Curtain Outdoor Jeweller gebruikershandleiding

Bijgewerkt op

Curtain Outdoor Jeweller is een draadloze bewegingsdetector met dubbele bewegingsdetectietechnologie voor binnen en buiten. De detector heeft een horizontale detectiehoek van 8° en is ontworpen voor toegangscontrole: ramen, deuropeningen en andere in- of uitgangen van de bewaakte locatie. Het detecteert beweging op een afstand van maximaal 12 m.

Curtain Outdoor Jeweller communiceert met de hub via twee beveiligde protocollen. De detector gebruikt Jeweller om alarmen en gebeurtenissen te verzenden en Wings om de firmware bij te werken. Het communicatiebereik in een open ruimte is maximaal 1.700 m. Voorgeïnstalleerde batterijen garanderen een autonome werking tot 3 jaar.

De lijst met compatibele hubs is hier beschikbaar.

U kunt de detector en de instellingen beheren met apps voor iOS, Android, macOS en Windows. Het systeem brengt gebruikers op de hoogte van eventuele gebeurtenissen via pushmeldingen, sms-berichten of telefoonoproepen.

Functionele elementen

Detector

1. Led-indicatie.
  2. Lens van bewegingsdetector.
  3. Maskeringssensor.
  4. Aan/uit-knop.
  5. Sabotagebeveiliging. Wordt geactiveerd bij een poging om de detector van het oppervlak los te halen of van het montagepaneel te verwijderen.
  6. QR-code met de apparaat-ID. Deze wordt gebruikt om de detector toe te voegen aan de hub.
  7. Schuifbalk om het detectiebereik voor bewegingen in te stellen.
  8. SmartBracket-montagepaneel. Schuif het paneel naar beneden om het te verwijderen.
  9. Geperforeerd deel van het montagepaneel. Activeert een sabotagebeveiliging bij pogingen om de detector van het oppervlak los te maken. Breek het niet af.
  10. Bevestigingspunten voor bevestiging van het SmartBracket-montagepaneel aan het oppervlak, de bevestigingshoek of een bevestiging van derden.
  11. Bevestigingsschroef om de detector aan SmartBracket te bevestigen.
  12. De lens van de detector is voorzien van een optische centrale markering voor eenvoudige installatie van het apparaat.

Hoekbeugel

1. Bevestigingspunten om de bevestigingshoek aan het oppervlak te bevestigen.
  2. Bevestigingspunten voor bevestiging van het SmartBracket-montagepaneel of de kap aan de bevestigingshoek.

Kap

De kap beschermt de anti-maskeringssensoren. tegen regen en sneeuw. Deze wordt gebruikt als de detector niet onder de behuizing kan worden geïnstalleerd.

1. Bevestigingspunten voor bevestiging van de kap aan het oppervlak, de bevestigingshoek of een bevestiging van derden.
  2. Geperforeerd deel van de kap. Activeert een sabotagebeveiliging bij pogingen om de detector van het oppervlak los te maken. Breek het niet af.
  3. De lens van de detector is voorzien van een optische centrale markering voor eenvoudige installatie van het apparaat.
  4. Het gat om de detector op de kap te bevestigen met een bevestigingsschroef.

Werkingsprincipe

Twee parallelle IR-sensoren van Curtain Outdoor Jeweller registreren inbraak bij het detecteren van bewegende objecten met een temperatuur die afwijkt van de omgevingstemperatuur.

Wanneer het apparaat beweging detecteert, voert het bovendien een radiofrequentiescan (RF) uit met een ingebouwde K-band microgolfsensor. Dit helpt valse alarmen te voorkomen die worden veroorzaakt door thermische verstoring: luchtstromen, ventilatoren, airconditioners, enz.

In geval van alarm stuurt een detector dit onmiddellijk door naar de hub. De hub activeert de met het systeem verbonden sirenes, voert scenario’s uit en waarschuwt gebruikers en het beveiligingsbedrijf. Alle alarmen en gebeurtenissen van Curtain Outdoor Jeweller worden opgeslagen in het logboek van de Ajax-apps.

Gebruikers en het bewakingsbedrijf weten precies waar beweging is gedetecteerd. De meldingen bevatten de naam van een space (de naam van de bewaakte locatie), de naam van het apparaat, en de virtuele ruimte waaraan de detector is toegewezen.

De detector schakelt niet onmiddellijk over naar de ingeschakelde modus. De schakeltijd is afhankelijk van twee factoren: de uitloopvertraging (gespecificeerd in de instellingen van de detector) en de polling interval tussen de hub en de detector (instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra, de standaardwaarde is 36 s). In het eerste geval wordt de vertraging ingesteld door een beheerder of een PRO-gebruiker met beheerdersrechten. In het tweede geval treedt de vertraging op omdat de hub één polling-periode nodig heeft om de detector op de hoogte te stellen van de overgang naar de ingeschakelde modus.

Bescherming tegen valse alarmen

Curtain Outdoor Jeweller gebruikt het SmartDetect-algoritme om valse alarmen te voorkomen. Met dit algoritme kan de detector het thermische diagram analyseren dat door de sensor wordt gelezen: de intensiteit van de infrarode straling, de grootte van de warmtevlek, de tijd die in het detectiegebied wordt doorgebracht en andere parameters.

Na deze fase wordt een extra RF-scan van de ruimte uitgevoerd met de ingebouwde K-band microgolfsensor. Afhankelijk van het resultaat wordt het alarm wel of niet geactiveerd.

Curtain Outdoor Jeweller heeft de functie Afhankelijke signaalverwerking om vals alarm te voorkomen. Dit is standaard ingeschakeld in de instellingen van de detector. Als deze functie is ingeschakeld, activeert de detector de RF-sensor alleen als beide IR-sensoren identieke signalen registreren. Als dit is uitgeschakeld, voert de Curtain Outdoor Jeweller een RF-scan uit wanneer minstens één van de twee IR-sensoren warmtestraling detecteert.

Huisdier-immuniteit

Als Curtain Outdoor Jeweller correct geïnstalleerd en geconfigureerd is, reageert het niet op huisdieren tot 1 m (100 cm) hoog. We raden aan om de detector op een hoogte van 1 m te installeren, de schuifbalk op de behuizing van de detector in de stand Pet te zetten en de functie Huisdier-immuniteit in de app in te stellen.

Volg onze aanbevelingen voor het installeren en configureren van de detector.

Temperatuurcompensatie

Dankzij de temperatuurcompensatie reageert de detector op bewegingen, zelfs als de binnen- of buitentemperatuur dicht bij de temperatuur van het menselijk lichaam ligt. In dit artikel leest u meer over temperatuurcompensatie.

Anti-maskeringssysteem

Maskeren is een poging om het zicht van de detector te blokkeren. Curtain Outdoor Jeweller detecteert de volgende soorten maskering:

• Een obstakel voor de lens van de detector op een afstand van maximaal 5 cm. De maximale afstand is afhankelijk van het materiaal.
  • Over de lens van de detector verven.
  • Het afplakken van lenzen van de detector.

Het systeem informeert gebruikers en de meldkamer van een beveiligingsbedrijf over het maskeren. De maximale detectietijd voor maskering is 180 s (afhankelijk van het type obstakel en de afstand tot het obstakel).

Als de functie Anti-maskering is ingeschakeld, is deze altijd actief en werkt deze ongeacht de beveiligingsmodus.

Protocollen voor gegevensoverdracht van Jeweller en Wings

Jeweller en Wings zijn draadloze protocollen voor gegevensoverdracht die voor een snelle en betrouwbare tweerichtingscommunicatie tussen de hub en apparaten zorgen. De detector gebruikt Jeweller om alarmen en gebeurtenissen te verzenden en Wings om de firmware bij te werken.

Gebeurtenissen naar de meldkamer verzenden

Het Ajax-systeem kan alarmmeldingen niet alleen naar de PRO Desktop-bewakingsapp versturen, maar ook naar de meldkamer in bestandsformaten van SurGard (Contact ID), SIA (DC-09), ADEMCO 685 en andere protocollen.

Curtain Outdoor Jeweller kan de volgende gebeurtenissen verzenden:

• Bewegingsalarm.
  • Maskering.
  • Waarschuwing bij verplaatsing.
  • Sabotage-alarm/herstel.
  • Verlies en herstel van verbinding met de hub.
  • Permanente deactivering en activering van het apparaat.
  • Eenmalige deactivering en activering van het apparaat.

Wanneer een alarmmelding wordt ontvangen, weet de operator van de meldkamer wat er is gebeurd en waar het responsteam naartoe moet worden gestuurd. De adresseerbaarheid van Ajax-apparaten maakt het mogelijk om gebeurtenissen naar PRO Desktop of de meldkamer te sturen, inclusief het type apparaat, de naam, de beveiligingsgroep, en de virtuele ruimte. De lijst met verzonden parameters kan verschillen afhankelijk van het type meldkamer en het geselecteerde communicatieprotocol voor de meldkamer.

Toevoegen aan het systeem

Voordat u een apparaat toevoegt

1. Installeer de Ajax-app.
  2. Log in op een account of maak een nieuwe aan.
  3. Selecteer een space of maak een nieuwe aan.

Space is beschikbaar voor apps met deze versies of hoger:

• Ajax Security System 3.0 voor iOS.
    • Ajax Security System 3.0 voor Android.
    • Ajax PRO: Tool for Engineers 2.0 voor iOS.
    • Ajax PRO: Tool for Engineers 2.0 voor Android.
    • Ajax PRO Desktop 4.0 voor macOS.
    • Ajax PRO Desktop 4.0 voor Windows.
  4. Voeg minstens één virtuele ruimte toe.
  5. Voeg een compatibele hub toe aan de space. Zorg dat de hub aanstaat en toegang heeft tot het internet via een ethernetkabel, wifi, en/of een mobiel netwerk.
  6. Zorg ervoor dat de space is uitgeschakeld en de hub niet begint met updaten door de status in de Ajax-app te controleren.

Alleen een PRO of beheerder van een space met rechten om het systeem te configureren kan een apparaat aan de hub toevoegen.

Toevoegen aan de hub

1. Open de Ajax-app. Selecteer de space waaraan u de detector wilt toevoegen.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten en klik op Apparaat toevoegen.
  3. Geef het apparaat een naam, scan of toets de QR-code in (deze vindt u op de detector en de verpakkingsdoos), selecteer een ruimte en een groep (als de groepsmodus is ingeschakeld).
  4. Klik op Toevoegen — het aftellen begint.
  5. Schakel het apparaat in door de aan/uit-knop 3 seconden lang ingedrukt te houden.

Zodra de detector is toegevoegd aan de hub, verschijnt het in de lijst met hub-apparaten in de Ajax-app. De updatefrequentie voor statussen van de apparaten in de lijst hangt af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra, de standaardwaarde is 36 s.

Als de verbinding wordt verbroken, probeer het dan nog eens binnen 5 seconden. Als het maximum aantal apparaten wat toegevoegd kan worden aan de hub is bereikt, ontvangt u een melding wanneer u een nieuwe wilt toevoegen.

Curtain Outdoor Jeweller werkt met slechts één hub. Zodra het apparaat is verbonden met een nieuwe hub, stopt het met het verzenden van opdrachten naar de oude hub. Door de detector aan een nieuwe hub toe te voegen, wordt het niet automatisch uit de apparatenlijst van de oude hub verwijderd. Dit moet gedaan worden in de Ajax-app.

Storingen

Wanneer het apparaat een storing detecteert (er is bijvoorbeeld geen verbinding via het Jeweller-protocol), wordt in de Ajax-app linksboven bij het apparaatpictogram een storingsteller weergegeven.

Alle storingen worden weergegeven in de Statussen van het apparaat. Velden met storingen worden rood gemarkeerd.

Er wordt een storing weergegeven als:

• De temperatuur van het apparaat buiten de aanvaardbare grenzen valt.
  • Het deksel van de detector open is (sabotagebeveiliging is geactiveerd).
  • Er geen verbinding met de hub of de radiosignaalversterker is via Jeweller.
  • Er geen verbinding met de hub of de radiosignaalversterker is via Wings.
  • De kalibratie van de maskeringssensor mislukt is.
  • De versnellingsmeter van het apparaat defect is.
  • De batterij van de detector is bijna leeg is.

Pictogrammen

De pictogrammen in de app geven een aantal statussen van Curtain Outdoor Jeweller weer. Om ze te bekijken:

1. Log in bij de Ajax-app.
  2. Selecteer een space.
  3. Ga naar het tabblad Apparaten .
Pictogram Betekenis

Jeweller signaalsterkte: toont de signaalsterkte tussen de hub en de detector. De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Meer informatie

Laadniveau van de batterij van de detector.

Meer informatie

De detector heeft beweging gedetecteerd. Het pictogram wordt weergegeven wanneer het apparaat is ingeschakeld.
Dit pictogram wordt weergegeven wanneer u Max of Demping selecteert in het menu Signaaldempingstest.
Er is een firmware-update beschikbaar. Ga naar de statussen of instellingen van de detector om de beschrijving te vinden en start een update.
De detector is verbonden via een radiosignaalversterker.

Vertraging bij binnenkomst en/of vertrek is ingeschakeld.

Meer informatie

De detector werkt in de Deelinschakeling.

Meer informatie

De detector werkt in de modus Altijd actief.

Meer informatie

De detector is permanent gedeactiveerd.

Meer informatie

Meldingen over sabotagealarmen zijn permanent uitgeschakeld.

Meer informatie

De detector is gedeactiveerd tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

Meldingen voor sabotagealarmen zijn gedeactiveerd tot de eerste uitschakeling van het systeem.

Meer informatie

Het apparaat is niet overgezet naar de nieuwe hub.

Meer informatie

Statussen

Het statusscherm bevat informatie over het apparaat en de bedrijfsparameters. U vindt de statussen van Curtain Outdoor Jeweller in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Curtain Outdoor Jeweller in de lijst.
Parameter Betekenis
Storing

Door op te klikken wordt een lijst met storingen van Curtain Outdoor Jeweller geopend.

Dit veld wordt alleen weergegeven als er een storing is gedetecteerd.

Nieuwe firmwareversie beschikbaar

Als u op klikt, worden de instructies voor het bijwerken van de firmware van de detector geopend.

Dit veld wordt weergegeven als er een nieuwe firmwareversie beschikbaar is.

Temperatuur

Temperatuur van de detector. Gemeten op de processor en verandert geleidelijk.

De toegestane afwijking tussen de waarde in de app en de temperatuur op de plaats van de installatie is 2 °C.

De waarde wordt bijgewerkt zodra de detector een temperatuurwijziging van minstens 2 °C waarneemt.

U kunt een scenario op basis van temperatuur configureren om zo automatiseringsapparaten te besturen.

Meer informatie

Curtain Outdoor Jeweller is een buitendetector en zijn temperatuur wordt niet meegenomen in de berekening van de gemiddelde temperatuur in de ruimte waaraan de detector is toegewezen.

Meer informatie

Jeweller-signaalsterkte

Signaalsterkte van Jeweller tussen de detector en de hub (of de radiosignaalversterker). De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Jeweller is een protocol voor het verzenden van gebeurtenissen en alarmen van Curtain Outdoor Jeweller.

Verbinding via Jeweller Verbindingsstatus op het Jeweller-kanaal tussen de detector en de hub (of de signaalversterker):

• Online — de detector is verbonden met de hub (of de signaalversterker). Normale status.
  • Offline — de detector is niet verbonden met de hub (of de signaalversterker). Controleer de verbinding van het apparaat.
Wings-signaalsterkte

Signaalsterkte van Wings tussen het apparaat en de hub (of de signaalversterker). De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Wings is een protocol voor het bijwerken van de firmware van Curtain Outdoor Jeweller.

Verbinding via Wings Verbindingsstatus via het Wings-kanaal tussen de hub (of de signaalversterker) en de detector:

• Online — de detector is verbonden met de hub (of de signaalversterker). Normale status.
  • Offline — de detector is niet verbonden met de hub (of de signaalversterker). Controleer de verbinding van het apparaat.
<Range extender name> Status van de verbinding van het apparaat met de radiosignaalversterker.

• Online — het apparaat is verbonden met de hub of de signaalversterker.
  • Offline — het apparaat is niet verbonden met de hub of de signaalversterker.

Het veld wordt weergegeven als de detector via een radiosignaalversterker werkt.

Zendvermogen

Geeft het geselecteerde vermogen van de zender weer.

De parameter verschijnt wanneer de optie Max of Demping is geselecteerd in het menu Signaaldempingstest.

Meer informatie

Batterijlading De batterijlading van het apparaat. Twee statussen beschikbaar:

• OK.
  • Batterij bijna leeg.

Wanneer de batterijen moeten worden vervangen, ontvangen de Ajax-apps en het beveiligingsbedrijf de toepasselijke meldingen.

Meer informatie

Deksel De status van de sabotagebeveiliging op de detector die reageert op het openen of losmaken van de behuizing van het apparaat:

• Open — De detector is verwijderd uit het SmartBracket-montagepaneel of de integriteit ervan is aangetast. Controleer of de detector nog vastzit.
  • Gesloten — de detector is geïnstalleerd op het SmartBracket-montagepaneel. De integriteit van de behuizing van het apparaat en het montagepaneel is niet aangetast. Normale status.

Meer informatie

Gevoeligheid Gevoeligheidsniveau van de bewegingsdetector:

• Laag.
  • Normaal.
  • Hoog.

Selecteer de gevoeligheid op basis van de resultaten van de detectiezonetest.

Anti-maskering Maskeringsstatus van de detector:

• Alarm — maskering gedetecteerd.
  • Ingeschakeld — het anti-maskeringssysteem is ingeschakeld. Maskering is niet gedetecteerd.
  • Uitgeschakeld — het anti-maskeringssysteem is uitgeschakeld. Maskering wordt niet gedetecteerd.

Meer informatie

Detectiezone Geeft de geselecteerde detectiemodus weer:

• Huisdier-immuniteit.
  • Dichtbij.
  • Ver.

Kan worden geconfigureerd in de Ajax-apps en op de behuizing van het apparaat.

Afhankelijke signaalverwerking Status van de functie afhankelijke signaalwerking:

• Ingeschakeld.
  • Uitgeschakeld.
Altijd actief

Als deze optie is ingeschakeld, is de detector voortdurend ingeschakeld, detecteert het beweging en slaat het alarm.

Meer informatie

Waarschuwing bij verplaatsing Wordt alleen weergegeven als Waarschuwing bij verplaatsing is ingeschakeld:

• Ja.
  • Nee.
Permanente deactivering Geeft de status van de permanente deactiveringsfunctie van het apparaat weer:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Alleen deksel — de beheerder van de hub heeft de meldingen over activeren van de sabotagebeveiliging uitgeschakeld.
  • Volledig — het apparaat is uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.
  • Op aantal alarmen — het apparaat wordt automatisch uitgeschakeld wanneer het aantal alarmen wordt overschreden (instelling voor de Automatische deactivering van apparaten). De functie wordt geconfigureerd in de Ajax PRO-app.
  • Op timer — het apparaat wordt automatisch door het systeem uitgeschakeld wanneer de hersteltimer afloopt (instelling voor Automatische deactivering van apparaten). De functie wordt geconfigureerd in de Ajax PRO-app.
Eenmalige deactivering Geeft de status van de eenmalige deactiveringsfunctie van het apparaat weer:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus.
  • Volledig — het apparaat wordt volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.
  • Alleen deksel — meldingen over de sabotagebeveiliging zijn uitgeschakeld tot de eerste keer dat het wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

Alarmreactie
Bedrijfsmodus Geeft weer hoe de detector reageert op alarmen:

• Direct alarm — de ingeschakelde detector reageert onmiddellijk op een bedreiging en slaat alarm.
  • Ingang/uitgang — wanneer een vertraging is ingesteld, start het ingeschakelde apparaat het aftellen en gaat het alarm pas af als het aftellen is afgelopen.
  • Follower — de detector neem de vertragingen van de in-/uitloopdetectoren over. Echter, wanneer de Follower individueel geactiveerd wordt dan geeft het direct een alarm.
Vertraging bij binnenkomst

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt.

Meer informatie

Vertraging bij vertrek

Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Inschakelen bij deelinschakeling

Als deze optie ingeschakeld is, wordt de ingeschakelde modus van de detector geactiveerd als het systeem ingesteld is op Deelinschakeling.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij binnenkomst

Vertraging bij binnenkomst in modus Deelinschakeling. Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij vertrek

Vertraging bij vertrek in modus Deelinschakeling. Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Firmware

Firmwareversie van de detector.

De firmwareversie wordt via de ether bijgewerkt.

Apparaat-ID ID van het apparaat.
Apparaatnr. Nummer van de apparaatloop (zone).

Instellingen

Om de instellingen in de Ajax-app te wijzigen:

1. Selecteer een space.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer Curtain Outdoor Jeweller in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen door op het pictogram te klikken.
  5. Stel de vereiste parameters in.
  6. Klik op Terug om de nieuwe instellingen op te slaan.
Instellingen Betekenis
Naam

Naam van de detector. Wordt weergegeven in de lijst met apparaten van de hub, tekst van het sms-bericht en meldingen in het logboek.

Als u de naam van de detector wilt wijzigen, klikt u op het tekstvak.

De naam kan uit maximaal 12 cyrillische tekens of 24 Latijnse tekens bestaan.

Ruimte

Selecteer de virtuele ruimte waaraan Curtain Outdoor Jeweller is toegewezen.

De naam van de ruimte wordt weergegeven in de sms-berichten en meldingen in het logboek.

Gevoeligheid Gevoeligheidsniveau van de bewegingsdetector. De keuze hangt af van het type object, de aanwezigheid van waarschijnlijke bronnen die valse alarmen veroorzaken en de specificaties van het beveiligde gebied:

• Laag — er zijn waarschijnlijk objecten die valse alarmen veroorzaken in het beveiligde gebied. Zoals hoge struiken.
  • Gemiddeld (standaardwaarde) — aanbevolen waarde, geschikt voor de meeste objecten. Pas het niet aan als de detector correct werkt.
  • Hoog — er zijn geen verstoringen in het beveiligde gebied. De maximale detectie-afstand en de snelheid van het detecteren van een alarm zijn belangrijk. Als de detector bijvoorbeeld in een nauwe doorgang is geïnstalleerd.
Detectiezone Reactie van het apparaat op beweging, afhankelijk van object en plaatsing van het apparaat:

• Huisdier-immuniteit — voor gebouwen met huisdieren. De aanbevolen installatiehoogte van het apparaat is 1 m. De schuifbalk op de behuizing moet in de stand Pet staan.
  • Dichtbij — geschikt voor inbraakdetectie op korte afstand. De aanbevolen installatiehoogte van het apparaat is 2.4 m. De schuifbalk op de behuizing moet in de stand Near staan.
  • Ver (standaard) — geschikt voor inbraakdetectie op lange afstand. De aanbevolen installatiehoogte van het apparaat is 2.4 m. De schuifbalk op de behuizing moet in de stand Far staan.
Led-indicatie van alarmen Wanneer uitgeschakeld, geeft de led-indicator geen melding over alarmen en het activeren van de sabotagebeveiliging.
Altijd actief

Wanneer ingeschakeld, staat de detector altijd in de ingeschakelde modus en detecteert beweging.

Meer informatie

Anti-maskering

Als deze optie is ingeschakeld, detecteert Curtain Outdoor Jeweller maskering.

Curtain Outdoor Jeweller detecteert de volgende soorten maskering:

• Obstakels voor de lens van de detector tot een afstand van 5 cm (afhankelijk van het materiaal).
  • Over de lens van de detector verven.
  • Het afplakken van lens van de detector.

Meer informatie

Afhankelijke signaalverwerking

Indien ingeschakeld analyseert Curtain Outdoor Jeweller de signalen van twee IR-sensoren om vals alarm te voorkomen als er beweging wordt gedetecteerd.

Meer informatie

Waarschuwing bij verplaatsing Als dit is ingeschakeld, geeft het systeem een alarm als het apparaat wordt verplaatst of loskomt van het montagepaneel.
Gevoeligheid van de versnellingsmeter Het gevoeligheidsniveau van de versnellingsmeter van de detector. De keuze hangt af van het type object, de aanwezigheid van waarschijnlijke bronnen die valse alarmen veroorzaken en de specificaties van het beveiligde gebied:

• Laag — er zijn waarschijnlijk objecten die valse alarmen veroorzaken in het beveiligde gebied. Bijvoorbeeld trillingen van passerende vrachtwagens.
  • Gemiddeld (standaardwaarde) — aanbevolen waarde, geschikt voor de meeste objecten. Pas het niet aan als de detector correct werkt.
  • Hoog — er zijn geen verstoringen in het beveiligde gebied. De maximale detectie-afstand en de snelheid van het detecteren van een alarm zijn belangrijk.
Waarschuwing met een sirene
Als beweging wordt gedetecteerd Als deze optie is ingeschakeld, worden de sirenes die met het systeem verbonden zijn geactiveerd wanneer beweging wordt gedetecteerd door Curtain Outdoor Jeweller.
Als maskering gedetecteerd wordt

Als deze optie is ingeschakeld, worden de sirenes die met het systeem verbonden zijn geactiveerd wanneer Curtain Outdoor Jeweller maskering detecteert.

Het veld wordt getoond en is actief als de optie Anti-maskering is ingeschakeld.

Als het apparaat is verplaatst

Als deze optie is ingeschakeld, waarschuwt de ingebouwde versnellingsmeter over sabotage. Sirenes die aan het systeem zijn toegevoegd, worden geactiveerd wanneer de Curtain Outdoor Jeweller wordt verplaatst.

Het veld wordt weergegeven en is actief als Waarschuwing bij verplaatsing is ingeschakeld.

Reactie op alarm
Bedrijfsmodus Geef aan hoe dit apparaat moet reageren op alarmen:

• Direct alarm — de ingeschakelde detector reageert onmiddellijk op een bedreiging en slaat alarm.
  • Ingang/uitgang — wanneer een vertraging is ingesteld, start het ingeschakelde apparaat het aftellen en gaat het alarm pas af als het aftellen is afgelopen.
  • Follower — de detector neem de vertragingen van de in-/uitloopdetectoren over. Echter, wanneer de Follower individueel geactiveerd wordt dan geeft het direct een alarm.
Vertraging bij binnenkomst

Selecteer de tijd van vertraging bij binnenkomst: 5 tot 120 s.

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt.

Meer informatie

Vertraging bij vertrek

Selecteer de tijd van vertraging bij vertrek: 5 tot 120 s.

Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Inschakelen bij deelinschakeling

Indien ingeschakeld, schakelt de detector over naar de ingeschakelde modus wanneer het systeem is ingesteld op de Deelinschakeling.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij binnenkomst

Tijd van vertraging bij binnenkomst in modus Deelinschakeling.

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt.

Meer informatie

Deelinschakeling vertraging bij vertrek

Tijd van vertraging bij vertrek in modus Deelinschakeling.

Vertraging bij vertrek (vertraging bij inschakelen) is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen.

Meer informatie

Firmware-update Schakelt de detector naar de modus voor het bijwerken van de firmware als er een nieuwe versie beschikbaar is.
Jeweller-signaalsterktetest

Schakelt de detector naar de testmodus voor de signaalsterkte van Jeweller.

De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Meer informatie

Wings-signaalsterktetest

Schakelt de detector naar de testmodus voor de signaalsterkte van Wings.

De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Meer informatie

Detectiezonetest

Schakelt de detector over naar de modus voor de detectiezonetest.

Meer informatie

Signaaldempingtest

Schakelt de detector over naar de modus voor de dempingtest van het signaal.

Meer informatie

Gebruikershandleiding Opent de gebruikershandleiding van Curtain Outdoor Jeweller in de Ajax-app.
Permanente deactivering

Hiermee kan de gebruiker het apparaat deactiveren zonder het uit het systeem te verwijderen.

Er zijn drie opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat zal geen systeemopdrachten uitvoeren of deelnemen aan automatiseringsscenario’s. Het systeem zal alarmen en andere meldingen van het apparaat negeren.
  • Alleen deksel — het systeem negeert meldingen over de activering van sabotagebeveiliging van het apparaat.

Meer informatie

Eenmalige deactivering Hiermee kan de gebruiker gebeurtenissen van het apparaat uitschakelen tot de eerste keer dat het apparaat wordt uitgeschakeld.Er zijn drie opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat wordt volledig uitgesloten van de werking van het systeem tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld. Het apparaat volgt geen systeemcommando’s en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.
  • Alleen deksel — meldingen over de sabotagebeveiliging zijn uitgeschakeld tot de eerste keer dat het wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

Apparaat verwijderen Ontkoppelt de detector, koppelt deze los van de hub en verwijdert de instellingen.

Indicatie

Indicatie wanneer u op de aan/uit-knop drukt

Indicatie Gebeurtenis
Licht groen op voor ongeveer 0,5 seconde. De detector wordt ingeschakeld.
Licht ongeveer 0,5 s groen op, knippert 6 keer groen en knippert 3 keer rood, maar sneller. Het inschakelen van de detector die niet aan de hub is toegevoegd.
Licht ongeveer 1 s rood op en knippert dan 3 keer. De detector wordt uitgeschakeld.

Geactiveerde indicatie van de detector

Indicatie Gebeurtenis
Licht groen op voor ongeveer 0,5 seconde. Alarm of activering van sabotagebeveiliging/versnellingsmeter.
In geval van een alarm licht het langzaam groen op en gaat langzaam uit. Batterijen moeten vervangen worden.
Knippert continu rood. De batterij van de detector is volledig leeg.
Knippert 6 keer groen gedurende 2 s, daarna na 0,5 s knippert 3 keer rood. Verwijderd de detector van de hub.
Knippert groen elke 0,5 s. De anti-maskeringssensor wordt gekalibreerd. De indicatie blijft branden gedurende de kalibratie.
Brandt continu groen en gaat uit wanneer beweging wordt gedetecteerd.

Detectiezonetest.

Meer informatie

Brandt continu rood en gaat uit wanneer maskering wordt gedetecteerd. Testen van maskeringssensoren.
Licht elke 3 s ongeveer 0,5 s rood op.

Hardwarefout.

De detector moet gerepareerd worden. Neem contact op met onze Technische ondersteuning.

Licht elke 12 s ongeveer 0,5 s rood op.

Kalibratie van maskeringssensoren is mislukt.

Probeer de kalibratie opnieuw: verwijder de detector van de kap of het montagepaneel en installeer het opnieuw. Het kalibreren start automatisch.

Neem contact op met onze Technische ondersteuning als de indicatie zich herhaalt.

Licht tweemaal groen op en gaat elke 3 s uit. De bijgewerkte firmwareversie van de detector wordt gedownload.
Knippert elke seconde 2 keer groen. De firmware van de detector wordt bijgewerkt. De indicatie blijft aanwezig tijdens de firmware-update.

Testen van de functionaliteit

Het Ajax-systeem heeft diverse testen om de juiste installatieplaats voor de apparaten te kiezen. Het testen begint niet meteen. De wachttijd overschrijdt echter niet de duur van de polling-interval tussen één hub en apparaat. Het polling-interval kan worden gecontroleerd en geconfigureerd in de instellingen van de hub (HubInstellingen Jeweller of Jeweller/Fibra).

Om de test uit te voeren in de Ajax-app:

1. Selecteer een space.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer Curtain Outdoor Jeweller in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen .
  5. Selecteer een test:
    1. Jeweller-signaalsterktetest.
    2. Wings-signaalsterktetest.
    3. Detectiezonetest.
    4. Signaaldempingstest.
  6. Voer de test uit.

Plaatsing van het apparaat

Curtain Outdoor Jeweller is geschikt voor het beveiligen van de omgeving van de bewaakte locatie. Hiermee kunt u de omtrek beveiligen, terwijl er binnen ruimte overblijft voor vrij verkeer. De detector kan binnen en buiten worden geïnstalleerd.

Curtain Outdoor Jeweller het volgende beveiligen:

• Voordeuren.
  • Ramen.
  • Poorten.
  • Hekken.
  • Bogen en andere plekken waar u het terrein of doorgang wilt beschermen.

De detector bevindt zich op een hoogte van 2,4 m vanaf de grond. Om de functie Huisdier-immuniteit effectief te laten werken, moet de detector geïnstalleerd worden op een hoogte van 1 m vanaf de grond. De aanbevolen hoogte is gespecificeerd ten opzichte van het optische middelpunt van de lens van de detector. Dit wordt aangegeven door het snijpunt van twee lijnen op het montagepaneel of de kap van het apparaat.

Als u de detector op een andere dan de aanbevolen hoogte installeert, zorg er dan voor dat er geen vals alarm wordt veroorzaakt door huisdieren, dat het apparaat de beweging van personen detecteert en dat de detectiezone aan uw eisen voldoet.

Als het oppervlak niet vlak is, wordt de installatiehoogte berekend vanaf het hoogste punt van het te beschermen gebied.

De detector moet geïnstalleerd worden op een plat en stabiel oppervlak, bijvoorbeeld een muur of een solide hek. Als u de detector op een wankele (onstabiele) ondergrond installeert, dan zorgt dit voor valse alarmen. De behuizing van de detector moet loodrecht op de grond worden geplaatst en het beoogde pad van de inbreker moet loodrecht op de as van de lens van de detector staan.

Bij de keuze waar u Curtain Outdoor Jeweller wilt installeren, moet u rekening houden met de parameters die de werking beïnvloeden:

• Bereik van de bewegingsdetectie.
  • Signaalsterkte van Jeweller en Wings.
  • Afstand tussen de detector en de hub of signaalversterker.
  • De aanwezigheid van obstakels tussen apparaten die het radiosignaal kunnen beïnvloeden, zoals muren, plafonds tussen verdiepingen of grote objecten in het gebouw.
  • De aanwezigheid van struiken, bomen, airconditioners, glas en andere constructies die het zicht van de detector kunnen blokkeren.
  • De aanwezigheid van waterreservoirs of zwembaden in het detectiegebied. Ze kunnen een vals alarm veroorzaken.

Denk aan de aanbevelingen voor plaatsing van de detector bij het ontwikkelen van een project voor het beveiligingssysteem voor de locatie. Het beveiligingssysteem moet ontworpen en geïnstalleerd worden door specialisten. Een lijst met erkende Ajax-partners is hier beschikbaar.

Signaalsterkte

De signaalsterke wordt bepaald door het aantal niet-geleverde of beschadigde datapakketten in een bepaalde periode. U kunt de signaalsterkte aflezen op het pictogram in het tabblad Apparaten in de Ajax-apps:

• drie streepjes — uitstekende signaalsterkte;
  • twee streepjes — goede signaalsterkte;
  • één streepje — lage signaalsterkte, een stabiele werking wordt niet gegarandeerd;
  • doorgestreept pictogram — geen signaal.

Controleer de signaalsterkte van de Jeweller en Wings vóór de uiteindelijke installatie. Bij een signaalsterkte van één of nul streepjes kunnen wij geen stabiele werking van het beveiligingssysteem garanderen. Overweeg om het apparaat minstens 20 cm te verplaatsen zodat de signaalontvangst aanzienlijk kan verbeteren. Als het signaal slecht of onstabiel blijft nadat u het verplaatst heeft, overweeg dan om een radiosignaalversterker te gebruiken.

Detectiezone

Voer bij het kiezen van de installatieplaats van de detector de Detectiezonetest uit om nauwkeurig te bepalen in welke sector de detector beweging registreert.

De detectieafstand kan worden aangepast met de schuifbalk Detection mode op de achterkant van de detector.

Positie van de schuifbalk Detection mode Afstand van de bewegingsdetectie
Far Maximaal 12 m
Near Tot 8 m
Pet Maximaal 12 m

Houd bij het kiezen van de installatieplaats rekening met de horizontale kijkhoek van de detector en de breedte van het detectiegebied. Een onjuiste plaatsing van de detector kan vals alarm veroorzaken.

Afstand van de bewegingsdetectie Breedte van de detectiezone (straal)
Maximaal 12 m 1,68 m
Tot 8 m 1,12 m

Installeer de detector niet

• In de buurt van metalen voorwerpen en spiegels die radiosignalen kunnen dempen of afschermen.
  • Tegenover bomen of struiken in de detectiezone van beide PIR-sensoren van de detector.
  • Voor meubels, glas of andere constructies die het zicht van de detector kunnen belemmeren.
  • Op plaatsen waar elektrische panelen, airconditioning, regenpijpen of andere constructies zich in de detectiezone van het apparaat bevinden.
  • Voor waterreservoirs of zwembaden als deze zich in de detectiezone van de detector bevinden.
  • Op plaatsen met een lage of instabiele Jeweller- en/of Wing-signaalsterkte.
  • Dichter dan 1 meter van de hub of radiosignaalversterker.

Installatie

Zorg, voordat u de Curtain Outdoor Jeweller installeert, dat u de optimale locatie heeft gekozen en dat deze voldoet aan de eisen van deze handleiding.

Er zijn vier opties voor het installeren van Curtain Outdoor Jeweller:

• Op het SmartBracket-montagepaneel. Met de SmartBracket kunt u de detector op een verticaal oppervlak installeren
  • Op de kap. De kap voor Curtain Outdoor Jeweller beschermt de maskeringssensoren tegen regen en sneeuw. Deze wordt gebruikt als de detector niet onder de een afdekking kan worden geïnstalleerd en maakt het mogelijk om de detector op een verticaal oppervlak te installeren.

De kap vervangt het SmartBracket-montagepaneel van de detector, dus u moet deze verwijderen voordat u de detector met kap installeert.

• Op de bevestigingshoek. Hiermee kunt u de detector parallel aan de muur van de bewaakte locatie installeren. De detector kan met het SmartBracket-montagepaneel of de kap op de bevestigingshoek worden gemonteerd.
  • Op een bevestiging van derden. De detector kan met het SmartBracket-montagepaneel of de kap op een bevestiging van derden worden gemonteerd.

Als je een bevestiging van derden gebruikt, zorg er dan voor dat Curtain Outdoor Jeweller verticaal wordt bevestigd. Afwijking van de verticale as beïnvloedt het detectiegebied van de detector.

Stel voor de installatie de gewenste detectiemodus in de instellingen van de detector en op de behuizing in.

Doe het volgende om de detector te installeren:

1. Verwijder het SmartBracket-montagepaneel van de detector. Draai eerst de bevestigingsschroef los en schuif het paneel naar beneden.
  2. Bevestig het SmartBracket-paneel of de kap met dubbelzijdig plakband of andere tijdelijke bevestigingsmiddelen. De kap of het montagepaneel kan worden geïnstalleerd op een verticaal oppervlak of in een hoek van de ruimte met behulp van de bevestigingshoek.

De aanbevolen installatiehoogte is 2,4 m of 1 m (ter bescherming tegen vals alarm veroorzaakt door huisdieren) ten opzichte van het optische centrum van de lens van de detector.

SmartBracket en de kap hebben markeringen aan de binnenkant voor eenvoudige installatie. Het snijpunt van twee lijnen markeert het optische middelpunt van de lens van het apparaat (niet het montagepaneel of de kap). Oriënteer deze bij het installeren van de detector.

Dubbelzijdige tape kan alleen gebruikt worden voor tijdelijke installatie. Als het apparaat met dubbelzijdige tape is bevestigd, kan het op elk moment loskomen van het oppervlak en vallen. Zolang het apparaat vastgeplakt is, zal de sabotagebeveiliging niet worden geactiveerd wanneer het apparaat wordt losgemaakt van het oppervlak.

3. Stel de schuifbalk Detection mode op de behuizing van het apparaat in op de gewenste positie. Vervolgens moet de instelling Detectiemodus in de Ajax-app worden ingesteld op dezelfde waarde als de schuifbalk op het apparaat.
    Installatiehoogte Positie schuifbalk Detectiezone
    2,4 m Far Ver
    2,4 m Near Dichtbij
    1 m Pet Huisdier-immuniteit

Als de positie van de schuifbalk niet overeenkomt met de instelling van de detectiemodus en de installatiehoogte , kan dit leiden tot een onjuiste werking van het apparaat.

4. Plaats de detector op het SmartBracket-montagepaneel of de kap en voer de Jeweller-signaalsterktetest en Wings-signaalsterktetest uit. De aanbevolen signaalsterkte is twee of drie streepjes. Bij een signaalsterkte van één of nul streepjes kunnen wij geen stabiele werking van het beveiligingssysteem garanderen. Overweeg om het apparaat minstens 20 cm te verplaatsen zodat de signaalontvangst aanzienlijk kan verbeteren. Als het signaal slecht of onstabiel blijft nadat u het verplaatst heeft, overweeg dan om een radiosignaalversterker te gebruiken.
  5. Voer de detectiezonetest uit. Als u de bewegingsdetector wilt controleren, loopt u over het terrein terwijl u de led-indicator bekijkt en de detectiezone van de detector bepaalt. Het maximale bereik van de bewegingsdetectie is 12 m. Als de detector in 5 van de 5 gevallen tijdens de test niet reageert, verplaats dan het apparaat.
  6. Verwijder de detector van het SmartBracket-montagepaneel of de kap.
  7. Gebruik de meegeleverde schroeven om de SmartBracket/de kap/de hoekbevestiging of bevestiging van derden aan het oppervlak te bevestigen.
  8. Als de detector rechtstreeks op de kap of het montagepaneel wordt geïnstalleerd, bevestigt u het apparaat hierop. Wanneer u de detector op een hoekbevestiging of bevestiging van derden installeert, bevestigt u eerst het SmartBracket-montagepaneel of de kap aan de bevestiging met behulp van de meegeleverde schroeven. Installeer de detector vervolgens op het montagepaneel of de kap.
  9. Verlaat het detectiegebied van het apparaat (horizontale detectiehoek: 8°) en zorg ervoor dat er geen beweging is binnen het dekkingsgebied van de detector. Dit is noodzakelijk voor de juiste kalibratie van de maskeringssensoren. Tijdens het kalibreren knippert de led-indicator van de detector elke 0,5 s groen. Het kalibreren duurt ongeveer 2 minuten.

De kalibratie start automatisch nadat de detector op het montagepaneel of de kap is geïnstalleerd.

10. Draai de bevestigingsschroef aan de onderkant van de behuizing van de detector vast. Dit is nodig voor een goede bevestiging en zodat de detector niet snel verwijderd kan worden van het paneel.

Als de led-indicatie na het installeren van de detector op SmartBracket niet wordt geactiveerd, controleer dan de sabotagestatus in de Ajax-app, of de detector wel goed is vastgezet en of deze wel stevig is gemonteerd aan het paneel. U ontvangt een melding als de detector van het oppervlak wordt losgemaakt of van het montagepaneel wordt verwijderd.

Onderhoud

Controleer regelmatig het functioneren van de detector. De optimale testfrequentie is elke drie maanden. Verwijder stof, spinnenwebben en ander vuil van de behuizing van de detector. Gebruik een zachte, droge doek die geschikt is voor het onderhoud van de apparatuur.

Gebruik geen middelen die alcohol, aceton, benzine of andere actieve oplosmiddelen bevatten om het apparaat te reinigen.

Voorgeïnstalleerde batterijen zorgen voor een zelfstandige werking van de detector voor maximaal 3 jaar. Als de batterij bijna leeg is, stuurt het systeem hiervan melding naar de Ajax-apps. Bij een alarm zal de led-indicator soepel oplichten en uitgaan.

Garantie

De garantie op de producten van de Limited Liability Company, “Ajax Systems Manufacturing”, is 2 jaar geldig na aankoop.

Neem s.v.p. eerst contact op met de technische ondersteuning van Ajax als het apparaat niet correct functioneert. In de helft van de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost.