Gebruikershandleiding van MotionProtect Curtain

Bijgewerkt op

MotionProtect Curtain is een draadloze gordijnbewegingsdetector. De detector heeft een smalle horizontale detectiehoek en is ontworpen voor bewaking binnenshuis van ramen, deuropeningen en andere in- of uitgangen van de bewaakte faciliteit. De maximale detectieafstand voor bewegingen is 15 m.

MotionProtect Curtain kan worden geïntegreerd in de Ajax-beveiligingssystemen door verbinding te maken met een hub via het beveiligde Jeweller-protocol. Het draadloos bereik kan oplopen tot 1700 m van de gezichtslijn. De voorgeïnstalleerde batterij garandeert tot 3 jaar autonome werking.

Voor de installatie van de detector kan een iOS- of Android-app worden gebruikt. Het brengt de gebruiker ook op de hoogte van eventuele gebeurtenissen via pushmeldingen, sms-berichten of oproepen (indien ingeschakeld).

Ajax kan worden aangesloten op de meldkamer van een beveiligingsbedrijf.

Verbinding met de integratiemodules ocBridge Plus en uartBridge is niet ondersteund.

Functionele elementen

ajax motionprotect curtain
  1. Led-indicatie
  2. Lichtfilter van de detector
  3. Schroefopening voor het SmartBracket-bevestigingspaneel
  4. QR-code
  5. Aan/uit-knop
  6. Sabotageknop
  7. SmartBracket-bevestigingspaneel (het geperforeerde deel maakt deel uit van de sabotagebeveiliging indien de detector wordt losgetrokken van een oppervlak)

Werkingsprincipe

De IR-sensoren van MotionProtect Curtain detecteren binnendringing in het gebouw door bewegende voorwerpen met een temperatuur die in de buurt komt van die van het menselijk lichaam te detecteren.

Zodra het systeem is ingeschakeld, begint de detector zijn twee IR-sensoren te pollen. Als een beweging wordt gedetecteerd, wordt onmiddellijk een alarm gestuurd naar de hub en begint de groene led op het apparaat te knipperen. Als de hub een alarm heeft opgevangen, laat hij de sirenes afgaan en waarschuwt hij de gebruiker en het beveiligingsbedrijf.

Bewegingsalarmen worden elke 5 seconden verzonden

Om valse alarmen te voorkomen, heeft MotionProtect Curtain een functionaliteit voor Signaalcorrelatieverwerking die kan worden ingeschakeld in de instellingen van de detector. Zodra deze actief is, begint de detector alleen alarmstatussen naar de hub te verzenden als een identiek bewegingssignaal door de beide IR-sensoren wordt geregistreerd. Als deze is uitgeschakeld, stuurt MotionProtect Curtain een alarmstatus, zelfs als een van de twee IR-sensoren is geactiveerd.

De detector koppelen met de hub

Voordat u begint met het koppelen van de detector:

1. Zet uw hub aan en controleer de internetverbinding (via ethernet en/of een gsm).
  2. Installeer de Ajax-app op uw smartphone. Maak een account aan, voeg uw hub toe in de app en maak ten minste één ruimte.
  3. Controleer de status van de hub in de app om er zeker van te zijn dat hij is uitgeschakeld en niet wordt bijgewerkt.

Let op: alleen een gebruiker met beheerdersrechten kan apparaten toevoegen aan de hub

MotionProtect Curtain koppelen met een hub:

1. Tik op Apparaat toevoegen in de mobiele Ajax-app.
  2. Geef het apparaat een naam, scan de QR-code of voer het handmatig in (staat op de achterkant van de behuizing van de detector body of op de verpakking), selecteer de installatieruimte en tik op Toevoegen. Het aftellen begint.
    ajax motionprotect curtain
  3. Zet de detector aan door de aan/uit-knop 3 seconden ingedrukt te houden.
    ajax motionprotect curtain

Het apparaat moet zich binnen het draadloze bereik van een hub bevinden (in hetzelfde gebouw) om detectie en koppeling mogelijk te maken. Het verbindingsverzoek wordt pas naar de hub gestuurd als het apparaat wordt ingeschakeld.

Als MotionProtect Curtain er niet in slaagt verbinding te maken met de hub, wordt het binnen 6 seconden na inschakeling automatisch uitgeschakeld. U hoeft het apparaat niet uit te zetten om het opnieuw te proberen.

Als MotionProtect Curtain al aan een andere hub is gekoppeld, schakel dan de detector uit en volg daarna het standaardproces voor koppeling.

Na het koppelen verschijnt de detector in de hub-apparaatlijst van de app. De frequentie van de updates van de apparaatstatus hangt af van het pollinginterval dat in de instellingen van de hub is aangegeven (standaard 36 seconden).

Als de detector een beweging waarneemt voordat het systeem is ingeschakeld, zal deze niet onmiddellijk worden geactiveerd, maar pas wanneer de hub pollt.

Statussen

1. Apparaten
  2. MotionProtect Curtain
Parameter Waarde
Temperatuur De temperatuur van de CPU van de detector (verandert geleidelijk)
Signaalsterkte De signaalsterkte tussen een hub en de detector
Batterijlading Batterijlading van het apparaat. Twee statussen beschikbaar:

• OK
  • Batterij ontladen

Weergave van batterijlading in de Ajax-apps

Deksel De status van de sabotageknop van de detector die reageert op pogingen tot loskoppelen en verwijderen.
Vertraging bij binnenkomst, sec De vertraging voor de activering van het beveiligingssysteem bij het betreden van het gebouw
Vertraging bij vertrek, sec De vertraging voor de activering van het beveiligingssysteem bij het verlaten van het gebouw
Verbinding via Jeweller Status van de verbinding tussen de hub en de sensor
Gevoeligheid Gevoeligheid van de detector:

• Laag
  • Hoog
  • Normaal
Verwerking van de signaalcorrelatie Status van de functie voor verwerking van de signaalcorrelatie
Altijd actief Indien ingeschakeld, is de bewegingsdetectie altijd actief
Tijdelijke deactivering Toont de status van de tijdelijke uitschakelfunctie van het apparaat:

• Nee — het apparaat werkt normaal en zendt alle gebeurtenissen door.
  • Alleen deksel — de beheerder van de hub heeft de meldingen over de activatie van de behuizing van het apparaat uitgeschakeld.
  • Geheel — het apparaat wordt door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de systeemwerking. Het apparaat volgt geen systeemcommando’s en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.
  • Op aantal alarmen — het apparaat wordt automatisch uitgeschakeld wanneer het aantal alarmen wordt overschreden (gespecificeerd in de instellingen voor de Automatische uitschakeling van apparaten). De functie wordt geconfigureerd in de Ajax PRO-app.
Firmware De firmwareversie van de detector
Apparaat-ID Identificatiemiddel van het apparaat

Installatie van de detector

1. Apparaten
  2. MotionProtect Curtain
  3. Instellingen
Instelling Waarde
Eerste veld Naam van de detector (bewerkbaar)
Ruimte De virtuele ruimte waaraan het apparaat kan worden toegewezen
Gevoeligheid De keuzeschakelaar voor de gevoeligheid van de detector:

• Hoog
  • Normaal
  • Laag
Verwerking van de signaalcorrelatie De aan-uitschakelaar voor de functie van de verwerking van de signaalcorrelatie
Altijd actief Indien ingeschakeld, blijft de bewegingsdetectie altijd actief
Vertraging bij binnenkomst, sec De vertraging voor de activering van het beveiligingssysteem bij het betreden van het gebouw
Vertraging bij vertrek, sec De vertraging voor de activering van het beveiligingssysteem bij het verlaten van het gebouw
Vertraging bij deelinschakeling De vertraging voor activering van het beveiligingssysteem in nachtstand
Inschakelen bij deelinschakeling Indien actief, wordt de detector ingeschakeld zodra het systeem in de nachtstand gaat
LED-indicatie van alarmen

Hiermee kunt u het knipperen van de led-indicatie tijdens een alarm uitschakelen. Beschikbaar voor apparaten met firmwareversie 6.53.1.1 of hoger

Waar vindt u de firmwareversie of de ID van de detector of het apparaat?

Waarschuwing met sirene als beweging wordt gedetecteerd Indien actief, worden sirenes die aan het systeem zijn toegevoegd, geactiveerd als er beweging wordt gedetecteerd
Signaalsterktetest Schakelt de detector naar de testmodus voor de signaalniveau
Detectiezonetest Schakelt de detector naar de testmodus voor de detectiezone
Signaaldempingstest Schakelt de detector naar de testmodus voor de signaaldemping (beschikbaar bij detectoren met firmwareversie 3.50 of later)
Tijdelijke deactivering

Hiermee kan de gebruiker het apparaat loskoppelen zonder het uit het systeem te verwijderen.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Volledig deactiveren — het apparaat zal geen systeemcommando’s uitvoeren of deelnemen aan automatiseringsscenario’s en het systeem zal alarmen en andere meldingen van het apparaat negeren
  • Alleen meldingen over het deksel deactiveren — het systeem negeert alleen meldingen over de activering van de sabotageknop van het apparaat

Meer informatie over de tijdelijke deactivatie van apparaten

Het systeem kan ook automatisch apparaten uitschakelen wanneer het ingestelde aantal alarmen wordt overschreden.

Meer informatie over de automatische uitschakeling van apparaten

Gebruikershandleiding Opent de gebruikershandleiding van de detector
Apparaat ontkoppelen Koppelt de detector los van de hub en reset de instellingen

Indicatie van de detector

De led-indicatie van MotionProtect Curtain kan rood of groen worden, afhankelijk van de status van het apparaat.

ajax motionprotect curtain

Indicatie wanneer u op de aan/uit-knop drukt

Gebeurtenis Indicatie
De aan/uit-knop is ingedrukt (detector staat aan) Licht rood op terwijl de knop wordt ingedrukt
Inschakelen Licht groen op terwijl het apparaat wordt ingeschakeld
Uitschakelen Licht rood op en knippert dan drie keer

Actieve indicatie van de detector

Gebeurtenis Indicatie Opmerking
De detector verbinden met de hub Licht een paar seconden groen op
Hardwarefout Knippert continu rood De detector moet gerepareerd worden, neem contact op met de ondersteuningsdienst
Bewegings- of sabotagealarm geactiveerd Licht groen op voor ongeveer 1 seconde
De batterij moet worden vervangen Licht groen op en gaat uit Bekijk de handleiding De batterij vervangen als u de batterij wilt vervangen

Integriteitstest

De Ajax-beveiligingssystemen kunnen tests uitvoeren om de integriteit van de verbonden apparaten te verifiëren.

De tests beginnen onmiddellijk, maar standaard niet later dan binnen 36 seconden. De starttijd van de test hangt af van de instelling van het pollinterval van de detector (zie het gedeelte over Jeweller in de hub-instellingen).

Signaalsterktetest

Detectiezonetest

Signaaldempingstest

Plaatsing van de detector

De doeltreffendheid van het beveiligingssysteem hangt af van de plaatsing van de detector. Bij het kiezen van een plaats voor de installatie van MotionProtect Curtain moet u rekening houden met de richting van het lichtfilter en obstakels die het gezichtsveld van de detector en de transmissie van het radiosignaal kunnen beïnvloeden.

Houd bij de installatie van de detector rekening met het detectiebereik en de breedte van de straal. Onjuiste plaatsing van het apparaat kan leiden tot valse alarmen of een onjuiste werking van het apparaat.

ajax motionprotect curtain
ajax motionprotect curtain

Horizontale en verticale gezichtshoeken van de detector

Detectiebereik Breedte van de straal
3 meter 0,3 meter
6 meter 0,6 meter
9 meter 0,9 meter
12 meter 1,25 meter
15 meter 1,55 meter

Het apparaat is ontwikkeld voor gebruik binnenshuis.

Installeer de detector niet:

• Buiten op het terrein (in de buitenlucht)
  • Voor de ramen binnen het bereik van direct zonlicht
  • Tegenover voorwerpen die snel van temperatuur veranderen (bv. elektrische en gaskachels)
  • Tegenover de bewegende voorwerpen die een temperatuur hebben die dicht bij die van het menselijk lichaam ligt (gordijnen die boven een verwarmingsradiator hangen)
  • Op plaatsen met een snelle luchtcirculatie (dicht bij ventilatoren, open ramen of deuren)
  • In de buurt van metalen voorwerpen en spiegels die radiosignalen dempen of verstoren
  • In ruimten waar de temperatuur en de vochtigheidsgraad het toelaatbare bereik overschrijden
  • Dichter dan 1 m bij een hub

Als de detector blijft reageren op storingen en een vals alarm geeft, maar het is onmogelijk om hem ergens anders te installeren, dan kan de Signaalcorrelatieverwerking worden ingeschakeld in de instellingen.

Opmerking: als de Signaalcorrelatieverwerking is ingeschakeld, dan wordt het bereik van de bewegingsdetectie beperkt, afhankelijk van de gekozen gevoeligheid van de detector

Gevoeligheid Bereik van bewegingsdetectie met signaalcorrelatieverwerking * Bereik van bewegingsdetectie zonder signaalcorrelatieverwerking *
Laag Tot 6 m Tot 11 m
Normaal Tot 7 m Tot 13 m
Hoog Tot 8 m Tot 15 m

*bij een omgevingstemperatuur van 23°C

Vermijd, indien mogelijk, situaties waarin de detector beweging op een grotere afstand dan vereist waarneemt. De beste installatieplaats is binnen een afgesloten ruimte. Als u beweging wilt detecteren in een boog, installeer de detector dan daarin. Op die manier zal de detector alleen worden geactiveerd door een persoon die binnenkomt.

ajax motionprotect curtain

Installeer de detector ondersteboven om te voorkomen dat de detector op huisdieren reageert. Zo blijft er ruimte over voor de vrije beweging van dieren onder de detectiezone.

ajax motionprotect curtain

De plaatsing van MotionProtect Curtain hangt ook af van de afstand tot een hub en of er obstakels tussen de apparaten zijn die het radiosignaal kunnen hinderen, bijv. muren, vloerdek of grote voorwerpen in de kamer.

Controleer de signaalsterkte op de plaats van installatie. Bij een signaalniveau van één streepje is er geen garantie op een stabiele werking van het beveiligingssysteem. Neem alle nodige voorzorgsmaatregelen om een maximaal signaalniveau te garanderen. Probeer in ieder geval het apparaat te verplaatsen, zelfs 20 cm kan al een verschil maken.

Als het apparaat nog steeds een laag of instabiel signaalniveau aangeeft, zelfs nadat u het hebt verplaatst, gebruik dan een ReX-radiosignaalversterker.

Het lichtfilter van de detector moet loodrecht op de verwachte ingangsweg naar de kamer worden gericht!

Zorg dat geen meubilair, kamerplanten, vazen, decoratieve of glazen structuren het gezichtsveld van de detector blokkeren.

Wij adviseren de detector op een hoogte van 2,4 m te installeren!

ajax motionprotect curtain

Als u de detector op een andere hoogte installeert, wordt de detectiezone kleiner, wat de kwaliteit van de bewegingsdetectie nadelig beïnvloedt.

Houd er rekening mee dat MotionProtect Curtain geen beweging achter glas detecteert. Installeer de detector daarom niet op plaatsen waar glasconstructies het gezichtsveld kunnen blokkeren, zoals op plaatsen waar een open raam het gezichtsveld van het apparaat kan belemmeren.

Installatie van de detector

Voordat u de detector installeert, moet u ervoor zorgen dat u een geschikte plaats hebt gekozen zoals aangegeven in deze handleiding.

Er zijn twee mogelijkheden voor de installatie van MotionProtect Curtain:

• rechtstreeks op het oppervlak
ajax motionprotect curtain
  • op de meegeleverde beugel.
ajax motionprotect curtain

Installatieproces:

1. Bevestig het SmartBracket-paneel of een beugel aan het oppervlak met de bijgeleverde schroeven of andere even betrouwbare bevestigingsmiddelen. Schroef het SmartBracket-paneel op de bijgeleverde beugel.
  2. Bevestig de detector aan het bevestigingspaneel van SmartBracket.
  3. Bevestig de detector met een schroef op het bevestigingspaneel van SmartBracket.

De dubbelzijdige tape mag alleen worden gebruikt voor de tijdelijke installatie van de detector. Uiteindelijk zal de tape uitdrogen, waardoor de detector niet meer betrouwbaar wordt vastgehouden en er mogelijk valse alarmen in het beveiligingssysteem ontstaan. Als het apparaat zou vallen, kan dat ook leiden tot beschadigingen.

Als de led van de detector niet gaat branden nadat het apparaat aan SmartBracket is bevestigd, controleer dan de sabotagestatus in de Ajax-app en controleer daarna of het apparaat goed op het bevestigingspaneel past. Als u probeert de detector los te maken van het oppervlak of het paneel, krijgt u een melding.

Voer, na de installatie van de detector, de Detectiezonetest uit. Als het niet goed werkt, moet de detector worden verplaatst.

Onderhoud van de detector en vervanging van de batterijen

Controleer regelmatig de integriteit van de detector van MotionProtect Curtain. Verwijder stof, spinnenwebben en andere verontreinigingen van de behuizing van de detector als ze tevoorschijn komen. Gebruik een zachte, droge doek die geschikt is voor het onderhoud van de apparatuur.

Reinig de detector niet met middelen die alcohol, aceton, benzine of andere actieve oplosmiddelen bevatten. Veeg de lens zorgvuldig en voorzichtig schoon. Krassen op het plastic kunnen de gevoeligheid van de detector verminderen.

De voorgeïnstalleerde batterij garandeert een autonome werking tot 3 jaar (bij een pollinterval van 3 min). Als de batterij van de detector bijna leeg is, zal het beveiligingssysteem een melding sturen en de led zal zachtjes oplichten en uitgaan wanneer de detector een beweging detecteert of als de sabotagedetector wordt geactiveerd.

Hoelang gaan de batterijen van de Ajax-apparaten mee en wat heeft hier invloed op?

Vervanging van de batterij

Specificaties

Sensor PIR-sensor, 2 stuks
Detectiehoeken Horizontaal — 6°; verticaal — 90°
Tijd tot bewegingsdetectie Van 0,3 tot 2 m/s
Plaatsing Alleen binnen
Bereik van de bewegingsdetectie Tot 15/13/11 m (tot 8/7/6 m met ingeschakelde Signaalcorrelatieverwerking, afhankelijk van de gevoeligheidsinstellingen)
Vermindering van valse alarmen Beschikbaar — Verwerking van de signaalcorrelatie
Sabotagebeveiliging Beschikbaar — Losraken en beschadigen van de detectorbehuizing
Frequentiebanden 868,0-868,6 MHz of 868,7-869,2 MHz, afhankelijk van de regio
Compatibiliteit Werkt alleen met de hubs en signaalversterkers van Ajax
RF-signaalsterkte Tot 20 mW
Modulatie van het radiosignaal GFSK
Bereik van het radiosignaal Tot 1700 m in de gezichtslijn
Voeding 1 CR123A-batterij, 3 V
Levensduur van de batterij Tot 3 jaar
Installatiemethode Enkel binnen
Temperatuurbereik Van -10 °С tot +40 °С
Veiligheidsklasse IP54
Totale afmetingen 134 × 44 × 34 mm
Gewicht 118 g
Levensduur 10 jaar

Conform de normen

Volledige set

1. MotionProtect Curtain
  2. SmartBracket-paneel
  3. CR123A-batterij (voorgeïnstalleerd)
  4. Installatiekit
  5. Snelle setup handleiding
  6. Gebundelde Bracket

Garantie

De garantie voor de producten van de “AJAX SYSTEMS MANUFACTURING” LIMITED LIABILITY COMPANY is geldig gedurende 2 jaar na de aankoop en geldt niet voor de voorgeïnstalleerde batterij.

Als het apparaat niet goed werkt, neem dan eerst contact op met onze klantenservice. In 50% van de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost!