiel.
  3. SmartBracket-bevestigingspaneel. Breek het niet af. Het geperforeerde gedeelte is nodig om een sabotagebeveiliging te activeren bij een poging om de sirene van het oppervlak af te trekken.
  4. Het gat voor de bevestiging van het SmartBracket-montagepaneel met een bevestigingsschroef.
  5. QR-code. Dit wordt gebruikt om het apparaat te koppelen met een Ajax-hub.
  6. Knop voor sabotagebeveiliging. Wordt geactiveerd bij een poging om de sirene van het oppervlak los te halen of van het montagepaneel te verwijderen.
  7. Aansluiting voor om een externe lichtindicator.
  8. Aan/uit-knop.

Compatibele hubs en signaalversterkers

Een compatibele Ajax-hub met de firmware OS Malevich 2.16 en hoger is vereist voor het juist werken van de sirene.

Werkingsprincipe

Het apparaat is uitgerust met een luide zoemer: het geluid van de sirene kan van veraf gehoord worden. Indien correct geïnstalleerd, is het moeilijk voor de inbreker om de sirene te demonteren en uit te schakelen. De sirene heeft een zelfstandige voeding en een robuuste behuizing met een bevestigingsschroef om het apparaat vast te zetten. De aan/uit-knop is geblokkeerd wanneer het systeem ingeschakeld is.

De sirene heeft vier taken:

1. Geen melding van een alarm. De sirene reageert op alarmen van de sabotagebeveiliging en het beveiligingssysteem. De sirene is luid genoeg om inbrekers af te schrikken en om de aandacht van de buren te trekken.
  2. Geeft de beveiligingsstatus aan. De sirene gebruikt een led-indicatie om aan te geven dat het object ingeschakeld is en meldt Vertragingen bij binnenkomst/vertrek met een geluid. Deze functies kunnen handig zijn wanneer u het beveiligingssysteem beheert met sleutelhangers en bediendelen: de sirene herinnert u eraan om het systeem uit te schakelen wanneer u het object betreedt.
  3. Bel. Sirenes met een speciaal geluid die melding geven bij activering van de openingsdetectoren wanneer het systeem wordt uitgeschakeld. De functie wordt bijvoorbeeld gebruikt in winkels om het personeel te laten weten dat er iemand binnenkomt.
  4. Geeft een melding van activering totdat het systeem wordt uitgeschakeld. Het led van de sirene en het externe led (indien aangesloten) knipperen na het geluidssignaal. Dankzij deze optie kunnen gebruikers en beveiligingspersoneel in het voorbijgaan zien dat het systeem geactiveerd is.

Gegevensoverdrachtsprotocol van Jeweller

Jeweller is een draadloos tweerichtingsprotocol voor gegevensoverdracht dat voor een snelle en betrouwbare communicatie tussen hubs en apparaten zorgt. De sirene maakt gebruik van Jeweller om alarmmeldingen en gebeurtenissen te versturen.

Gebeurtenissen verzenden naar de meldkamer

Het Ajax-systeem kan alarmmeldingen niet alleen naar de PRO Desktop-bewakingsapp versturen, maar ook naar de meldkamer (CMS) in bestandsformaten van SurGard (Contact ID), SIA (DC-09), ADEMCO 685 en andere protocollen.

HomeSiren S kan de volgende gebeurtenissen verzenden:

1. Sabotagealarm. Herstel van sabotagebeveiliging.
  2. Verlies van de verbinding met de hub (of de radiosignaalversterker). Herstel van verbinding.
  3. Permanente deactivering en activering van de sirene.
  4. Eenmalige deactivering en activering van de sirene.

Wanneer een alarmmelding wordt ontvangen, weet de operator van de meldkamer van het beveiligingsbedrijf wat er is gebeurd en waar het responsteam precies naartoe moet worden gestuurd. Dankzij de adresseerbaarheid van Ajax-apparaten kunnen gebeurtenissen naar PRO Desktopp of de meldkamer worden verzonden met het type van het apparaat, de naam, de beveiligingsgroep, en de virtuele ruimte. Let op: de lijst met verzonden parameters kan verschillend zijn, afhankelijk van het type meldkamersoftware en het geselecteerde protocol voor communicatie met de meldkamer.

De ID en het nummer van het apparaat zijn te vinden in de statussen in de Ajax-app.

Aan het systeem toevoegen

HomeSiren S is niet compatibel met Hub en bedieningspanelen van derden.

Om HomeSiren S op de hub aan te sluiten, moet de sirene zich in hetzelfde beveiligde gebouw bevinden als het systeem (binnen het bereik van het radionetwerk van de hub). Om de sirene te laten werken via de ReX– of ReX 2-radiosignaalversterker, moet u de sirene eerst toevoegen aan de hub en vervolgens verbinden met ReX of ReX 2 in de instellingen van de signaalversterker.

De hub en het apparaat dat op verschillende radiofrequenties werkt, zijn niet compatibel. Het radiofrequentiebereik van het apparaat kan per regio verschillen. We raden aan om Ajax-apparaten in dezelfde regio te kopen en gebruiken. U kunt het bereik van de radiofrequenties controleren via de technische ondersteuning.

Er kunnen maximaal 10 sirenes of bediendelen met een ingebouwde sirene verbonden worden met de Ajax-hub.

Voordat u een apparaat toevoegt

1. Installeer de Ajax PRO-app.
  2. Maak een account aan als u die nog niet heeft. Voeg in de app een compatibele hub toe, stel de benodigde instellingen in en maak minstens één virtuele ruimte.
  3. Zorg dat de hub aanstaat en toegang heeft tot het internet via een ethernetkabel, wifi, en/of een mobiel netwerk.
  4. Controleer of de hub is uitgeschakeld en niet begint met updaten door de status te controleren in de Ajax-app.

Deze productlijn is ontwikkeld voor projectgebruik. Alleen geaccrediteerde Ajax Systems-partners mogen de Superior-producten aanschaffen, installeren, en beheren.

Verbinding maken met de hub

1. Open de Ajax PRO-app. Selecteer de hub waaraan u de sirene wilt toevoegen.
  2. Ga naar het menu Apparaten en druk op Apparaat toevoegen.
  3. Geef het apparaat een naam, scan of toets de QR-code in (deze vindt u op de sirene en de verpakkingsdoos), selecteer een ruimte en een groep (als de groepsmodus is ingeschakeld).
  4. Druk op Toevoegen.
  5. Schakel de sirene in door de aan/uit-knop 3 seconden lang ingedrukt te houden.

Als de verbinding mislukt, zet dan de sirene uit en probeer het na 5 seconden opnieuw. Let op: als het maximum aantal apparaten wat toegevoegd kan worden aan de hub is bereikt (afhankelijk van het model van de hub), ontvangt u een melding wanneer u een nieuwe wilt toevoegen.

De sirene die verbonden is met de hub verschijnt in de lijst met hub-apparaten van de Ajax-app. Het bijwerken van de statussen van de apparaten in de lijst hangt af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

HomeSiren S werkt met één hub. Als de sirene is verbonden met een nieuwe hub, stopt de sirene met het verzenden van gebeurtenissen naar de oude hub. Als u een sirene aan een nieuwe hub toevoegt, wordt deze niet verwijderd uit de apparatenlijst van de oude hub. Dit moet gedaan worden via de Ajax-app.

Storingen

Wanneer een storing wordt gedetecteerd, geeft de Ajax-app een storingsteller weer op het apparaatpictogram. Alle storingen worden weergegeven in de statussen van de sirene. Velden met storingen worden rood gemarkeerd.

Een storing wordt weergegeven als:

• De temperatuur van de sirene buiten de aanvaardbare grenzen valt.
  • De behuizing van het sirene open is (sabotagebeveiliging is geactiveerd).
  • Er geen verbinding met de hub of de radiosignaalversterker is via Jeweller.
  • De batterij van de sirene bijna leeg is.

Pictogrammen

De pictogrammen geven enkele statussen van de sirene weer. Om ze te openen:

1. Log in bij de Ajax-app.
  2. Selecteer de hub.
  3. Ga naar het tabblad Apparaten .
Pictogram Betekenis

Jeweller-signaalsterkte. Geeft de signaalsterkte tussen de hub en de sirene weer. De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Meer informatie

De sirene heeft een storing. De lijst met storingen is beschikbaar in de statussen van de sirene.

Meer informatie

Het niveau van de batterijlading van de sirene.

Meer informatie

Wordt weergegeven wanneer de sirene via een radiosignaalversterker werkt.

De sirene is permanent gedeactiveerd.

Meer informatie

De sirene heeft de sabotagealarmen permanent gedeactiveerd.

Meer informatie

De sirene is gedeactiveerd tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

De sirene heeft de sabotagealarmen gedeactiveerd tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

Het apparaat is niet overgedragen naar de nieuwe hub.

Meer informatie

Statussen

Bij de statussen vindt u informatie over het apparaat en de bedrijfsparameters. De statussen van HomeSiren S zijn te vinden in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer HomeSiren S in de lijst.
Parameter Waarde
Storing

Door op te klikken, opent u de lijst met storingen van de apparaten.

Het veld wordt alleen weergegeven als er een storing is gedetecteerd.

Temperatuur

De toegestane afwijking tussen de waarde in de app en de temperatuur op de plaats van de installatie: 2 °C.

De waarde wordt bijgewerkt zodra het apparaat een temperatuurwijziging van minstens 1 °C signaleert.

U kunt een scenario op basis van temperatuur configureren om zo automatiseringsapparaten te besturen.

Meer informatie

Jeweller-signaalsterkte

Signaalsterkte tussen de sirene en hub (of de signaalversterker) via het Jeweller-kanaal. De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Jeweller is een protocol voor het verzenden van gebeurtenissen en alarmen van HomeSiren S.

Verbinding via Jeweller Verbindingsstatus op het Jeweller-kanaal tussen de sirene en de hub (of de signaalversterker):

• Online — de sirene is verbonden met de hub of de signaalversterker.
  • Offline — de sirene is niet verbonden met de hub of de signaalversterker. Controleer de verbinding van de sirene.
Naam van de ReX-signaalversterker

Verbindingsstatus van de radiosignaalversterker.

Wordt weergegeven wanneer de sirene via een radiosignaalversterker werkt.

Batterijlading

Batterijniveau van het apparaat. Weergegeven als een percentage.

Zo wordt de batterijlading in de Ajax-apps weergegeven

Deksel De status van de sabotagebeveiliging van de sirene die reageert op het openen of losmaken van de behuizing van het apparaat:

• Open — de sirene is verwijderd uit de SmartBracket of de integriteit ervan is aangetast. Controleer het apparaat.
  • Gesloten — de sirene is geïnstalleerd op het SmartBracket-montagepaneel. De integriteit van de behuizing van het apparaat en het montagepaneel is niet aangetast. Normale status.

Meer informatie

Volume Geluidsniveau in geval van alarm:

• Gedempt — de sirene maakt geen geluid wanneer het alarm wordt geactiveerd.
  • Laag — volume van 81 dB.
  • Luid — volume van 93 dB.
  • Hardst — volume van 105 dB.

Het geluidsniveau is gemeten op een afstand van 1 meter van de sirene.

Alarmduur Duur van het geluidssignaal bij een alarm: van 3 seconden tot 3 minuten.
Led-indicatie Led-indicatie van de sirene-instellingen:

• Uit — de led-indicatie staat uit.
  • Ingeschakeld — de sirene knippert alleen wanneer het systeem in de ingeschakelde modus staat.
  • Altijd — de sirene knippert ongeacht de beveiligingsmodus.

Meer informatie

Pieptooninstellingen
In-/uitschakelen Als dit is ingeschakeld, geeft de sirene een melding bij het in- en uitschakelen door de led te laten knipperen en een korte pieptoon te laten horen.
Activering/deactivering van de deelinschakeling Als dit is ingeschakeld, geeft de sirene aan wanneer Deelinschakeling in- of uitgeschakeld is door de led te laten knipperen en een korte pieptoon te laten horen.
Inloopvertragingen Indien ingeschakeld, laat de sirene een pieptoon horen bij vertragingen bij binnenkomst.
Uitloopvertragingen Indien ingeschakeld, laat de sirene een pieptoon horen bij vertragingen bij vertrek.
Inloopvertragingen in deelinschakeling Indien ingeschakeld, laat de sirene een pieptoon horen bij vertragingen bij binnenkomst in de deelinschakeling.
Uitloopvertragingen in deelinschakeling Indien ingeschakeld, laat de sirene een pieptoon horen bij vertragingen bij vertrek in de deelinschakeling.
Bel bij opening

Indien ingeschakeld, geeft een sirene een melding over de openingsdetectoren die geactiveerd worden vanuit de Uitgeschakelde systeemmodus.

Meer informatie

Volume pieptoon Wordt weergegeven als de meldingen over in-/uitschakelen, in-/uitoopvertraging, en openingen zijn geactiveerd. Toont het volume van de sirene voor meldingen.
Permanente deactivering Geeft de status van de permanente deactiveringsfunctie van de sirene weer:

• Nee — de sirene werkt in de normale modus.
  • Alleen deksel — de beheerder van de hub heeft meldingen over activatie van de sabotagebeveiliging van de sirene uitgeschakeld.
  • Volledig — de sirene is uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Eenmalige deactivering Geeft de status van de eenmalige deactiveringsfunctie van de sirene weer:

• Nee — de sirene werkt in de normale modus.
  • Alleen deksel — meldingen over de sabotagebeveiliging van de sirene zijn uitgeschakeld tot het systeem voor de eerste keer wordt uitgeschakeld.
  • Volledig — het sirene wordt volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. De sirene voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Firmware Firmwareversie van sirene.
ID ID van de sirene. Ook beschikbaar via de QR-code op de behuizing van het apparaat en de verpakking.
Apparaat nr. Nummer van de apparaatloop (zone).

Instellingen

Zo past u de instellingen van de HomeSiren S aan in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer HomeSiren S in de lijst.
  3. Ga naar Instellingen door op het tandwielpictogram te klikken.
  4. Stel de vereiste parameters in.
  5. Klik op Terug om de nieuwe instellingen op te slaan.
Instelling Waarde
Naam

Naam van de sirene. Wordt weergegeven in de lijst met hubapparaten, tekst van het sms-bericht en meldingen in het eventlog.

Als u de naam van het apparaat wilt aanpassen, klikt u op het tekstveld.

De naam kan uit maximaal 12 cyrillische tekens of 24 Latijnse tekens bestaan.

Ruimte

Selecteer de virtuele ruimte selecteren waaraan HomeSiren S is toegewezen.

De naam van de ruimte wordt weergegeven in de tekst van het sms-bericht en in de meldingen in de eventlog.

Alarmen in groepsmodus Selecteer de groep waaraan de sirene is toegewezen. U kunt kiezen voor één groep of voor alle groepen:

• Als de sirene aan een bepaalde groep is toegewezen, geeft deze alleen meldingen over alarmen en gebeurtenissen uit deze groep.
  • Als de sirene aan alle groepen is toegewezen, geeft deze meldingen over alarmen en gebeurtenissen uit alle groepen in het systeem.

Ongeacht de geselecteerde groep reageert de sirene op activering en alarmen van de Deelinschakeling.

De optie wordt weergegeven als de groepsmodus is ingeschakeld in de hub.

Volume Geluidsniveau in geval van alarm:

• Gedempt — de sirene maakt geen geluid wanneer het alarm wordt geactiveerd.
  • Stil — volume van 81 dB.
  • Luid — volume van 93 dB.
  • Zeer luid — volume van 105 dB.

Het geluidsniveau is gemeten op een afstand van 1 meter van de sirene.

Duur van het alarm

Duur van een geluidssignaal bij een alarm: van drie seconden tot drie minuten.

Ingesteld in intervallen van 3 seconden.

Led-indicatie Led-indicatie van de sirene-instellingen:

• Uit — de led-indicatie staat uit.
  • Ingeschakeld — de led knippert elke 2 seconden als het systeem in de ingeschakelde modus staat.
  • Altijd — de led knippert elke 2 seconden ongeacht van de beveiligingsmodus.

Meer informatie

Pieptooninstellingen

Opent de pieptooninstellingen van de sirene.

Een gedetailleerde beschrijving van de instellingen is hieronder beschikbaar.

Jeweller-signaalsterktetest

De sirene overschakelen naar de testmodus voor de signaalsterkte van Jeweller.

Meer informatie

Volume Test

Schakelt de sirene naar de testmodus voor het volume.

Meer informatie

Signaaldempingstest

Schakelt de sirene over naar de modus voor de dempingstest.

Meer informatie

Gebruikershandleiding Opent de gebruikershandleiding van HomeSiren S in de Ajax app.
Permanente deactivering

Hiermee kan de gebruiker de sirene uitschakelen zonder het uit het systeem te verwijderen.

Er zijn drie opties beschikbaar:

• Nee — de sirene werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — de sirene zal geen systeemopdrachten uitvoeren of deelnemen aan automatiseringsscenario’s. Het systeem zal alarmen en andere meldingen van het apparaat negeren.
  • Alleen deksel — het systeem negeert de meldingen van de sabotagebeveiliging van de sirene.

Meer informatie

Eenmalige deactivering

Hiermee kan de gebruiker gebeurtenissen van het sirene uitschakelen tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Er zijn drie opties beschikbaar:

• Nee — de sirene werkt in de normale modus.
  • Alleen deksel — meldingen over de sabotagebeveiliging van de sirene zijn uitgeschakeld tot het systeem voor de eerste keer wordt uitgeschakeld.
  • Volledig — het sirene wordt volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. De sirene voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Apparaat ontkoppelen Ontkoppelt de sirene, koppelt deze los van de hub en verwijdert de instellingen.

Pieptooninstellingen

Gebeurtenis Betekenis
Pieptoon bij verandering van ingeschakelde modus
In-/uitschakelen Als de sirene is ingeschakeld, krijgt u een melding wanneer het systeem in en uit wordt geschakeld door het led te laten oplichten en een korte pieptoon te laten horen.
Activering/deactivering van de deelinschakeling Als dit is ingeschakeld, geeft de sirene aan wanneer Deelinschakeling in- of uitgeschakeld is door de led te laten knipperen en een korte pieptoon te laten horen.
Pieptoon bij vertragingen
Inloopvertragingen

Als dit is ingeschakeld, geeft de sirene met een piepgeluid de vertraging bij binnenkomst aan.

Meer informatie

Uitloopvertragingen

Als dit is ingeschakeld, geeft de sirene met een piepgeluid de vertraging bij vertrek aan.

Meer informatie

Inloopvertragingen in deelinschakeling

Als dit is ingeschakeld, geeft de sirene met een piepgeluid de vertraging bij binnenkomst aan tijdens de Deelinschakeling.

Meer informatie

Uitloopvertragingen in deelinschakeling

Als dit is ingeschakeld, geeft de sirene met een piepgeluid de vertraging bij vertrek aan tijdens de Deelinschakeling.

Meer informatie

Pieptoon bij uitschakeling
Bel bij opening

Als deze optie is ingeschakeld, informeert de sirene u met een korte pieptoon dat de openingsdetectoren zijn geactiveerd terwijl het systeem Uitgeschakeld is.

Meer informatie

Volume pieptoon Het volume van de sirene instellen voor meldingen over in-/uitschakelen, in-/uitloopvertraging en openen:

• Laag — volume van 81 dB.
  • Luid — volume van 93 dB.
  • Zeer luid — volume van 105 dB.

Het geluidsniveau is op 1 m afstand van de sirene gemeten.

De reactie van de sirene op alarmmeldingen van een apparaat instellen

In de Ajax-apps kunt u de reactie van de sirene op de alarmen van elke detector in het systeem afzonderlijk configureren. Dit is een handige functie als het niet nodig is om de sirene te activeren bij alarmmeldingen van een specifiek apparaat. Bijvoorbeeld als de LeaksProtect-detector voor waterlekkage wordt geactiveerd.

De reactie van de sirene op een alarmmelding van een apparaat instellen:

1. Open de Ajax-app.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer het apparaat in de lijst waarvoor u de reactie van de sirene wilt configureren.
  4. Ga naar Instellingen van het apparaat door op het tandwielpictogram te klikken.
  5. Zoek de optie Waarschuwing met sirene en zet de desbetreffende knoppen om voor de activering. Zet de functie aan of uit.
  6. Herhaal stap 3 tot en met 5 voor de overige systeemapparaten.

De reactie van de sirene is standaard ingeschakeld voor alarmmeldingen van alle apparaten in het systeem.

De reactietijd van het sabotagealarm instellen

In de Ajax-apps kunt u de reactie van de sirene op alarmen van de behuizing configureren voor elk systeemapparaat. Als deze functie is ingeschakeld, geeft de sirene een geluidssignaal zodra de sabotagebeveiliging of de versnellingsmeter van het apparaat wordt geactiveerd.

De reactie van de sirene op een sabotagealarm instellen:

1. Open de Ajax-app.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer de hub en ga naar Instellingen .
  4. Druk op het menu Service.
  5. Ga naar het onderdeel Geluiden en waarschuwingen.
  6. Activeer de Als het deksel open is (hub of detector).
  7. Klik op Terug om de nieuwe instellingen op te slaan.

De sabotagedetector reageert op het openen en sluiten van de behuizing, ongeacht of het apparaat of systeem is ingeschakeld. De versnellingsmeter reageert op pogingen om het apparaat te verplaatsen of te demonteren.

Zo stelt u in dat er wordt gereageerd op het indrukken van de paniekknop in de Ajax-apps

U kunt de reactie van de sirene op een alarmmelding instellen wanneer de alarmknop wordt ingedrukt in de Ajax-apps. Volg deze stappen om dit te doen:

1. Open de Ajax-app.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer de hub en ga naar Instellingen .
  4. Druk op het menu Service.
  5. Ga naar het onderdeel Geluiden en waarschuwingen.
  6. Schakel de optie Als de paniekknop wordt ingedrukt (app) in.

De indicatie na een alarm op de sirene instellen

De sirene kan meldingen geven over de activering van het ingeschakelde systeem aan de hand van een led-indicatie.

De optie werkt als volgt:

1. Het systeem registreert het alarm.
  2. De sirene activeert een alarmsignaal. De duur en het volume van het signaal zijn afhankelijk van de instellingen van het apparaat.
  3. Het led-lampje van de sirene en het externe led-lampje (indien aangesloten) knipperen twee keer (ongeveer elke 3 seconden) totdat het systeem wordt uitgeschakeld.

Dankzij deze functie kunnen gebruikers van het systeem en beveiligingsbedrijven zien dat er een alarm is geweest.

De indicatie na een alarm van de sirene werkt niet bij detectoren die altijd actief zijn als de detector was geactiveerd toen het systeem was uitgeschakeld.

Zo schakelt u de indicatie na een alarm van de sirene in de Ajax PRO-app in:

1. Ga naar instellingen van de sirene:
    • Hub → Instellingen → Service → Led-indicatie.
  2. Geef aan bij welke gebeurtenissen de ledindicator van de sirenes twee keer moeten knipperen voordat het systeem wordt uitgeschakeld:
    • Bevestigd inbraak-/overvalalarm.
    • Enkelvoudig inbraak-/overvalalarm.
    • Dekselopening.
  3. Selecteer de gewenste sirenes in het menu Apparaten . Klik op Terug om de nieuwe parameters op te slaan.
  4. Klik op Terug. Alle waarden worden toegepast.

Zo stelt u Bel in

Als Bel bij opening is ingeschakeld en het systeem is uitgeschakeld, geven de sirenes een korte pieptoon af als de openingsdetectoren worden geactiveerd . De functie wordt bijvoorbeeld gebruikt in winkels om het personeel te laten weten dat er iemand binnenkomt.

Notificaties worden in twee fasen geconfigureerd: het instellen van de sirenes en daarna van de openingsdetectoren. In dit artikel vindt u meer informatie over Bel en hoe u een sirene en detector instelt.

Indicatie

ajax homesiren
Gebeurtenis Indicatie Commentaar
Alarm Laat een geluidssignaal horen en alle led-signalering stopt. De duur en het volume van het geluidssignaal zijn afhankelijk van de sirene-instellingen.

Er is een alarm gedetecteerd in het ingeschakelde systeem

(als Indicatie na alarm is ingeschakeld)

Het led-lampje van de sirene en het externe led-lampje (indien aangesloten) knipperen ongeveer elke 3 seconden twee keer totdat het systeem wordt uitgeschakeld. De indicatie gaat aan nadat de sirene het alarmsignaal volledig heeft afgespeeld.
Het apparaat inschakelen Het led-lampje licht één keer op.
Het apparaat uitschakelen Het led-lampje licht 1 seconde op en knippert daarna drie keer.
Registratie mislukt Het led-lampje licht op en gaat weer uit, daarna schakelt de sirene uit.
Het systeem is ingeschakeld Knippert eenmaal met een led en laat een korte pieptoon horen.

Als de Pieptoon bij wijziging van de ingeschakelde modus en de led-indicatie zijn ingeschakeld.

Het volume van het geluidssignaal hangt af van de instellingen voor Volume pieptoon.

Het beveiligingssysteem is uitgeschakeld Het led knippert twee keer en laat twee korte pieptonen horen.

Als de Pieptoon bij wijziging van de ingeschakelde modus en de led-indicatie zijn ingeschakeld.

Het volume van het geluidssignaal hangt af van de instellingen voor Volume pieptoon.

Sirene in de ingeschakelde modus Led-lampje licht elke 3 seconden kort op. Als de led-indicatie is ingesteld in de Ingeschakelde modus.
Batterij bijna leeg Led-lampje zal zachtjes oplichten en uitgaan wanneer het systeem is ingeschakeld of uitgeschakeld (als de indicatie is geactiveerd), de sabotageknop is geactiveerd of er alarm wordt geslagen.

Testen van de functionaliteit

Het Ajax-systeem heeft diverse testen om de juiste installatieplaats voor de apparaten te selecteren. De testen beginnen niet meteen. De wachttijd overschrijdt echter niet de duur van de polling-interval tussen één hub en apparaat. De polling-interval kan worden gecontroleerd en geconfigureerd bij hub instellingen (HubInstellingen Jeweller of Jeweller/Fibra).

Zo voert u een test uit in de Ajax-app:

1. Selecteer de vereiste hub.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer HomeSiren S in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen .
  5. Selecteer een test:
    1. Jeweller-signaalsterktetest.
    2. Volumetest.
    3. Signaaldempingstest.
  6. Voer de test uit.

Plaatsing van het apparaat

Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor gebruik binnenshuis.

Bij de keuze waar u HomeSiren S wilt installeren, moet u rekening houden met de parameters die de werking beïnvloeden:

• Jeweller-signaalsterkte.
  • Afstand tussen de sirene en de hub of signaalversterker.
  • Aanwezigheid van obstakels die het radiosignaal of de geluidsoverdracht kunnen verhinderen: muren, plafonds tussen verdiepingen, grote voorwerpen in de ruimte.

Denk aan de aanbevelingen voor plaatsing bij het ontwikkelen van een project voor het beveiligingssysteem van de faciliteit. Het beveiligingssysteem moet ontworpen en geïnstalleerd worden door specialisten. Een lijst met erkende Ajax-partners is hier beschikbaar.

Aanbevolen installatiehoogte — 2,5 meter en hoger. Hierdoor is het lastiger voor inbrekers om bij het apparaat te komen tijdens een inbraak.

Signaalsterkte

De Jeweller-signaalsterkte wordt bepaald door het aantal niet-geleverde of beschadigde datapakketten in een bepaalde periode. Het pictogram in het tabblad Apparaten geeft de signaalsterkte aan:

• Drie streepjes — uitstekende signaalsterkte.
  • Twee streepjes — goede signaalsterkte.
  • Eén streepje — lage signaalsterkte, een stabiele werking wordt niet gegarandeerd.
  • Doorgestreept pictogram — geen signaal.

Controleer de signaalsterkte van Jeweller voordat u deze permanent installeert. Bij een signaalsterkte van één of nul streepjes kunnen wij geen stabiele werking van het beveiligingssysteem garanderen. Overweeg om het apparaat minstens 20 cm te verplaatsen zodat de signaalsterkte aanzienlijk kan verbeteren. Als de signaalsterkte nog steeds slecht of instabiel blijft na het verplaatsen, gebruik dan een radiosignaalversterker.

Installeer de sirene niet

1. Buitenshuis. Dit kan leiden tot een defecte sirene.
  2. Op plaatsen waar het geluidssignaal wordt gedempt (binnenin meubilair, achter dikke gordijnen, enz.).
  3. In de buurt van metalen voorwerpen of spiegels die het signaal dempen en afschermen.
  4. In gebouwen met een temperatuur en vochtigheidsgraad buiten de toegestane grenzen. Dit kan leiden tot schade aan de sirene.
  5. Dichter dan 1 meter van de hub of radiosignaalversterker. Dit kan leiden tot een verlies van communicatie met de sirene.
  6. Op een plaats met een laag signaalniveau. Dit kan leiden tot verbindingsverlies met de hub.

Installatie

ajax homesiren

Zorg, voordat u de HomeSiren S installeert, dat u de optimale locatie heeft gekozen en dat deze voldoet aan de eisen van deze handleiding.

Om een sirene te monteren:

1. Verwijder het SmartBracket-montagepaneel van de sirene door het tegen de klok in te draaien. Draai eerst de bevestigingsschroef los.
  2. Bevestig het SmartBracket-paneel met dubbelzijdige tape op de geselecteerde installatieplek.

Dubbelzijdige tape kan alleen gebruikt worden voor tijdelijke installatie. Als het apparaat met dubbelzijdige tape is bevestigd, kan het op elk moment loskomen van het oppervlak en vallen. Zolang het apparaat vastgeplakt is, zal de sabotagebeveiliging niet worden geactiveerd wanneer het apparaat wordt losgemaakt van het oppervlak.

3. Plaats de sirene op de SmartBracket en draai het met de klok mee. De led-indicator van het apparaat zal knipperen. Dit signaal geeft aan dat de sabotagebeveiliging van de sirene gesloten is.

Als de led-indicator tijdens het installatie op SmartBracket niet oplicht, controleer dan de sabotagestatus in de Ajax-app, of de sirene wel goed is vastgezet en of deze wel stevig is gemonteerd aan het paneel.

4. Voer de Jeweller-signaalsterktetest uit. De aanbevolen signaalsterkte is twee of drie streepjes. Als de signaalsterkte laag is (één streepje of minder), kunnen we geen stabiele werking van het apparaat garanderen. Overweeg om het apparaat minstens 20 cm te verplaatsen zodat de signaalsterkte aanzienlijk kan verbeteren. Als de signaalsterkte nog steeds laag of instabiel blijft na het verplaatsen, gebruik dan een radiosignaalversterker.
  5. Voer de Volumetest uit.
  6. Voer een signaaldempingstest uit. Tijdens de test wordt de signaalsterkte kunstmatig verminderd en verhoogd om verschillende omstandigheden op de installatielocatie te simuleren. Als de installatielocatie correct gekozen is, heeft de sirene een stabiele signaalsterkte van 2-3 streepjes.
  7. Als de tests met succes zijn doorstaan, verwijder dan de sirene uit SmartBracket.
  8. Bevestig het SmartBracket-paneel aan het oppervlak met de meegeleverde schroeven.

Als u andere bevestigingsmiddelen gebruikt, let er dan op dat deze het paneel niet beschadigen of vervormen. Om de montage te vereenvoudigen, kunt u de schroefgaten voorboren terwijl de bevestiging nog vastzit met dubbelzijdige tape.

9. Bevestig de sirene op het SmartBracket-montagepaneel.
  10. Draai de bevestigingsschroef aan de onderkant van de behuizing van de sirene vast. De schroef is nodig voor een betrouwbaardere bevestiging en om de sirene te beschermen tegen snelle demontage.

Connector voor externe led

Een externe led kan op HomeSiren S worden aangesloten. Deze werkt parallel met de bij de sirene ingebouwde led en bootst haar signalen volledig na.

Gebruik voor de aansluiting het contact aan de achterkant van de behuizing van de sirene en controleer de polariteit van de aansluiting. Zwarte aansluitskabel — “+” contact.

Voeding van stopcontact: 3 V⎓, 10 mA.

Onderhoud

Controleer regelmatig de werking van de sirene. De optimale testfrequentie is elke drie maanden. Verwijder stof, spinnenwebben en ander vuil van de behuizing van het apparaat. Gebruik een zachte, droge doek die geschikt is voor het onderhoud van de apparatuur.

Gebruik geen middelen die alcohol, aceton, benzine, of andere actieve oplosmiddelen bevatten om de sirene te reinigen.

De geïnstalleerde batterijen in de sirene werken tot 5 jaar autonoom (met een pollfrequentie van 1 minuut door de hub) of het minstens 6 uur afgaan van de zoemer.

Het beveiligingssysteem stuurt op tijd waarschuwing over het vervangen van de batterijen wanneer deze bijna leeg zijn. Wanneer de ingeschakelde modus is ingeschakeld, zal de led langzaam groen oplichten en uitgaan.

Garantie

De garantie op de producten van de Limited Liability Company, “Ajax Systems Manufacturing”, is 2 jaar geldig na aankoop.

Als het apparaat niet goed werkt, neem dan eerst contact op met de technische ondersteuning van Ajax. In de meeste de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost.