Gebruikershandleiding Socket (type B) Jeweller

Bijgewerkt op

Socket (type B) Jeweller is een draadloze slimme stekker dat toezicht houdt op het energieverbruik en ontworpen is volgens de NEMA 5-15 norm als een B-type stekker en adapter. Het is uitgerust met drie soorten beveiliging: spanning, stroom en temperatuur.

De slimme stekker regelt de stroomtoevoer van elektrische apparaten die erop zijn aangesloten, met een belastingcapaciteit van maximaal 1.8 kW. Het kan worden bediend met de Ajax-app, via automatiseringsscenario’s, door op de bedieningsknop op de behuizing van de stekker te drukken, of met Button of de slimme schakelaar LightSwitch.

Socket (type B) communiceert met de hub via twee beveiligde protocollen. De stekker gebruikt Jeweller om alarmen en gebeurtenissen te verzenden en Wings om de firmware bij te werken. Het communicatiebereik in een open ruimte is maximaal 1.100 meter.

Het apparaat is alleen compatibel met de Ajax-radiosignaalversterkers en -hubs. Een verbinding met uartBridge en ocBridge Plus is niet voorzien.

Functionele elementen

1. Driepolige stekker (type B).
  2. Led-indicatie om de status van de stekker (type B) en het huidige belastingsniveau met verschillende kleuren weer te geven.
  3. Driepolige stekker (type B).
  4. QR-code met de ID van het apparaat om de stekker toe te voegen aan het Ajax-systeem.
  5. Bedieningsknop.

Compatibele hubs en signaalversterkers

Een compatibele Ajax-hub met de firmware OS Malevich 2.18 en hoger is vereist voor het juist werken van de slimme stekker.

Werkingsprincipe

Socket (type B) is een slimme stekker van het Ajax-systeem. Het regelt de voeding van aangesloten apparaten met behulp van scenario’s, via de Ajax-app, door op de bedieningsknop op de behuizing van de stekker te drukken, of met Button of LightSwitch.

Socket (type B) kan werken in de puls- of bistabiele modus, deze kan worden geconfigureerd in de Ajax-apps door een beheerder of PRO met de rechten om het systeem te configureren. De stekker werkt standaard in de bistabiele modus, waarbij de voeding wordt in- of uitgeschakeld tijdens de bediening. In de pulsmodus sluit of opent de stekker de contacten (afhankelijk van de normale status van de stekker) voor de in de instellingen ingestelde periode: tussen de 1 tot 255 seconden.

U kunt ook de normale status van de contacten van de stekker selecteren in de instellingen:

• Normaal gesloten (NC) — de stekker geeft geen stroom meer wanneer deze wordt geactiveerd en de stroomvoorziening wordt hervat als deze wordt gedeactiveerd.
  • Normaal open (NO) — de stekker geeft stroom wanneer deze wordt geactiveerd en stopt als deze wordt gedeactiveerd.

Standaard werkt de stekker in de bistabiele modus, met normaal open contacten.

Socket (type B) meet de spanning, het voltage, het vermogen, en het stroomverbruik van aangesloten elektrische apparaten. Deze gegevens, en andere bedrijfsparameters van de stekker, zijn beschikbaar via de sectie Statussen in de Ajax-apps. De status van het apparaat wordt ongeveer elke seconde bijgewerkt als Socket (type B) de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de bedieningsknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

De maximale belasting op lange termijn van de stekker is 1.8 kW (als de stroombeveiliging is ingesteld op 15 A). Bij een inductieve of capacitieve belasting wordt de maximale schakelstroom gereduceerd tot 8 A.

Op afstand bedienbaar

Automatiseringsscenario’s

Scenario’s helpen de beveiliging te automatiseren en het aantal routinehandelingen te verminderen. U kunt bijvoorbeeld een schema instellen om de verlichting, tv en het audiosysteem in te schakelen. Hierdoor lijkt het alsof iemand thuis is en schrikt het inbrekers af.

Socket (type B) ondersteunt de volgende scenario’s:

• Door alarm. Bijvoorbeeld, aangesloten verlichting wordt ingeschakeld wanneer DoorProtect alarm slaat.
  • Door de beveiligingsmodus te wijzigen. Het strijkijzer wordt bijvoorbeeld uitgeschakeld wanneer het systeem wordt ingeschakeld.
  • Volgens schema. De verwarming wordt bijvoorbeeld ingeschakeld om 19:00 uur en uitgeschakeld om 21:00 uur.
  • Door op Button te drukken. Bijvoorbeeld het nachtlampje inschakelen door op Button te drukken.
  • Op temperatuur. De airconditioner wordt bijvoorbeeld ingeschakeld wanneer de kamertemperatuur hoger is dan 25 °C.
  • Op vochtigheid. De luchtbevochtiger wordt bijvoorbeeld ingeschakeld wanneer de luchtvochtigheid in de kamer onder 40% daalt.
  • Op CO2 concentratie. De ventilatie wordt bijvoorbeeld ingeschakeld als de kooldioxideconcentratie in de ruimte toeneemt.
  • Door LightSwitch in te drukken. Schakel bijvoorbeeld alle elektrische apparaten uit als het licht wordt uitgeschakeld.

Scenario’s op basis van vochtigheid en CO2-concentratie zijn beschikbaar wanneer LifeQuality aan het systeem is toegevoegd.

Bediening vanuit de app

In de Ajax-apps kunt u aangesloten elektrische apparaten in- of uitschakelen via Socket (type B). Klik op de knop in het veld Socket (type B) in het tabblad Apparaten . Daarna wordt de status van de stekkercontacten omgedraaid en wordt het verbonden apparaat in- of uitgeschakeld. Zo kunt u op afstand de voeding beheren van bijvoorbeeld de verwarming of een luchtbevochtiger.

Als u naar het tabblad Beheer gaat en omhoog veegt, kunt u ook de stekker bedienen. Alle bedieningsapparaten die aan de hub zijn toegevoegd, verschijnen in de lijst. Gebruik de schakelaar in het veld Socket (type B) om aangesloten apparaten in of uit te schakelen.

Handmatige bediening

Er zit een bedieningsknop op de behuizing van Socket (type B). Het regelt de stroomtoevoer naar aangesloten apparaten zonder een app, scenario’s of Button. Hierdoor hoeft u de apparaten ook niet uit het stopcontact te halen. Het besturingsalgoritme hangt af van de modus van de slimme stekker: puls of bistabiel.

Wanneer Socket (type B) in de bistabiele modus werkt, drukt u op de bedieningsknop om de status van de stekkercontacten om te schakelen. Als de stekker bijvoorbeeld voeding levert (contacten zijn gesloten), levert het geen voeding na het indrukken van de knop (contacten zijn open).

Wanneer Socket (type B) in de pulsmodus werkt, sluiten of openen de contacten door het indrukken van de bedieningsknop (afhankelijk van de normale status van de stekker) gedurende de ingestelde tijd in de instellingen. Door opnieuw op de bedieningsknop te drukken wordt de opdracht onderbroken en sluit of opent de stekker de contacten (afhankelijk van de normale status van de stekker) tot het einde van de puls.

Soorten elektrische bescherming van de stekker

Socket (type B) heeft drie soorten beveiliging: spanning, stroom en temperatuur.

Spanningsbeveiliging: dit wordt geactiveerd als de spanning van de stekker gedurende 100 seconden buiten het bereik van 92-132 V~ valt. Het beschermt verbonden apparaten tegen spanningspieken.

Stroombeveiliging: wordt geactiveerd als de belastingsstroom de ingestelde limieten in de Ajax-app overschrijdt. Het beschermt verbonden apparaten en de slimme stekker tegen stroompieken. De limiet kan worden ingesteld binnen het bereik van 1 tot 15 A, in stappen van 1 A, in de instellingen van Socket (type B). De standaardwaarde is 15 A.

Temperatuurbeveiliging: Deze schakelt in wanneer de temperatuur van de relaiselementen 75 °C (167 °F) bereikt, waardoor de slimme stekker niet oververhit.

Als de spannings- of temperatuurbeveiliging wordt geactiveerd, stopt Socket (type B) met het leveren van stroom, het hervat het leveren van stroom automatisch zodra de spanning of temperatuur weer normaal is. De voeding wordt niet automatisch hersteld als de stroombeveiliging geactiveerd wordt. Dit kan worden gereset in de Ajax-app of door op de bedieningsknop te drukken.

Monitoring van energieverbruik

Socket (type B) houdt constant toezicht op de parameters voor energieverbruik van de aangesloten apparaten, waaronder

• spanning;
  • belastingsstroom;
  • stroomverbruik;
  • elektriciteitsverbruik.

Alle gegevens worden weergegeven in de statussen van het apparaat. De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als de stekker de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de bedieningsknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden. De waarden van het stroomverbruik worden weergegeven in stappen van 1 W.

De waarden van het stroomverbruik kunt u resetten via de Instellingen van de stekker:

1. Ga in de Ajax-app naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Socket (type B) uit de lijst.
  3. Ga naar Instellingen door op het pictogram te klikken.
  4. Klik op Energieverbruikmeter resetten.
  5. Klik op Reset in het pop-upvenster.

Na het verwijderen van de gegevens wordt de datum van de laatste reset van de energieverbruikswaarden weergegeven in de Statussen van de stekker.

Protocollen voor gegevensoverdracht van Jeweller en Wings

Jeweller en Wings zijn draadloze protocollen voor gegevensoverdracht die voor een snelle en betrouwbare tweerichtingscommunicatie tussen de hub en apparaten zorgen. De slimme stekker gebruikt Jeweller om alarmen en gebeurtenissen te verzenden en Wings om de firmware bij te werken.

Firmware-update

Als er een nieuwe firmwareversie voor Socket (type B) beschikbaar is, verschijnt het pictogram in de Ajax-apps in het tabblad Apparaten . U kunt de update starten in de statussen of via de instellingen van de stekker. Volg de instructies op het scherm om de firmware succesvol bij te werken.

Informatie over firmware-updates en nieuwe versies is alleen beschikbaar voor stekker die de ReX 2-radiosignaalversterker gebruiken en/of aan dergelijke bedieningspanelen zijn toegevoegd:

Gebruikers ontvangen informatie over de nieuwe firmwareversie als de stekker aan de hub wordt toegevoegd via ReX. De update is echter alleen mogelijk nadat de stekker rechtstreeks aan de een van de bovenstaande bedieningspanelen is toegevoegd.

Firmware-updates zijn niet beschikbaar voor Socket (type B) wanneer het gebruikt wordt met een Hub Plus.

Gebeurtenissen verzenden naar de meldkamer

Het Ajax-beveiligingssysteem kan alarmmeldingen niet alleen naar de PRO Desktop-bewakingsapp van Ajax versturen, maar ook naar de meldkamer in bestandsformaten van SurGard (Contact ID), SIA (DC-09), ADEMCO 685 en andere protocollen.

Socket (type B) kan de volgende scenario’s verzenden:

1. Verlies / herstel van communicatie tussen het apparaat en de hub (of radiosignaalversterker).
  2. Permanente deactivering en activering van de stekker.

Wanneer de alarmmelding wordt ontvangen, weet de operator van de meldkamer wat er is gebeurd en waar het responsteam naartoe moet worden gestuurd. De adresseerbaarheid van Ajax-apparaten maakt het mogelijk om gebeurtenissen naar PRO Desktop of de meldkamer te sturen, inclusief het type apparaat, de naam, de beveiligingsgroep, en de virtuele ruimte. De lijst met verzonden parameters kan verschillen afhankelijk van het type meldkamer en het geselecteerde communicatieprotocol voor de meldkamer.

Het ID en apparaatnummer kunnen worden gevonden in de Statussen in de Ajax-app.

Aan het systeem toevoegen

Socket (type B) is niet compatibel met Hub en bedieningspanelen van derden.

Om Socket (type B) aan de hub toe te voegen, moet de stekker zich in hetzelfde beveiligde gebouw bevinden als het systeem (binnen het bereik van het radionetwerk van de hub). Om de stekker te laten werken via ReX of ReX 2 radiosignaalversterker, moet u de stekker eerst toevoegen aan de hub en vervolgens toevoegen aan ReX of ReX 2 in de instellingen van de signaalversterker.

Als de hub en het apparaat met verschillende radiofrequenties werken dan zijn deze niet compatibel. Het radiofrequentiebereik van het apparaat kan per regio verschillen. We raden aan om Ajax-apparaten in dezelfde regio te kopen en gebruiken. U kunt het bereik van de radiofrequenties controleren via de technische ondersteuningservice.

Voordat u een apparaat toevoegt

1. Installeer de Ajax-app.
  2. Maak een gebruiker of PRO-account aan als u die nog niet heeft. Voeg in de app een compatibele hub toe, stel de benodigde instellingen in en maak minstens één virtuele ruimte.
  3. Zorg dat de hub aanstaat en toegang heeft tot het internet, via een ethernetkabel, wifi en/of een mobiel netwerk.
  4. Controleer of de hub is uitgeschakeld en niet wordt bijgewerkt door de status te controleren in de Ajax-app.

Alleen een PRO of beheerder met rechten om het systeem te configureren kan een apparaat aan de hub toevoegen.

Aan het hub toevoegen

1. Steek Socket (type B) in het stopcontact, als u dat nog niet gedaan heeft.
  2. Open de Ajax-app en selecteer de hub waaraan u het apparaat wilt toevoegen.
  3. Ga naar het tabblad Apparaten en klik op Apparaat toevoegen.
  4. Geef het apparaat een naam, scan de QR-code of voer deze handmatig in. De QR-code bevindt zich op de achterkant van de behuizing van Socket (type B) en op de verpakking van het apparaat. Het apparaat-ID staat onder de QR-code.
  5. Selecteer een ruimte en een groep (als de Groepsmodus is ingeschakeld).
  6. Druk op Toevoegen.

Als de verbinding wordt verbroken, probeer het dan na 5 seconden opnieuw. Als het maximum aantal apparaten wat toegevoegd kan worden aan de hub is bereikt (afhankelijk van het model van de hub), ontvangt u een melding wanneer u een nieuwe wilt toevoegen.

Zodra de stekker is gekoppeld met de hub, verschijnt deze in de lijst met hub-apparaten in de Ajax-app. De updatefrequentie voor statussen van de apparaten in de lijst hangt af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra, de standaardwaarde is 36 seconden.

Socket (type B) werkt slechts met één hub. Wanneer het apparaat aan een nieuwe hub wordt toegevoegd, stopt het met het verzenden van gebeurtenissen naar de oude hub. Om de stekker aan de nieuwe hub toe te voegen:

• scan de QR-code of voer deze handmatig in;
  • wacht tot de registratietimer van het apparaat begint af te tellen en druk 3 seconden op de bedieningsknop.

Door de stekker aan een nieuwe hub toe te voegen, wordt deze niet automatisch uit de apparatenlijst van de oude hub verwijderd. Dit moet handmatig gedaan worden via de Ajax-app.

Storingen

Wanneer er een storing van Socket (type B) wordt gedetecteerd, geeft de Ajax-app een storingsteller weer op het apparaatpictogram. Alle storingen worden aangegeven in de statussen van de stekker. Velden met storingen worden rood gemarkeerd.

Een storing wordt weergegeven als:

• stroombeveiliging geactiveerd is;
  • temperatuurbeveiliging geactiveerd is;
  • spanningsbeveiliging geactiveerd is;
  • er geen communicatie met de hub of de radiosignaalversterker.

Pictogrammen

De pictogrammen in de app geven enkele statussen van de stekker weer. Om ze te bekijken:

1. Log in bij de Ajax-app.
  2. Selecteer een hub.
  3. Ga naar het tabblad Apparaten .
Pictogram Waarde
De Jeweller-signaalsterkte toont de signaalsterkte tussen de hub en de stekker.
Storing gedetecteerd.

Er is een firmware-update beschikbaar. Ga naar de statussen van de stekker om de beschrijving te vinden en start de update.

Meer informatie

Het apparaat communiceert met de hub via een radiosignaalversterker.
Stroombeveiliging is geactiveerd.
Spanningsbeveiliging is geactiveerd.
Temperatuurbeveiliging is geactiveerd.

Het apparaat is permanent gedeactiveerd.

Meer informatie

Het apparaat is gedeactiveerd tot de eerste keer dat het systeem wordt uitgeschakeld.

Meer informatie

Het apparaat is niet overgezet naar de nieuwe hub.

Meer informatie

Statussen

Bij de statussen vindt u informatie over het apparaat en de bedrijfsparameters. U vindt de statussen van Socket (type B) in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Socket (type B) uit de lijst.
Parameter Waarde
Storing

Als u op klikt, wordt de lijst met alle storingen van Socket (type B) geopend.

Het veld wordt alleen weergegeven als er een storing is gedetecteerd.

Nieuwe firmwareversie beschikbaar

Als u op klikt, worden de instructies voor het bijwerken van de firmware van de stekker geopend.

Het veld wordt weergegeven als er een nieuwe firmwareversie beschikbaar is en de stekker is toegevoegd aan een compatibel bedieningspaneel, met uitsluiting van Hub Plus.

Meer informatie

Jeweller-signaalsterkte

Signaalsterkte van Jeweller tussen het apparaat en de hub (of de radiosignaalversterker). De aanbevolen waarde is 2–3 streepjes.

Jeweller is een protocol voor het verzenden van gebeurtenissen en alarmen van Socket (type B).

Verbinding via Jeweller Verbindingsstatus op het Jeweller-kanaal tussen het apparaat en de hub (of de signaalversterker):

• Online — het apparaat is verbonden met de hub of de signaalversterker. Normale status.
  • Offline — het apparaat is niet verbonden met de hub of de signaalversterker. Controleer de verbinding van het apparaat.
Wings-signaalsterkte

Signaalsterkte van Wings tussen het apparaat en de hub (of de signaalversterker). De aanbevolen waarde is 2–3 streepjes.

Wings is een protocol voor het bijwerken van firmware en het verzenden van de lijst met groepen, ruimtes, en andere aanvullende informatie.

Het veld wordt niet weergegeven als de stekker is toegevoegd aan Hub Plus.

Meer informatie

Verbinding via Wings Verbindingsstatus via het Wings-kanaal tussen de hub of de signaalversterker en het apparaat:

• Online — het apparaat is verbonden met de hub of de signaalversterker. Normale status.
  • Offline — het apparaat is niet verbonden met de hub of de signaalversterker. Controleer de verbinding van het apparaat.

Het veld wordt niet weergegeven als de stekker is toegevoegd aan Hub Plus.

Meer informatie

ReX Verbindingsstatus tussen het apparaat en de signaalversterker:

• Online — het apparaat is verbonden met de hub of de signaalversterker.
  • Offline — het apparaat is niet verbonden met de hub of de signaalversterker.

Het veld wordt weergegeven als de stekker via een radiosignaalversterker werkt.

Actief Status van de stekker:

• Ja — het apparaat dat is aangesloten op het stekker staat onder spanning.
  • Nee — het apparaat dat is aangesloten op de stekker staat niet onder spanning.
Stroombeveiliging

De waarde van geconverteerde stroom door Socket (type B).

De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als de stekker de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de bedieningsknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

De huidige waarde wordt weergegeven in stappen van 10 mA.

Spanning

De waarde van geconverteerde spanning door Socket (type B).

De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als de stekker de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de bedieningsknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

De waarde wordt weergegeven in stappen van 1 V~.

Stroombeveiliging drempel

De huidige limiet voor stroombeveiliging zoals aangegeven in de instellingen.

Zodra de stroom de geselecteerde limiet overschrijdt, wordt de stekker automatisch uitgeschakeld.

Overspanningsbeveiliging Status van spanningsbeveiliging:

• Aan — spanningsbeveiliging is ingeschakeld. Zodra de spanning buiten het bereik van 92 – 132 V~ valt, schakelt de stekker automatisch uit.
  • Uit — spanningsbeveiliging is uitgeschakeld.

De slimme stekker gaat weer automatisch werken als de spanning normaal wordt.

Vermogen

Het stroomverbruik van een apparaat dat verbonden is met de stekker.

De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als de stekker de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de bedieningsknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

De waarde wordt weergegeven in stappen van 1 W.

Stroomverbruik

Het energieverbruik van een apparaat dat verbonden is met de stekker.

De gegevens worden ongeveer elke seconde bijgewerkt als de stekker de status van het contact wijzigt als gevolg van een scenario of nadat het met de bedieningsknop of in de app is in- of uitgeschakeld. In andere gevallen hangt de updatefrequentie af van de instellingen van Jeweller of Jeweller/Fibra. De standaardwaarde is 36 seconden.

De waarde wordt weergegeven in kWh, in stappen van 1Wh.

U kunt de teller opnieuw instellen in de Instellingen van de stekker. Als de stroom uitvalt, geeft de app de laatst opgeslagen waarde weer.

Laatste verbruiksreset

De datum van de laatste reset van de energieverbruiksmeter.

Dit wordt weergegeven als de meetgegevens opnieuw zijn ingesteld.

Permanente deactivering Geeft de status van de permanente deactiveringsfunctie van het apparaat weer:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat is door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Eenmalige deactivering Geeft de status van de eenmalige deactiveringsfunctie van het apparaat weer:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus.
  • Volledig — het apparaat is door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Meer informatie

Firmware Firmwareversie apparaat.
Apparaat-ID ID van de stekker. Ook beschikbaar via de QR-code op de behuizing van het apparaat en de verpakking.
Apparaat nr. Nummer van de apparaatloop (zone).

Instellingen

Zo past u de instellingen van Socket (type B) aan in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Selecteer Socket (type B) uit de lijst.
  3. Ga naar Instellingen door op het pictogram te klikken.
  4. Stel de vereiste instellingen in.
  5. Klik op Terug om de nieuwe instellingen op te slaan.
Instellingen Waarde
Naam

Naam van de stekker. Wordt getoond in de lijst van hub-apparaten, sms-berichten en meldingen in het eventlog.

Als u de naam van het apparaat wilt aanpassen, klikt u op het tekstveld.

De naam kan uit maximaal 12 cyrillische tekens of 24 Latijnse tekens bestaan.

Ruimte

Selecteer de virtuele ruimte selecteren waaraan Socket (type B) is toegewezen.

De naam van de ruimte wordt weergegeven in de tekst van het sms-bericht en in de meldingen in de eventlog.

Meldingen Selecteer de meldingen die u wilt ontvangen van de stekker in de app:

• Bij in-/uitschakelen — schakel deze optie in als u meldingen wilt ontvangen wanneer de status van het apparaat veranderd.
  • Wanneer een scenario wordt uitgevoerd — schakel deze optie in als u meldingen in de app wilt ontvangen wanneer de stekker een scenario uitvoert.
  • Wanneer de verbinding is verbroken/hersteld — schakel de optie in als u meldingen wilt ontvangen bij verbroken of herstelde verbinding tussen de stekker en de hub.
Stroombeveiliging drempel

Selecteer de maximale geconverteerde stroom door Socket (type B).

De huidige limietwaarde is ingesteld van 1 naar 15 A in stappen van 1 A. Standaardwaarde: 15 A.

Als de ingestelde waarde wordt overschreden, wordt de stroombeveiliging geactiveerd en stopt de stekker met het leveren van stroom aan het elektrische apparaat dat erop is aangesloten.

U kunt de stroomtoevoer handmatig herstellen in de Ajax-app of door op de bedieningsknop van de stekker te drukken.

Overspanningsbeveiliging Indien actief, wordt de stroom van het apparaat dat op de stekker is aangesloten uitgeschakeld als de spanning hoger is dan 92-132 V~.
Indicatie Instellingen van de led-indicatie van de stekker:

• Uit — De led-indicatie staat uit.
  • Altijd — de led-indicatie is altijd actief, ongeacht of het slimme stekker actief is (er wordt stroom geleverd aan het aangesloten apparaat). Deze optie is als standaard ingesteld.
  • Indien ingeschakeld — de led-indicatie is alleen actief wanneer het slimme stekker actief is (er wordt stroom geleverd aan het aangesloten apparaat). De led-indactie gaat uit wanneer de stekker niet actief is.
Led-helderheid

Pas de helderheid van de led-indicatie van het slimme stekker aan: van 0 tot 100 (0 — minimale helderheid, 100 — zeer helder).

Het helderheidsniveau is standaard 100%.

Beschikbaar als de optie Altijd of Indien ingeschakeld is geselecteerd in de Indicatie-instellingen.

Modus Selecteer de bedrijfsmodus van de stekker:

• Puls — wanneer geactiveerd, geeft Socket (type B) een puls. De duur hiervan kan worden geconfigureerd.
  • Bistabiel — wanneer geactiveerd, verandert de Socket (type B) de status van de contacten in het tegenovergestelde (bijv. gesloten naar open). Deze optie is als standaard ingesteld.
Pulsduur, sec.

Selecteer de pulsduur: 1 tot 255 seconden. De standaardwaarde is 5 seconden.

De instelling is beschikbaar wanneer Socket (type B) in de pulsmodus werkt.

Contactstatus Selecteer de normale status van de stekkercontacten:

• Normaal gesloten — de stekkercontacten zijn gesloten in de normale status. Het elektrische apparaat dat op de stekker is aangesloten, wordt van stroom voorzien.
  • Normaal open — de stekkercontacten zijn open in de normale status. Het elektrische apparaat dat op de stekker is aangesloten, wordt niet van stroom voorzien.
Energieverbruikmeter resetten Menu om de gegevens van energieverbruik te resetten.
Scenario’s

Opent het menu om scenario’s te maken en configureren.

Gebruik scenario’s om de beveiliging te automatiseren. Bijvoorbeeld om de verlichting in het gebouw in te schakelen wanneer een openingsdetector wordt geactiveerd.

Meer informatie

Firmware-update

Schakelt het apparaat naar de modus voor het bijwerken van de firmware als er een nieuwe versie beschikbaar is.

Het veld wordt niet weergegeven als de stekker is toegevoegd aan Hub Plus.

Meer informatie

Jeweller-signaalsterktetest

Schakelt het apparaat naar de testmodus voor de signaalsterkte van Jeweller.

Meer informatie

Wings-signaalsterktetest

Schakelt het apparaat naar de testmodus voor de signaalsterkte van Wings.

Meer informatie

Gebruikershandleiding Opent de gebruikershandleiding van Socket (type B) in de Ajax-app.
Permanente deactivering

Hiermee kan de gebruiker het apparaat deactiveren zonder het uit het systeem te verwijderen.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus en verzendt alle gebeurtenissen.
  • Volledig — het apparaat zal geen systeemopdrachten uitvoeren of deelnemen aan automatiseringsscenario’s. Het systeem zal alarmen en andere meldingen van het apparaat negeren.

Na deactivering behoudt Socket (type B) de status die het had op het moment van ontkoppeling: actief of inactief.

Meer informatie

Eenmalige deactivering

Hiermee kan de gebruiker gebeurtenissen van het apparaat uitschakelen tot de eerste uitschakeling van het apparaat.

Er zijn twee opties beschikbaar:

• Nee — het apparaat werkt in de normale modus.
  • Volledig — het apparaat is door de beheerder van de hub volledig uitgesloten van de werking van het systeem. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen.

Na deactivering behoudt Socket (type B) de status die het had op het moment van ontkoppeling: actief of inactief.

Meer informatie

Apparaat ontkoppelen Ontkoppelt het apparaat, koppelt deze los van de hub en verwijdert de instellingen.

Indicatie

Socket (type B) informeert over de status en het stroomverbruik van de verbonden apparaten via de led-indicatie. De exacte waarde van het stroomverbruik is beschikbaar via de Statussen van de stekker in de Ajax-app.

Belastingsniveau Indicatie
Geen voeding Geen licht
Socket (type B) is uitgeschakeld Licht blauw op
Socket (type B) staat aan, belasting tussen de 0 en 500 W is aangesloten Licht groen op
~ 600 W Licht geel op
~ 800 W Licht oranje op
~ 1.000 W Licht rood op
~ 1.200 W Licht donkerrood op
~ 1.800 W Licht paars op
Activeert een of meer soorten beveiliging (bijv. stroom en/of spanning) Licht langzaam rood op en gaat uit

Testen van de functionaliteit

Het Ajax-systeem heeft diverse testen om de juiste installatieplaats voor de apparaten te selecteren. Deze testen starten niet direct; de wachttijd overschrijdt echter niet de duur van de peiling-interval tussen één hub en apparaat. U kunt de polling-interval controleren en configureren in de instellingen van de hub (HubInstellingen Jeweller of Jeweller/Fibra).

Zo voert u een test uit in de Ajax-app:

1. Selecteer de vereiste hub.
  2. Ga naar het tabblad Apparaten .
  3. Selecteer Socket (type B) uit de lijst.
  4. Ga naar Instellingen .
  5. Selecteer een test:
    1. Jeweller-signaalsterktetest.
    2. Wings-signaalsterktetest.
  6. Voer de test uit.

Plaatsing van het apparaat

Het apparaat is uitsluitend bedoeld voor gebruik binnenshuis.

Bij de keuze waar u het apparaat wilt installeren, moet u rekening houden met welke parameters van invloed zijn op de werking:

• Signaalsterkte van Jeweller en Wings;
  • afstand tussen de stekker en de hub of signaalversterker;
  • de aanwezigheid van obstakels die het radiosignaal tussen apparaten kunnen verhinderen zoals muren, plafonds tussen verdiepingen, grote objecten in de ruimte.

Volg bij het ontwerpen van een beveiligingssysteem voor uw object altijd de plaatsingsadviezen. Het beveiligingssysteem moet ontworpen en geïnstalleerd worden door specialisten. Een lijst met erkende Ajax-partners is hier beschikbaar.

Signaalsterkte

De Jeweller- en Wings-signaalsterkte wordt bepaald door het aantal niet-geleverde of beschadigde datapakketten in een bepaalde periode. Het pictogram in het tabblad Apparaten geeft de signaalsterkte aan:

• drie streepjes — uitstekende signaalsterkte;
  • twee streepjes — goede signaalsterkte;
  • eén streepje — lage signaalsterkte, een stabiele werking wordt niet gegarandeerd;
  • doorgestreept pictogram — geen signaal.

Controleer de signaalsterkte van de Jeweller en Wings vóór de uiteindelijke installatie. Bij een signaalsterkte van één of nul streepjes kunnen wij geen stabiele werking van het beveiligingssysteem garanderen. Overweeg om het apparaat minstens 20 cm te verplaatsen zodat de signaalontvangst aanzienlijk kan verbeteren. Als het signaal slecht of onstabiel blijft nadat u het verplaatst heeft, overweeg dan om de ReX of ReX 2-radiosignaalversterker te gebruiken.

Installeer Socket (type B) niet

1. Buitenshuis. Dit kan leiden tot een defecte stekker.
  2. In de buurt van metalen voorwerpen en spiegels die radiosignalen kunnen dempen of afschermen.
  3. In gebouwen waar de temperatuur en luchtvochtigheid de toegestane limieten overschrijden, omdat dit het stopcontact kan beschadigen.
  4. Dichter dan 1 meter vanaf de hub of een radiosignaalversterker om communicatieverlies met de stekker te voorkomen.
  5. Op plaatsen met een laag signaalniveau, omdat dit kan leiden tot verbindingsverlies met de hub.

Installatie

Zorg, voordat u Socket (type B) installeert, dat u de optimale locatie heeft gekozen en dat deze voldoet aan de eisen van deze handleiding. Volg bij het installeren en gebruiken van het apparaat de algemene veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van elektrische apparatuur en de vereisten van de elektrische veiligheidsvoorschriften.

Om Socket (type B) te installeren:

1. Selecteer het stopcontact waarin u Socket (type B) wilt installeren.
  2. Steek Socket (type B) in het stopcontact.
  3. Voeg een stekker toe aan de hub met de Ajax-app als u dat nog niet heeft gedaan.

Socket (type B) увімкнеться протягом 3 секунд після додавання на хаб. Про ввімкнення повідомить індикація пристрою.

Onderhoud

Controleer regelmatig het functioneren van het apparaat. Verwijder stof, spinnenwebben en ander vuil van de behuizing van het apparaat. Gebruik zachte, droge doekjes die geschikt zijn voor het reinigen van elektronische apparatuur. Gebruik geen middelen die alcohol, aceton, benzine, of andere actieve oplosmiddelen bevatten om het apparaat te reinigen.

Volledige set

1. Socket (type B) Jeweller
  2. Snelstartgids

Garantie

De garantie op de producten van de Limited Liability Company, “Ajax Systems Manufacturing”, is 2 jaar geldig na aankoop.

Als u problemen ondervindt met de werking van het apparaat, raden wij u aan eerst contact op te nemen met de technische ondersteuning van Ajax. In de meeste de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost.