Outlet [type F] Jeweller gebruikershandleiding

Bijgewerkt op

Outlet [type F] Jeweller is een draadloos slim stopcontact met monitor voor stroomverbruik. Het voldoet aan het Europese stekkertype F en is voorzien van een aardingsterminal en beschermende afsluitingen. Deze afsluitingen beschermen tegen stof en spatten. Ze beschermen ook kinderen tegen elektrische schokken door te voorkomen dat ze voorwerpen zoals schroevendraaiers, scharen of spelden in het stopcontact kunnen steken. Het stopcontect heeft drie soorten beveiliging: spanning, stroom en temperatuur.

Het slimme stopcontact regelt de stroomtoevoer van elektrische apparaten die erop zijn aangesloten, met een belastingcapaciteit van maximaal 3 kW. Het kan worden bediend met de Ajax-app, via de automatiseringsscenario’s, via de aanraakknop van het stopcontact, of door op Button of de slimme schakelaar LightSwitch te drukken.

Wandcontactdozen kunnen op zichzelf of in combinatie met de LightSwitch-schakelaars worden gebruikt, aangezien deze apparaten hetzelfde frameontwerp hebben.

Gebruik de online Configurator voor Ajax-schakelaars en stopcontacten om uw gepersonaliseerde set samen te stellen. Combineer apparaten in een afdekraam, kies de kleur, en download uw configuratie als een pdf.

Outlet [type F] communiceert met de hub via het beveiligde Jeweller-protocol voor het verzenden van gebeurtenissen. Het communicatiebereik is maximaal 1.100 meter in een open ruimte.

Het apparaat is alleen compatibel met de Ajax-radiosignaalversterkers en -hubs. Een verbinding met uartBridge en ocBridge Plus is niet voorzien.

Er is ook een slim stopcontact voor een type E-stekker verkrijgbaar — Outlet [type E] Jeweller.

Ontwerp

Outlet [type F] Jeweller is een geprefabriceerd apparaat dat bestaat uit de volgende onderdelen:

• Relay OutletCore (smart) [type F] Jeweller;
  • Cover-opties: SoloCover (smart) [type F] / SideCover (smart) [type F] / СenterCover (smart) [type F];
  • Frame-opties: Frame (2 seats) / Frame (3 seats) / Frame (4 seats) / Frame (5 seats). Deze afdekramen worden gebruikt bij het installeren van meerdere slimme stopcontacten en/of LightSwitch-apparaten op een rij.

Alle onderdelen worden apart verkocht en kunnen worden geïnstalleerd door ze aan elkaar te bevestigen.

Kies de juiste cover voor Outlet [type F] op basis van uw installatieplan:

• als een afzonderlijk apparaat — SoloCover (smart) [type F];
  • rechts of links van andere Ajax-stopcontacten of lichtschakelaars — SideCover (smart) [type F];
  • tussen apparaten — CenterCover (smart) [type F].

Elke cover bestaat uit twee delen: het voorpaneel en de afdekkap. Voor zij-aan-zij installatie van twee of meer stopcontacten heeft u ook een Frame nodig.

Gebruik de online Configurator voor Ajax-schakelaars en stopcontacten om uw gepersonaliseerde set samen te stellen. Combineer apparaten in een afdekraam, kies de kleur, en download uw configuratie als een pdf.

Kleuren

De productlijn omvat aanraakgevoelige panelen in 8 verschillende kleuren: Wit (White), Lichtgrijs (Fog), Grijs (Grey), Antraciet grijs (Graphite), Ivoorwit (Ivory), Oestergrijs (Oyster), Olijfgroen (Olive), en Zwart (Black).

De RAL-kleuren hieronder zijn een benadering van de werkelijke kleur. Ze kunnen echter licht afwijken, dus gebruik ze alleen als richtlijn bij het kiezen van de kleur.

In de instellingen van het stopcontact in de Ajax-apps kunt u de kleur voor Outlet [type F] selecteren. De geselecteerde kleur in de app komt niet noodzakelijk overeen met de daadwerkelijke kleur van de geïnstalleerde cover.

Een beheerder of een PRO met de rechten om het systeem te configureren kan de kleur van de cover op elk moment wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de gebruiker de cover heeft vervangen of een onderscheid op kleur wil maken in de app.

Functionele elementen

Relais

OutletCore (smart) [type F] Jeweller

1. Stopcontact (type F).
  2. Aardingsterminal.
  3. Een connector voor het aansluiten van de led-indicatie, nachtverlichting en aanraakknop die zijn ingebouwd in het voorpaneel van de cover.
  4. QR-code met de ID van het apparaat om het stopcontact toe te voegen aan het Ajax-systeem.
  5. Schroeven voor het bevestigen van montageklemmen.
  6. Aansluitklem voor het aansluiten van de voedingsfase (L).
  7. Aansluitklem voor het aansluiten van de aardingsterminal.
  8. Aansluitklem voor het aansluiting van de neutrale voeding (N).
  9. Het gat om de afdekkap vast te zetten met de meegeleverde schroef.
  10. Montageklemmen om het stopcontact te bevestigen in de montagebox.

Covers

Voorpaneel

1. Led-ring om de status van Outlet [type F] en het huidige belastingniveau met verschillende kleuren aan te geven.
  2. Aanraakknop. De knop bevindt zich in de linkerbovenhoek van het voorpaneel. Deze is actief als het stopcontact correct geïnstalleerd is ten opzichte van de UP-knop die op het relais en de afdekkap aangegeven is. Dit geeft ook de bovenkant van de behuizing van het stopcontact aan.
  3. Nachtverlichting van het paneel. Dit kan worden ingeschakeld in de instellingen van het stopcontact in de app.
  4. Contacten voor het aansluiten van de led-indicatie, nachtverlichting en de aanraakknop op het relais van OutletCore (smart) [type F] Jeweller.

Afdekkap

1. Beschermende afsluitingen.
  2. Het gat voor bevestiging met de meegeleverde schroef aan het relais van OutletCore (smart) [type F] Jeweller. De complete set van SoloCover (smart) [type F] bevat de vereiste schroef.
  3. UP-knop om de cover correct in het relais te installeren. De bijbehorende sleutel is te vinden op OutletCore (smart) [type F] Jeweller, deze geeft de bovenkant aan van de behuizing van het stopcontact.

Voorpaneel

1. Led-ring om de status van Outlet [type F] en het huidige belastingniveau met verschillende kleuren aan te geven.
  2. Aanraakknop. De knop bevindt zich in de linkerbovenhoek van het voorpaneel. Deze is actief als het stopcontact correct geïnstalleerd is ten opzichte van de UP-knop die op het relais en de afdekkap aangegeven is. Dit geeft ook de bovenkant van de behuizing van het stopcontact aan.
  3. Nachtverlichting van het paneel. Dit kan worden ingeschakeld in de instellingen van het stopcontact in de app.
  4. Contacten voor het aansluiten van de led-indicatie, nachtverlichting en de aanraakknop op het relais van OutletCore (smart) [type F] Jeweller.

Afdekkap

1. Beschermende afsluitingen.
  2. Het gat voor bevestiging met de meegeleverde schroef aan het relais van OutletCore (smart) [type F] Jeweller.
  3. UP-knop om de cover correct in het relais te installeren. De bijbehorende sleutel is te vinden op OutletCore (smart) [type F] Jeweller, deze geeft de bovenkant aan van de behuizing van het stopcontact.

Voorpaneel

1. Led-ring om de status van Outlet [type F] en het huidige belastingniveau met verschillende kleuren aan te geven.
  2. Aanraakknop. De knop bevindt zich in de linkerbovenhoek van het voorpaneel. Deze is actief als het stopcontact correct geïnstalleerd is ten opzichte van de UP-knop die op het relais en de afdekkap aangegeven is. Dit geeft ook de bovenkant van de behuizing van het stopcontact aan.
  3. Nachtverlichting van het paneel. Dit kan worden ingeschakeld in de instellingen van het stopcontact in de app.
  4. Contacten voor het aansluiten van de led-indicatie, nachtverlichting en de aanraakknop op het relais van OutletCore (smart) [type F] Jeweller.

Afdekkap

1. Beschermende afsluitingen.
  2. Het gat voor bevestiging met de meegeleverde schroef aan het relais van OutletCore (smart) [type F] Jeweller.
  3. UP-knop om de cover correct in het relais te installeren. De bijbehorende sleutel is te vinden op de behuizing van de OutletCore (smart) [type F] Jeweller.

Afdekramen

ajax outlet
  1. Afdekraam voor twee stopcontacten of schakelaars.
ajax outlet
  1. Afdekraam voor drie stopcontacten of schakelaars.
ajax outlet
  1. Afdekraam voor vier stopcontacten of schakelaars.
ajax outlet
  1. Afdekraam voor vijf stopcontacten of schakelaars.

Afmetingen

Relais

OutletCore (smart) [type F] Jeweller

We raden een montagebox aan met een minimale diepte van 50 mm. Houd rekening met de afmetingen van het relais wanneer u installatieplaats kiest.

Covers

Voorpaneel

Afdekkap

Voorpaneel

Afdekkap

Voorpaneel

Afdekkap

Afdekramen

Compatibele hubs en signaalversterkers

Een compatibele Ajax-hub met de firmware OS Malevich 2.16 en hoger is vereist voor het juist werken van het slimme stopcontact.

Werkingsprincipe

Outlet [type F] is een slim stopcontact van het Ajax-systeem. Het regelt de stroomtoevoer van de erop aangesloten apparaten met behulp van de scenario’s, via de Ajax-app, door op de aanraakknop op de behuizing van het stopcontact te drukken, of met Button of LightSwitch.

Outlet [type F] houdt toezicht op de spanning, voltage, het vermogen, en het stroomverbruik van aangesloten elektrische apparaten. Deze gegevens zijn, samen met andere operationele parameters, te bekijken in de Statussen in de Ajax-apps.

De status wordt ongeveer elke seconde bijgewerkt als Outlet [type F] de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de aanraakknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

Het afdekraam van Outlet [type F] heeft een led-backlight. Indien nodig kan een beheerder of een PRO met rechten om het systeem te configureren de backlight uitschakelen in de instellingen van het stopcontact in de Ajax-apps.

De maximale belasting op lange termijn van de stekker is 3 kW (als de stroombeveiliging is ingesteld op 13 A). Bij een inductieve of capacitieve belasting wordt de maximale schakelstroom gereduceerd tot 8 A.

Op afstand bedienbaar

Automatiseringsscenario’s

Scenario’s helpen om beveiliging te automatiseren en routinehandelingen te minimaliseren. U kunt bijvoorbeeld in stellen dat de lichten, de tv, en het audiosysteem op bepaalde tijden worden ingeschakeld. Zo lijkt het alsof iemand thuis is en schrikt u potentiële inbrekers af.

Outlet [type F] ondersteunt de volgende scenario’s:

• Alarmreacties. Bijvoorbeeld het licht inschakelen als DoorProtect alarm slaat;
  • Reacties op verandering van beveiligingsmodus. Bijvoorbeeld het strijkijzer uitschakelen als het systeem ingeschakeld is;
  • Geplande acties. Bijvoorbeeld de verwarming aanzetten om 19:00 uur en weer uitschakelen om 21:00 uur;
  • Door op Button te drukken. Bijvoorbeeld het nachtlampje inschakelen door op Button te drukken;
  • Op temperatuur. De airconditioner wordt bijvoorbeeld ingeschakeld als de kamertemperatuur boven is dan 25 °C stijgt;
  • Op vochtigheidsniveau. De luchtbevochtiger wordt bijvoorbeeld ingeschakeld als de luchtvochtigheid in de kamer lager is dan 40%;
  • Op CO2-concentratie. Het ventilatiesysteem wordt bijvoorbeeld ingeschakeld als het koolstofdioxideniveau toeneemt;
  • Door LightSwitch in te drukken. Bijvoorbeeld alle elektrische apparaten uitschakelen als het licht wordt uitgeschakeld.

Scenario’s op basis van vochtigheid en CO2-concentratie zijn beschikbaar wanneer LifeQuality aan het systeem is toegevoegd.

Bediening vanuit de app

In de Ajax-apps kunt u aangesloten elektrische apparaten eenvoudig in- of uitschakelen via Outlet [type F]. Klik simpelweg op de schakelaar in het veld Outlet [type F] in het tabblad Apparaten . Hierdoor keert de huidige status van de contacten om, waardoor u de stroomtoevoer naar verschillende apparaten, zoals kachels of luchtbevochtigers, van tevoren op afstand kunt regelen.

Daarnaast kunt u het stopcontact beheren via het tabblad Beheer . Veeg eenvoudig omhoog om een lijst weer te geven van alle apparaten die op de hub zijn aangesloten. Gebruik de schakelaar in het veld Outlet [type F] om de aangesloten apparaten in of uit te schakelen.

Handmatige bediening

ajax outlet jeweller

Het voorpaneel van de Outlet [type F] heeft twee aanraakknoppen om de cover eenvoudig te installeren. Na de installatie is alleen de knop in de linkerbovenhoek van het voorpaneel actief. Met deze aanraakknop kan de stroomtoevoer naar aangesloten apparaten worden geregeld zonder van de app, scenario’s of Button te gebruiken. U hoeft ook geen apparaten uit het stopcontact te halen. De reactie van het stopcontact op de aanraakknop is afhankelijk van de bedrijfsmodus.

Als de functie Uitschakeling door timer is gedeactiveerd, werkt Outlet [type F] in de bistabiele modus. Wanneer u op de knop drukt, schakelt het stopcontact de stroom naar de aangesloten apparaten in of uit.

Als de functie Uitschakeling door timer is geactiveerd, levert de outlet [type F] nadat deze met de aanraakknop ingeschakeld stroom voor de in de instellingen opgegeven tijd. Als u nogmaals op de aanraakknop drukt, wordt de opdracht onderbroken en stopt het stopcontact met het leveren van stroom.

U kunt de aanraakknop activeren in de instellingen van het stopcontact in de Ajax-apps. Deze optie is standaard uitgeschakeld.

Bedieningsmodi

Outlet [type F] kan in bistabiele modus werken of de stroom na de verstreken tijd automatisch uitschakelen. Standaard werkt het stopcontact in de bistabiele modus, waarbij deze in- of uitschakelt terwijl u de voeding beheert.

Wanneer u de functie Uitschakeling door timer activeert, kan de stroom voor een bepaalde periode worden ingeschakeld: van 10 seconden tot 2 uur. Deze modus is bijzonder handig wanneer u bijvoorbeeld de verlichting in de gang 5 minuten langer moet branden nadat het beveiligingssysteem is uitgeschakeld.

Een beheerder of een PRO, die de rechten heeft om het systeem te configureren, kan de functie Uitschakeling door timer activeren en de bedrijfstijd instellen binnen de instellingen van het stopcontact in de Ajax-apps.

Soorten elektrische bescherming van het stopcontact

Outlet [type F] biedt drie onafhankelijke soorten bescherming: spanning, stroom, en temperatuur.

Spanningsbeveiliging: Deze wordt geactiveerd als de spanning van het stopcontact buiten het bereik van 184-253 V~ valt. Deze functie beschermt verbonden apparaten tegen spanningspieken.

Stroombeveiliging: wordt geactiveerd als de belastingsstroom de ingestelde limieten in de Ajax-app overschrijdt. Deze functie beschermt verbonden apparaten en de slimme stekker tegen stroompieken. De limiet kan worden ingesteld binnen het bereik van 1 tot 16 A, in stappen van 1 A, in de instellingen van Outlet [type F] . De standaardwaarde is 13 A.

Voor normale belasting raden we aan om de stroomwaarde in te stellen op maximaal 13 A. Waarden tussen 13 en 16 A zijn bedoeld voor kortstondige belasting.

Temperatuurbeveiliging: Deze schakelt in wanneer de temperatuur van de relaiselementen 95 °C bereikt, waardoor de slimme stekker niet oververhit.

Als de spannings- of temperatuurbeveiliging wordt geactiveerd, stopt de Outlet [type F] met het leveren van voeding, deze wordt automatisch hervat zodra de spanning of temperatuur normaliseert. Merk op dat de voeding niet automatisch herstelt wanneer de stroombeveiliging wordt geactiveerd. Dit kan worden gereset in de Ajax-app of door op de aanraakknop te drukken.

Monitoring van energieverbruik

Outlet [type F] hoe constant toezicht op de parameters voor energieverbruik van de aangesloten apparaten, waaronder:

• spanning;
  • belastingsstroom;
  • stroomverbruik;
  • elektriciteitsverbruik.

Alle gegevens worden weergegeven in de statussen van het apparaat. De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als Outlet [type F] de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de aanraakknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden. De waarden van het stroomverbruik worden weergegeven in stappen van 1 W.

Voer de volgende stappen uit om de waarden voor stroomverbruik in de instellingen van het stopcontact te resetten:

1. Open de Ajax-app en ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Outlet [type F] in de lijst.
  3. Ga naar Instellingen door op het te klikken.
  4. Klik op Energieverbruikmeter resetten.
  5. Klik op Reset in het pop-upvenster.

Na het verwijderen van de gegevens, wordt de datum van de laatste reset weergegeven in de Statussen van het stopcontact.

Gegevensoverdrachtsprotocol van Jeweller

Dit draadloze tweerichtingsprotocol voor gegevensoverdracht zorgt voor een snelle en betrouwbare communicatie tussen de hubs en de verbonden apparaten. Het slimme stopcontact maakt gebruik van Jeweller voor het verzenden van alarmen en gebeurtenissen.

Gebeurtenissen verzenden naar de meldkamer

Het Ajax-beveiligingssysteem kan alarmmeldingen niet alleen naar de PRO Desktop-bewakingsapp van Ajax versturen, maar ook naar de meldkamer in bestandsformaten van SurGard (Contact ID), SIA (DC-09), ADEMCO 685 en andere protocollen.

Outlet [type F] kan de volgende scenario’s verzenden:

1. Verlies / herstel van verbinding tussen het apparaat en de hub (of radiosignaalversterker).
  2. Permanente deactivering en activering van het stopcontact.

Wanneer een alarmmelding wordt ontvangen, weet de operator van de meldkamer wat er is gebeurd en waar het responsteam naartoe moet worden gestuurd. De adresseerbaarheid van Ajax-apparaten maakt het mogelijk om gebeurtenissen naar PRO Desktop of de meldkamer te sturen, inclusief het type apparaat, de naam, de beveiligingsgroep, en de virtuele ruimte. De lijst met verzonden parameters kan verschillen afhankelijk van het type meldkamer en het geselecteerde communicatieprotocol voor de meldkamer.

Het ID en apparaatnummer kunnen worden gevonden in de Statussen in de Ajax-app.

Aan het systeem toevoegen

Outlet [type F] is niet compatibel met Hub en bedieningspanelen van derden.

Om Outlet [type F] op de hub aan te sluiten, moet het stopcontact zich in hetzelfde beveiligde gebouw bevinden als het systeem (binnen het bereik van het radionetwerk van de hub). Bij gebruik van de ReX of ReX 2-radiosignaalversterker, voegt u eerst het stopcontact toe aan de hub en verbind het vervolgens met ReX of ReX 2 in de instellingen van de signaalversterker.

De hub en het apparaat dat op verschillende radiofrequenties werkt, zijn niet compatibel. Het radiofrequentiebereik van het apparaat kan per regio verschillen. We raden aan om Ajax-apparaten in dezelfde regio te kopen en gebruiken. U kunt het bereik van de radiofrequenties controleren via de technische ondersteuningservice.

Voordat u een apparaat toevoegt

1. Installeer de Ajax-app.
  2. Maak een gebruiker of PRO account aan als u die nog niet heeft. Voeg in de app een hub toe die compatibel is, stel de benodigde instellingen in en maak minstens één virtuele ruimte.
  3. Zorg dat de hub aanstaat en verbonden is met het internet, via een ethernetkabel, wifi en/of een mobiel netwerk.
  4. Controleer of de hub is uitgeschakeld en niet wordt bijgewerkt door de status te controleren in de Ajax-app.

Alleen een PRO of beheerder met rechten om het systeem te configureren kan een apparaat aan de hub toevoegen.

Verbinding maken met de hub

1. Installeer Outlet [type F] en schakel deze in.
  2. Open de Ajax-app en selecteer de hub waaraan u het apparaat wilt toevoegen.
  3. Ga naar het menu Apparaten en druk op Apparaat toevoegen.
  4. Geef het apparaat een naam en scan of voer de QR-code handmatig in. Deze te vinden is op het achter- en voorpaneel van OutletCore (smart) [type F] Jeweller en op de verpakking van het apparaat. Het apparaat-ID staat onder de QR-code.
  5. Selecteer een ruimte en een groep (als de Groepsmodus is ingeschakeld).
  6. Klik op Toevoegen.

Als de verbinding wordt verbroken, probeer het dan na 5 seconden opnieuw. Als de hub het maximale aantal apparaten heeft bereikt (dingt aantal hangt af van het hub-model), krijgt u een melding wanneer u probeert een nieuw apparaat toe te voegen.

Zodra het stopcontact is aangesloten op de hub, verschijnt het in de lijst met hub-apparaten in de Ajax-app. De updatefrequentie voor statussen van de apparaten in de lijst hangt af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra, de standaardwaarde is 36 seconden.

Outlet [type F] werkt slechts met één hub. Wanneer het apparaat op een nieuwe hub wordt aangesloten, stopt het met het verzenden van gebeurtenissen naar de oude hub. Om een stopcontact aan een nieuwe hub toe te voegen:

• scan de QR-code of voer deze handmatig in;
  • wacht tot de timer voor apparaatregistratie begint met aftellen en druk 3 seconden op de aanraakknop op het voorpaneel van het stopcontact.

Door het stopcontact aan een nieuwe hub toe te voegen, wordt het niet automatisch uit de apparatenlijst van de oude hub verwijderd. Dit moet gedaan worden via de Ajax-app.

Storingen

Wanneer er een storing van Outlet [type F] wordt gedetecteerd, geeft de Ajax-app een storingsteller weer op het apparaatpictogram. Alle storingen worden aangegeven in de statussen van het stopcontact. Velden met storingen worden rood gemarkeerd.

Een storing wordt weergegeven als:

• stroombeveiliging geactiveerd is;
  • temperatuurbeveiliging geactiveerd is;
  • spanningsbeveiliging geactiveerd is;
  • er geen verbinding met de hub of de radiosignaalversterker.

Pictogrammen

De pictogrammen in de app geven enkele statussen van het stopcontact weer. Om ze te openen:

1. Log in bij de Ajax-app.
  2. Selecteer een hub.
  3. Ga naar het tabblad Apparaten .
Pictogram Waarde
Jeweller signaalsterkte: toont de signaalsterkte tussen de hub en het stopcontact.
Storing gedetecteerd.
Het apparaat is verbonden via een radiosignaalversterker.
Stroombeveiliging geactiveerd is.
Spanningsbeveiliging geactiveerd is.
Temperatuurbeveiliging geactiveerd is.

Het apparaat is permanent gedeactiveerd.

Meer informatie

Het apparaat is gedeactiveerd tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

Statussen

Bij de statussen vindt u informatie over het apparaat en de bedrijfsparameters. U vindt de statussen van Outlet [type F] in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Outlet [type F] in de lijst.
Parameter Waarde
Storing

Als u op klikt, wordt de lijst met alle storingen van Outlet [type F] geopend.

Het veld wordt alleen weergegeven als er een storing is gedetecteerd.

Jeweller-signaalsterkte

Signaalsterkte van Jeweller tussen het apparaat en de hub (of de radiosignaalversterker). De aanbevolen waarde is 2-3 streepjes.

Jeweller is een protocol voor het verzenden van gebeurtenissen en alarmen van Outlet [type F].

Verbinding via Jeweller Verbindingsstatus op het Jeweller-kanaal tussen het apparaat en de hub (of de signaalversterker):

• Online — het apparaat is verbonden met de hub of de signaalversterker. Normale status.
  • Offline — het apparaat is niet verbonden met de hub of de signaalversterker. Controleer de verbinding van het apparaat.
ReX Verbindingsstatus tussen het apparaat en de signaalversterker:

• Online — het apparaat is verbonden met de hub of de signaalversterker.
  • Offline — het apparaat is niet verbonden met de hub of de signaalversterker.

Het veld wordt weergegeven als de stekker via een radiosignaalversterker werkt.

Actief Status van de stekker:

• Ja — het apparaat dat is aangesloten op het stopcontact staat onder spanning.
  • Nee — het apparaat dat is aangesloten op het stopcontact staat niet onder spanning.
Stroombeveiliging

De waarde van de geconverteerde stroom door Outlet [type F].

De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als Outlet [type F] de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de aanraakknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

De huidige waarde wordt weergegeven in stappen van 10 mA.

Spanning

De waarde van geconverteerde spanning door Outlet [type F].

De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als Outlet [type F] de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de aanraakknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

De waarde wordt weergegeven in stappen van 1 V~.

Stroombeveiliging drempel

De huidige limiet voor stroombeveiliging zoals aangegeven in de instellingen.

Zodra de stroom de geselecteerde limiet overschrijdt, wordt het stopcontact automatisch uitgeschakeld.

Overspanningsbeveiliging Status van spanningsbeveiliging:

• Aan — spanningsbeveiliging is ingeschakeld. Zodra de spanning buiten het bereik van 184-253 V~ valt, schakelt het stopcontact automatisch uit.
  • Uit — spanningsbeveiliging is uitgeschakeld.

Het stopcontact gaat weer automatisch werken als de spanning normaal wordt.

Bedien apparaat met aanraakknop De status van de configuratie voor de mogelijkheid om het stopcontact te beheren met de aanraakknop.
Vermogen

Het stroomverbruik van een apparaat dat verbonden is met de stekker.

De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als Outlet [type F] de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de aanraakknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

De waarde wordt weergegeven in stappen van 1 W.

Stroomverbruik

Het energieverbruik van een apparaat dat verbonden is met het stopcontact.

De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als Outlet [type F] de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de aanraakknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

De waarde wordt weergegeven in kWh, in stappen van 1 Wh.

U kunt de teller opnieuw instellen in de Instellingen van het stopcontact. Als de stroom uitvalt, geeft de app de laatst opgeslagen waarde weer.

Laatste verbruiksreset

De datum van de laatste reset van de energieverbruiksmeter.

Dit wordt weergegeven als de meetgegevens opnieuw zijn ingesteld.

Permanente deactivering Geeft de status van de permanente deactiveringsfunctie van het apparaat weer:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat is door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Eenmalige deactivering Geeft de status van de eenmalige deactiveringsfunctie van het apparaat weer:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus.
  • Volledig — het apparaat is door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Firmware Firmwareversie apparaat.
Apparaat-ID Outlet-ID. Ook beschikbaar via de QR-code op de behuizing van het apparaat en de verpakking.
Apparaat nr. Nummer van de apparaatloop (zone).

Instellingen

Zo past u de instellingen van Outlet [type F] aan in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Outlet [type F] in de lijst.
  3. Ga naar Instellingen door op het te klikken.
  4. Stel de vereiste parameters in.
  5. Klik op Terug om de nieuwe instellingen op te slaan.
Instellingen Waarde
Naam

Naam van het stopcontact. Wordt getoond in de lijst van hub-apparaten, sms-berichten en meldingen in het eventlog.

Als u de naam van het apparaat wilt aanpassen, klikt u op het tekstveld.

De naam kan uit maximaal 12 cyrillische tekens of 24 Latijnse tekens bestaan.

Ruimte

De virtuele ruimte selecteren waaraan Outlet [type F] is toegewezen.

De naam van de ruimte wordt weergegeven in de tekst van het sms-bericht en in de meldingen in de eventlog.

Kleur Selecteer een kleur voor het pictogram van het stopcontact in de app. De volgende 8 kleuren zijn beschikbaar:

• Zwart (Black)
  • Wit (White)
  • Lichtgrijs (Fog)
  • Grijs (Grey)
  • Oestergrijs (Oyster)
  • Olijfgroen (Olive)
  • Antraciet grijs (Graphite)
  • Ivoorwit (Ivory)

De lijst met kleuren komt overeen met de kleuren van de covers.

Meldingen Selecteer de in-app meldingen voor het stopcontact:

• Bij in-/uitschakelen — schakel deze optie in als u meldingen wilt ontvangen wanneer de status van het apparaat veranderd.
  • Wanneer een scenario wordt uitgevoerd — schakel deze optie in als u meldingen in de app wilt ontvangen wanneer het stopcontact een scenario uitvoert.
Bedien apparaat met aanraakknop Indien ingeschakeld, kunt u de status van het stopcontact wijzigen met een aanraakknop op het voorpaneel. Deze optie is standaard uitgeschakeld.
Stroombeveiliging drempel

Selecteer de maximale geconverteerde stroom door Outlet [type F].

De huidige limietwaarde is ingesteld van 1 naar 16 A in stappen van 1 A. Standaardwaarde: 13 A.

De aanbevolen waarde voor een constante belasting is maximaal 13 A. Voor kortstondige belastingen is de aanbevolen waarde 13 tot 16 A.

Als de ingestelde waarde wordt overschreden, wordt de stroombeveiliging geactiveerd en stopt het stopcontact met het leveren van stroom aan het elektrische apparaat dat erop is aangesloten.

U kunt de stroomtoevoer handmatig herstellen in de Ajax-app of door op de aanraakknop van het stopcontact te drukken.

Overspanningsbeveiliging Indien actief, wordt de stroom van het apparaat dat op het stopcontact is aangesloten uitgeschakeld als de spanning hoger is dan 184-253 V~.
Achtergrondverlichting Stel de backlight in van het afdekraam van het stopcontact: in- of uitgeschakeld.
Indicatie Instellingen voor de led-indicatie van het stopcontact:

• Uit — De led-indicatie staat uit.
  • Altijd — de led-indicatie is altijd actief, ongeacht of het slimme stopcontact actief is (er wordt stroom geleverd aan het aangesloten apparaat). Deze optie is als standaard ingesteld.
  • Indien ingeschakeld — de led-indicatie is alleen actief wanneer het slimme stopcontact actief is (er wordt stroom geleverd aan het aangesloten apparaat). De led-indactie gaat uit wanneer het stopcontact niet actief is.
Led-helderheid

Pas de helderheid van de led-indicatie van het slimme stopcontact aan: van 0 tot 100 (0 — minimale helderheid, 100 — zeer helder).

Het helderheidsniveau is standaard 50%.

Beschikbaar als de optie Altijd of Indien ingeschakeld is geselecteerd in de Indicatie-instellingen.

Uitschakeling door timer Indien ingeschakeld, wordt het apparaat dat is aangesloten op het slimme stopcontact uitgeschakeld zodra de geselecteerde tijd is verstreken.
Bedrijfstijd

Selecteer hoe lang het apparaat dat op het stopcontact is aangesloten van stroom wordt voorzien: van 10 seconden tot 2 uur.

Beschikbaar als de schakelaar Uitschakeling door timer is ingeschakeld.

Energieverbruikmeter resetten Menu om de gegevens van energieverbruik te resetten.
Scenario’s

Opent het menu om scenario’s te maken en configureren.

Gebruik scenario’s om de beveiliging te automatiseren. Bijvoorbeeld om de verlichting in het gebouw in te schakelen wanneer een openingsdetector wordt geactiveerd.

Meer informatie

Jeweller-signaalsterktetest

Schakelt het apparaat naar de testmodus voor de signaalsterkte van Jeweller.

Meer informatie

Gebruikershandleiding Opent de gebruikershandleiding van Outlet [type F] in de Ajax-app.
Permanente deactivering

Hiermee kan de gebruiker het apparaat deactiveren zonder het uit het systeem te verwijderen.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat zal geen systeemopdrachten uitvoeren of deelnemen aan automatiseringsscenario’s. Het systeem zal alarmen en andere meldingen van het apparaat negeren.

Na deactivering behoudt Outlet [type F] de status die het had op het moment van ontkoppeling: actief of inactief.

Meer informatie

Eenmalige deactivering

Hiermee kan de gebruiker gebeurtenissen van het apparaat uitschakelen tot de eerste uitschakeling van het apparaat.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus.
  • Volledig — het apparaat is door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Na deactivering behoudt Outlet [type F] de status die het had op het moment van ontkoppeling: actief of inactief.

Meer informatie

Apparaat ontkoppelen Ontkoppelt het apparaat, koppelt deze los van de hub en verwijdert de instellingen.

Indicatie

Outlet [Type E] informeert over de status en het stroomverbruik van de verbonden apparaten via de led-indicatie. De waarde van het stroomverbruik is beschikbaar via de Statussen van het stopcontact in de Ajax-app.

Belastingsniveau Indicatie
Geen voeding Geen licht
Outlet [type F] is uitgeschakeld Licht blauw op
Outlet [Type E] is aan, een belasting van 0 tot 549 W is verbonden Licht groen op
Van 550 tot 1.249 W Licht geel op
Van 1.250 tot 1.999 W Licht oranje op
Van 2.000 tot 2.839 W Licht rood op
Van 2.840 tot 3.679 W Licht donkerrood op
3.680 W en hoger Licht paars op
Activeert een of meer soorten beveiliging (bijv. stroom en/of spanning) Licht langzaam rood op en gaat uit

Testen van de functionaliteit

Het Ajax-systeem heeft diverse testen om de juiste installatieplaats voor de apparaten te selecteren. Deze testen starten niet direct; de wachttijd overschrijdt echter niet de duur van de peiling-interval tussen één hub en apparaat. U kunt het peiling-interval controleren en configureren in de instellingen van de hub (HubInstellingen Jeweller of Jeweller/Fibra).

Zo voert u een test uit in de Ajax-app:

1. Selecteer de vereiste hub.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer Outlet [type F] in de lijst.
  4. Ga naar Instellingen .
  5. Selecteer en voer de Jeweller-signaalsterktetest uit.

Plaatsing van het apparaat

Het apparaat moet worden aangesloten op de neutrale voedings-, fase- en aardingskabels. De aanbevolen diepte van de montagebox is 50 mm. Merk op dat apparaat uitsluitend bedoeld is voor gebruik binnenshuis.

Bij de keuze waar u het apparaat wilt installeren, moet u rekening houden met welke parameters van invloed zijn op de werking:

• Jeweller-signaalsterkte;
  • de afstand tussen het stopcontact en de hub of signaalversterker;
  • de aanwezigheid van obstakels die het radiosignaal tussen apparaten kunnen verhinderen zoals muren, plafonds tussen verdiepingen, grote objecten in de ruimte.

Volg bij het ontwerpen van een beveiligingssysteem voor uw object altijd de plaatsingsadviezen. Het beveiligingssysteem moet door professionals worden ontworpen en geïnstalleerd. Een lijst met erkende Ajax-partners is hier beschikbaar.

Signaalsterkte

De Jeweller-signaalsterkte wordt bepaald door het aantal niet-geleverde of beschadigde datapakketten in een bepaalde periode. Het pictogram in het tabblad Apparaten geeft de signaalsterkte aan:

• drie streepjes — uitstekende signaalsterkte;
  • twee streepjes — goede signaalsterkte;
  • eén streepje — lage signaalsterkte, een stabiele werking wordt niet gegarandeerd;
  • doorgestreept pictogram — geen signaal.

Controleer de signaalsterkte van Jeweller voordat u deze permanent installeert. Bij een signaalsterkte van één of nul streepjes kunnen wij geen stabiele werking van het beveiligingssysteem garanderen. Overweeg om het apparaat minstens 20 cm te verplaatsen zodat de signaalontvangst aanzienlijk kan verbeteren. Als het signaal slecht of onstabiel blijft nadat u het verplaatst heeft, overweeg dan om een ReX of ReX 2-radiosignaalversterker te gebruiken.

Installeer Outlet [type F] niet

1. Buitenshuis, dat kan leiden tot een storing in het stopcontact.
  2. In de buurt van metalen voorwerpen en spiegels die radiosignalen kunnen dempen of afschermen.
  3. In gebouwen waar de temperatuur- en luchtvochtigheidsniveaus de toegestane limieten overschrijden, omdat dit het stopcontact kan beschadigen.
  4. Dichter dan 1 meter bij de hub of een radiosignaalversterker om communicatieverlies met het stopcontact te voorkomen.
  5. Op plaatsen met een laag signaalniveau, omdat dit kan leiden tot verbindingsverlies met de hub.

Installatie

Zorg, voordat u Outlet [type F] installeert, dat u de optimale locatie heeft gekozen en dat deze voldoet aan de eisen van deze handleiding. Volg bij het installeren en gebruiken van het apparaat de algemene veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van elektrische apparatuur en de vereisten van de elektrische veiligheidsvoorschriften.

Alleen een gekwalificeerde elektricien of installateur mag Outlet [type F]. Zet geen spanning op het slimme stopcontact totdat de cover stevig is geïnstalleerd.

Om Outlet [type F] te monteren:

1. Schakel de stroomtoevoer naar de kabel uit waarop Outlet [type F] wordt aangesloten.
  2. Bereid de montageboxen voor en verwijder eventuele voorgeïnstalleerde stopcontacten. Ontkoppel de kabels en zorg ervoor dat ongeveer 9 mm van de kabel blootligt.
  3. Installeer de afdekkap. Voor de juiste uitlijning moet de UP-sleutel op de afdekkap overeenkomen met de sleutel op het voorpaneel van het relais. Bevestig de afdekkap met de meegeleverde schroef op het achterste deel van het relais.
  4. Sluit de kabels aan op het relais van OutletCore (smart) [type F] Jeweller volgens de onderstaande aansluitschema’s:
    Aansluitschema voor één stopcontact Aansluitschema voor meerdere stopcontacten
    1. Sluit de voedingsfase aan op aansluitklem L.
    2. Sluit de neutrale voeding aan op aansluitklem N.
    3. Sluit de aardingskabel aan op de daarvoor bestemde aansluitklem .
  5. Installeer het relais van OutletCore in de montagebox en leid de kabels er voorzichtig in. Draai de schroeven vast om de montageklemmen vast te zetten. Bevestig het relais van het stopcontact met de meegeleverde schroeven.
  6. Installeer indien nodig de resterende relais van OutletCore.
  7. Monteer het afdekraam met het juiste aantal als u meerdere stopcontacten of LightSwitch-schakelaars installeert.
  8. Installeer de nodige voorpanelen.
  9. Schakel de stroom in.
  10. Voeg de stopcontacten toe aan de hub met behulp van de Ajax-app.

Outlet [type F] wordt binnen 3 seconden na het inschakelen van de voeding ingeschakeld. U hoort het relais klikken en de indicatie van het apparaat gaat branden (als de voorpanelen geïnstalleerd zijn) om aan te geven dat het apparaat ingeschakeld is.

Onderhoud

Controleer regelmatig het functioneren van het apparaat. Verwijder stof, spinnenwebben en ander vuil van de behuizing van het apparaat. Gebruik zachte, droge doekjes die geschikt zijn voor het reinigen van elektronische apparatuur. Gebruik geen middelen die alcohol, aceton, benzine, of andere actieve oplosmiddelen bevatten om het apparaat te reinigen.

Volledige set

Outlet [type F] Jeweller is een geprefabriceerde slim stopcontact. Alle onderdelen zijn afzonderlijk verkrijgbaar.

Gebruik de online Configurator voor Ajax-schakelaars en stopcontacten om uw gepersonaliseerde set samen te stellen. Combineer apparaten in een afdekraam, kies de kleur, en download uw configuratie als een pdf.

Garantie

De garantie op de producten van de Limited Liability Company, “Ajax Systems Manufacturing”, is 2 jaar geldig na aankoop.

Als u problemen ondervindt met de werking van het apparaat, raden wij u aan eerst contact op te nemen met de technische ondersteuning van Ajax. In de meeste de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost.