Space is een virtuele entiteit waar verschillende zelfstandige apparaten die zich op hetzelfde fysieke object bevinden, samenkomen. Om een space aan te maken, heeft de gebruiker geen Ajax-hub nodig. Apparaten worden aan het systeem toegevoegd op basis van de behoeften van de locatie.

Compatibiliteit van de space

Space is beschikbaar voor apps met deze versies of nieuwer:

• Ajax Security System 3.0 voor iOS;
  • Ajax Security System 3.0 voor Android;
  • Ajax PRO: Tool for Engineers 2.0 voor iOS;
  • Ajax PRO: Tool for Engineers 2.0 voor Android;
  • Ajax PRO Desktop 4.0 voor macOS;
  • Ajax PRO Desktop 4.0 voor Windows.

Er is geen firmware-update vereist.

Space-instellingen

U kunt de instellingen wijzigen in de Ajax-apps:

1. Selecteer als u meerdere hubs heeft of als u de PRO-app gebruikt de gewenste hub.
  2. Ga naar het tabblad Beheer.
  3. Ga naar de Instellingen door op het tandwielpictogram in de rechteronderhoek te tikken.
  4. Stel de vereiste parameters in.
  5. Klik op “Terug” om de nieuwe instellingen op te slaan.

Maakt het instellen van een profielfoto van het Ajax-systeem mogelijk. Het wordt weergegeven in het keuzemenu van de space en helpt bij het identificeren van het gewenste object.

Tik op Bewerk in de rechterbovenhoek om een afbeelding te wijzigen of in te stellen.

De naam van de space wordt weergegeven in de tekst van sms-berichten en pushmeldingen. Tik op Bewerk in de rechterbovenhoek om een naam te wijzigen.

Maakt het mogelijk het objectadres te configureren, zoals stad, regio, land en postcode. Als het adres is ingevuld, kunt u extra functies krijgen die beschikbaar zijn in deze regio.

Met deze categorie kunt u gebruikers uitnodigen en verwijderen, hun rechten bewerken en bepalen hoe het systeem gebruikers op de hoogte stelt van gebeurtenissen en alarmen.

Klik op de gebruikersnaam in de lijst van actieve gebruikers om de instellingen van een specifieke gebruiker te wijzigen.

Gebruikersinstellingen

Beheerder — selecteer het toegangsniveau tot het systeembeheer en de configuratie: beheerder of gebruiker.

Meldingsinstellingen — Beheerder of PRO’s met rechten om het systeem te configureren kunnen kiezen over welke gebeurtenissen gebruikers geïnformeerd moeten worden en hoe ze op de hoogte moeten worden gebracht: via pushmeldingen, sms-berichten of telefoonoproepen.

Beheer van privacyinstellingen — indien ingeschakeld, kan een beheerder of een PRO met rechten om het systeem te configureren de toegang van andere gebruikers tot bewakingscamera’s en NVR’s beheren.

Machtigingen

Met deze instelling kunt u selectief toegang verlenen zodat men het volgende kan beheren:

• Testen van het systeem;
  • Activering van de deelinschakeling;
  • Paniek;
  • Domoticabeheer;
  • Bel activering;
  • Beveiligingsbeheer via Bluetooth;
  • Brandalarm dempen;
  • Groepen.

Met de instelling Herstel na alarm kunt u selecteren na welke gebeurtenissen het systeem door de gebruiker kan worden hersteld.

Gebruiker verwijderen

Deze instelling wordt gebruikt om de gebruiker van de space te verwijderen.

Deze categorie is beschikbaar voor de gebruikers die rechten hebben om privacyinstellingen te beheren. De instellingen zijn van toepassing op de bewakingscamera’s en Ajax-NVR’s die toegevoegd zijn aan het systeem.

Photos on demand toestaan — indien ingeschakeld, is het maken van foto’s on demand toegestaan voor het hele systeem.

Machtigingen

• Gebruikers — stel toegangsniveaus in en configureer alle bestaande camerafuncties, evenals foto’s on demand maken en bekijken voor systeemgebruikers.
  • Installateurs — stel toegangsniveaus in en configureer alle bestaande camerafuncties, evenals foto’s on demand maken en bekijken voor professionele installateurs.
  • Bedrijven — stel toegangsniveaus in en configureer alle bestaande camerafuncties, evenals foto’s on demand maken en bekijken voor bewakings- en installatiebedrijven.

Foto’s bij scenario’s toestaan — indien ingeschakeld, kunnen scenario’s automatisch foto’s maken met bewegingsdetectoren die de functie Photo on demand ondersteunen.

Regels voor het uitvoeren van scenario’s — met deze instelling is het mogelijk om te specificeren of de uitvoering van het scenario afhankelijk is van de beveiligingsmodus: wanneer het systeem is ingeschakeld of ongeacht de beveiligingsmodus.

Hiermee kunnen herinneringen voor het in- en uitschakelen van het systeem worden geconfigureerd wanneer een bepaald gebied wordt betreden. De locatie van de gebruiker wordt bepaald met behulp van de gps-module van de smartphone.

Configuratie van de groepsmodus. Groepen combineren systeemapparaten, ongeacht hun fysieke locatie, en maken beveiligingsbeheer handiger en flexibeler.

Maakt het maken en configureren van scenario’s voor video’s met het systeem mogelijk.

Maakt het mogelijk de tijdzone voor de space te selecteren. Deze functie wordt gebruikt voor scenario’s volgens schema. Stel daarom, voordat u scenario’s maakt, de juiste tijdzone in.

Meldkamer

Instellingen voor directe verbinding met de meldkamer van het beveiligingsbedrijf. De parameters worden ingesteld door technici van het beveiligingsbedrijf. Houd er rekening mee dat gebeurtenissen en alarmen ook zonder deze instellingen naar de meldkamer van het beveiligingsbedrijf kunnen worden gestuurd.

Protocol — Hiermee kunt u het protocol selecteren dat door de hub wordt gebruikt om alarmen via een directe verbinding naar de meldkamer van het beveiligingsbedrijf te sturen. Beschikbare protocollen: Ajax Translator en SIA DC-09 (SIA-DCS).

Alarmkanaal — het kanaal dat alarmen en gebeurtenissen naar de meldkamer stuurt. We raden u aan alle communicatiekanalen tegelijk te gebruiken. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de transmissie en beschermt tegen storingen van providers.

• Ethernet
  • Mobiel internet

Eén IP-adres voor alle alarmkanalen — indien ingeschakeld, verzendt het systeem alarmen en gebeurtenissen naar dezelfde IP-adressen, ongeacht het kanaaltype.

Primair IP-adres

• IP-adres en poort zijn instellingen van het primaire IP-adres en de poort van de server van het beveiligingsbedrijf waar gebeurtenissen en alarmen naartoe worden gestuurd.

Secondair IP-adres

• IP-adres en poort zijn instellingen van het secundaire IP-adres en de poort van de server van het beveiligingsbedrijf waar gebeurtenissen en alarmen naartoe worden gestuurd.

Meldkamer ping-interval — hiermee kunt u de periode instellen voor het verzenden van testberichten: van 1 minuut tot 24 uur. De instelling kan ook worden uitgeschakeld.

• Maak verbinding op verzoek — schakel deze optie in als u alleen verbinding wilt maken met de meldkamer bij het verzenden van een gebeurtenis. Als de optie is uitgeschakeld, wordt de verbinding continu in stand gehouden. Deze optie is alleen beschikbaar voor het SIA-protocol.
  • Objectnummer — het nummer van een object (of hub) in de meldkamer. Deze optie is alleen beschikbaar voor het SIA-protocol.

Versleuteling — versleutelingsinstellingen voor gebeurtenisoverdracht in het SIA-protocol. Er wordt gebruik gemaakt van AES 128-bit-versleuteling.

• Versleuteling — indien ingeschakeld, worden gebeurtenissen en alarmen versleuteld die in een SIA-formaat naar de meldkamer worden verstuurd.
  • Encryptiesleutel — versleutelingssleutel van verzonden gebeurtenissen en alarmen. Moet met de waarde van meldkamer overeenkomen.

Stuur coördinaten — indien ingeschakeld worden bij het indrukken van de paniekknop de coördinaten van het apparaat waarop de app is geïnstalleerd naar de meldkamer gestuurd.

Alarmherstel op ARC

Via deze instelling kunt u selecteren wanneer de gebeurtenis voor alarmherstel naar de meldkamer zal worden gestuurd: onmiddellijk (bij het herstellen van de detector) of bij het uitschakelen.

Met de instelling Stuur herstelcode kunt u kiezen op welk moment de herstelgebeurtenis naar de meldkamer wordt verzonden.

Stuur een paniek (overval) apparaatherstelgebeurtenis — indien ingeschakeld, verzendt het systeem de herstelgebeurtenis 3 seconden nadat het alarm is afgegaan.

Uw bedrijven

Lijst van beveiligingsbedrijven waarmee het object is verbonden.

Beschikbare bedrijven

Lijst van beveiligingsbedrijven in uw gebied. Het gebied wordt bepaald door de gps-gegevens of de regionale instellingen van uw smartphone.

Installatiebedrijf

Met de instellingen kunt u de rechten bepalen die aan installatiebedrijven worden verleend.

Particuliere installateurs

Instellingen voor PRO-gebruikers — installateurs en vertegenwoordigers van beveiligingsbedrijven van het systeem.

Met de instellingen kunt u bepalen wie toegang heeft tot het systeem, welke machtigingen gebruikers hebben en hoe het systeem hen op de hoogte stelt van gebeurtenissen en alarmen.

Opent de Gebruikershandleiding in de Ajax-app.

Hiermee kunt u de space verwijderen.

Nadat de space is verwijderd, wordt de hub die aan de space is toegevoegd teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Gebruikers verliezen de toegang tot de verwijderde space.

Hiermee kunt u de space verlaten terwijl andere systeemgebruikers deze nog kunnen gebruiken.

Ruimten in de Ajax-app

De virtuele ruimtes worden gebruikt om de toegevoegde apparaten te groeperen. Een gebruiker kan maximaal 50 ruimtes aanmaken. Als er een hub aan de space wordt toegevoegd, wordt het aantal ruimte beperkt door de specificaties van het hubmodel. Elk apparaat kan zich slechts in één ruimte bevinden.

Voordat u een apparaat aan een ruimte toevoegt, moet u minstens één ruimte aanmaken.

Een ruimte aanmaken en configureren

Om een ruimte aan te maken in de Ajax-apps:

1. Selecteer als u meerdere hubs heeft of als u de PRO-app gebruikt de gewenste hub.
  2. Ga naar het tabblad Ruimtes .
  3. Tik op Ruimte toevoegen.
  4. Geef de ruimte een naam. Voeg indien mogelijk een foto toe of maak een foto van de ruimte: hierdoor vindt u het gemakkelijker terug in de lijst.
  5. Tik op toevoegen.

Als u een ruimte wilt verwijderen of de foto of naam ervan wilt wijzigen, ga u naar de Instellingen voor de ruimte door op het tandwielpictogram te klikken.

Meldingen van gebeurtenissen en alarmen

Nadat u de space aan het account heeft toegevoegd, wordt u de beheerder van deze space. De ruimte kan maximaal 200 gebruikers, PRO-gebruikers en bedrijven bevatten. Als er een hub aan de space wordt toegevoegd, wordt het aantal systeemgebruikers beperkt door de specificaties van het hubmodel. De beheerder van de space, een PRO-gebruiker met rechten om het systeem te configureren, of een installatiebedrijf kan gebruikers uitnodigen voor het systeem en hun rechten bepalen.

Het systeem brengt gebruikers op drie manieren op de hoogte van gebeurtenissen: via pushmeldingen, sms-berichten en telefoonoproepen.

Gebeurtenistype Gebruik Typen meldingen
Alarmen
  • Inbraak
  • Brand
  • Overstroming
  • Het verlies van verbinding tussen de hub en de Ajax Cloud-server
  • Pushmeldingen
  • Sms-berichten
  • Telefoonoproepen
Storingen
  • Verbindingsverlies tussen het apparaat en de hub
  • Jamming
  • Batterij in apparaat of hub bijna leeg
  • Maskering
  • Sabotage van de behuizing van de detector
  • Pushmeldingen
  • Sms-berichten
Verandering van de beveiligingsmodus
  • Het systeem van een volledig gebouw of groep in- of uitschakelen
  • Deelinschakeling inschakelen
  • Pushmeldingen
  • Sms-berichten
Systeemgebeurtenissen
  • Hub wordt bijgewerkt
  • Onderhoud van de Ajax Cloud
  • Pushmeldingen
  • Sms-berichten
Waarschuwingen niet gerelateerd aan beveiliging De verandering van de luchtkwaliteitparameters:

• Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • CO2
  • Pushmeldingen
  • Sms-berichten
Automatiseringsapparatuur Wijziging van de status van het automatiseringsapparaat
  • Pushmeldingen
  • Sms-berichten
Gebeurtenissen van slimme sloten
  • Ver-/ontgrendelen van het slimme slot
  • Uitvoeren van scenario’s
  • Pushmeldingen

Wanneer de Bel-functie is ingeschakeld en geconfigureerd, stelt het systeem gebruikers niet op de hoogte van openingsdetectoren die in de uitgeschakelde modus zijn geactiveerd. Alleen de sirenes die toegevoegd zijn aan het systeem waarschuwen over het openen.

Verbinding maken met de meldkamer van het beveiligingsbedrijf

De lijst met bedrijven die het Ajax-systeem verbinden met de meldkamer staat in het menu Beveiligingsbedrijven van de space-instellingen.

Neem contact op met vertegenwoordigers van het bedrijf dat diensten verleent in uw stad en onderhandel over de aansluiting.

Aansluiting op de meldkamer is mogelijk via de SurGuard (Contact ID), ADEMCO 685, SIA DC-09 (SIA-DCS) of andere bedrijfseigen protocollen. Een volledige lijst met ondersteunde protocollen is hier beschikbaar.