Het is noodzakelijk om diverse functies te configureren en een aangepaste voedingskabel voor wisselstroom te gebruiken zodat het Ajax-systeem aan de INCERT-vereisten voldoet. Volg voor de juiste configuratie de stap-voor-stapinstructies in het artikel.

Alleen de nieuwste versies van de Ajax-apps zijn compatibel met de INCERT-vereisten. Het INCERT-certificaat wordt verstrekt voor Hub Hybrid (2G) en Hub Hybrid (4G) met OS Malevich 2.10 en hoger.

INCERT is een keurmerk voor beveiligingsproducten en diensten op de Belgische markt. INCERT markeert het gecertificeerde product in overeenstemming met de algemene vereisten van T 031 voor inbraaksystemen (inclusief de vereisten van EN 50131-1:2006).

Toegangsniveaus

EN 50131-1:2006 omschrijft de term toegangsniveau. Het is belangrijk dat de niveaus goed uitgelegd worden om een Ajax-systeem te laten voldoen aan de norm. De tabel hieronder helpt bij het begrijpen van de niveaus.

Toegangsniveau Gebruikersrollen en rechten van het Ajax-systeem
Toegangsniveau 1 Gebruiker zonder account:
◇ Kan geen systeeminstellingen wijzigen
Toegangsniveau 2 Gebruiker zonder beheerdersrechten:
◇ Kan het systeem inschakelen/uitschakelen.

Beheerder zonder rechten om het systeem te configureren kan:
◇ Het systeem inschakelen/uitschakelen.
◇ De alarmmeldingen configureren.
◇ Gebruikers toevoegen en verwijderen.
◇ PRO’s en/of installatiebedrijven toegang verlenen tot de instellingen.

PRO-gebruiker zonder toegang tot de hubinstellingen kan niet:
◇ Eventuele instellingen en beveiligingsmodi wijzigen wanneer de toegangstijd is afgelopen.

Toegangsniveau 3 Beheerder met volledige rechten of PRO-gebruiker met volledige rechten kan:
◇ Aan een PRO toegang verlenen tot de instellingen en aanvullende functies.
◇ De instellingen van het beveiligingssysteem wijzigen.
Toegangsniveau 4 Ajax-technicus:
Heeft toegang tot het systeem en de apparatuuronderdelen. De toegang is voor andere gebruikers geblokkeerd en niet beschikbaar.

Elke gebruiker moet een Ajax-app installeren en een account aanmaken dat bij zijn rol past. De tabel hieronder toont de mogelijkheden.

Ajax-app Gebruikersrol en soort account voor het Ajax-systeem
Ajax Security System ◇ Gebruiker zonder beheerdersrechten
◇ Beheerder zonder rechten om het systeem te configureren

Moet het Ajax-account aanmaken.

Ajax PRO: Tool for Engineers

PRO Desktop

◇ Beheerder met volledige rechten
◇ PRO-gebruiker zonder toegang tot de hubinstellingen
◇ PRO-gebruiker met volledige rechten

Moet het Ajax PRO-account aanmaken.

Alle hieronder genoemde instellingen moeten via de PRO-app met toegang tot de systeeminstellingen geconfigureerd worden. Als u geen uitgebreide toegang heeft of de tijd is afgelopen, moet u bij de hubeigenaar een verzoek indienen. Ga naar Apparaten en klik op het pictogram rechtsboven in de hoek van het scherm om zo’n verzoek aan te vragen. Selecteer het benodigde tijdsinterval.

Toestemmingen voorkomen of opheffen

Zo blokkeert u de toestemming om op toegangsniveau 2 iets te voorkomen

Standaard hebben gebruikers met toegangsniveau 2 geen toegang tot de systeeminstellingen en kunnen ze geen apparaten configureren. Ze kunnen het apparaat niet tijdelijk uitschakelen.

Zo blokkeert u de toestemming om op toegangsniveau 2 iets op te heffen

1. Ga naar:
    Hub → Instellingen → Service → Integriteitscontrole van het systeem.
  2. Schakel de schakelaar in als die is uitgeschakeld.
  3. Schakel de schakelaar voor Toestemming voor inschakelen uit.
  4. Klik op Terug om de instellingen op te slaan.

Door de Toestemming voor inschakelen uit te schakelen blokkeert u het recht op opheffen voor gebruikers met toegangsniveau 2. Ze kunnen geen alarmen of sabotagegebeurtenissen opheffen om het systeem te configureren als de Toestemming voor inschakelen is uitgeschakeld.

Zo voorkomt u dat het systeem wordt geconfigureerd als er storingen bij de hoofdvoeding of alternatieve voeding zijn

1. Ga naar:
    Hub → Instellingen → Service → Integriteitscontrole van het systeem.
  2. Zorg ervoor dat de schakelaren voor Beschikbaarheid voeding en Batterijlading zijn ingeschakeld.
  3. Klik op Terug om de instellingen op te slaan.

Als Toestemming voor inschakelen en Integriteitscontrole van het systeem zijn ingeschakeld, kan het instellen van het systeem met fouten nog steeds een waarschuwing geven. Als de schakelaren Beschikbaarheid van stroomvoorziening en Batterijlading zijn uitgeschakeld, is het mogelijk om de waarschuwing te omzeilen.

Herstel van sabotagebeveiliging

Alleen toegangsniveau 3 kan de sabotagebeveiliging herstellen. Volg de instructies om het systeem correct te configureren.

1. Kies gebeurtenissen voor systeemherstel voordat het inschakelen wordt gestart:
    Hub → Instellingen → Service → Herstel na alarm.
  2. Schakel de schakelaar Dekselopening in.
  3. Klik op Terug om de instellingen op te slaan.

Gebruikers met toegangsniveau 3 moeten het systeem na een alarm kunnen herstellen.

Zo configureert een gebruiker met toegangsniveau 3 het herstel van de sabotagebeveiliging:

1. Ga naar:
    Hub → Instellingen → Gebruikers.
  2. Kies de juiste Beheerder uit de lijst.
  3. Kies Herstel na alarm.
  4. Schakel de schakelaar Dekselopening in.
  5. Klik op Terug om de instellingen op te slaan.
  6. Ga naar Installateurs/Bedrijven.
  7. Kies de juiste PRO uit de lijst.
  8. Kies Herstellen na alarm.
  9. Schakel de schakelaar Dekselopening in.
  10. Klik op Terug om de instellingen op te slaan.

Herhaal deze stappen voor alle rollen met toegangsniveau 3 uit de lijst van Gebruikers en Installateurs/Bedrijven die de sabotagebeveiliging kunnen herstellen.

Zodra de vorige stappen zijn afgerond, moet u de schakelaar Dekselopening voor toegangsniveau 2 uitschakelen.

Zo gebruikt u een aangepaste voedingskabel voor wisselstroom

Volg tijdens de installatie en het gebruik van het Ajax-systeem, de algemene regels voor elektrische veiligheid en ook de vereisten van de regelgeving voor elektrische veiligheid. Het is ten strengste verboden om een apparaat onder spanning te demonteren. Gebruik het apparaat niet als het netsnoer beschadigd is.

Zo verbindt u de externe voeding met Hub Hybrid (2G), Hub Hybrid (4G), ReX 2, MultiTransmitter Jeweller of MultiTransmitter Fibra:

1. Maak de voedingskabel klaar voordat u die aansluit op de klemmenblokadapter met schroefaansluiting.
  2. Bevestig de voedingskabel in de klemmen van de adapter (punten 1 en 2).
  3. Verbind de klemmenblokadapter met de juiste connector van het apparaat.
  4. Bevestig de kabel in de behuizing.
  5. Voorzie het apparaat van stroom en zet het aan. De ledindicatie geeft informatie over de status van het apparaat.

In de gebruikershandleidingen staat meer informatie over de ledindicatie en installatieaanbevelingen: