Gebruikershandleiding van DualCurtain Outdoor

Bijgewerkt op

DualCurtain Outdoor is een draadloze bi-directionele gordijnbewegingsdetector voor buiten met een aanpasbaar detectiebereik tot wel 30 meter. De detector heeft een antimaskeersysteem en negeert huisdieren wanneer het systeem juist ingesteld en geïnstalleerd is.

DualCurtain Outdoor heeft een nauwe horizontale detectiehoek en is ontworpen voor bewaking van het terrein en doorgangen: ramen, overdekte gangen, deuren, poorten.

De detector is alleen compatibel met Hub Plus, Hub 2, Hub 2 Plus, Hub Hybrid en de ReX-signaalversterker. Verbinding met Hub en de ocBridge Plus en uartBridge-integratiemodules wordt niet ondersteund.

DualCurtain Outdoor werkt als onderdeel van het Ajax systeem door verbinding te maken via het beveiligde radiocommunicatieprotocol Jeweller. Het communicatiebereik met een hub is tot 1700 meter in het gezichtsveld.

Functionele elementen

Uiterlijk

1. Led-indicatie in de vorm van het Ajax-logo
  2. Lens van detector aan linkerzijde
  3. Antimaskeersensoren en ledindicatoren aan linkerzijde
  4. Lens van detector aan rechterzijde
  5. Antimaskeersensoren en ledindicatoren aan rechterzijde
  6. SmartBracket-montagepaneel (schuif het paneel naar beneden om het los te koppelen)

Het geperforeerde gedeelte is nodig om de sabotageknop te activeren bij een poging om de detector van het oppervlak af te trekken. Maak het niet kapot.

7. Het gat om met een schroef het SmartBracket-paneel te bevestigen

Besturing

De bedienings- en afstelknoppen bevinden zich op de achterkant van de detector.

1. Sabotageknop
  2. Aan/uit-knop
  3. QR-code om met een Ajax systeem te verbinden

Knoppen voor de linker zijde van de detector

1. Knop voor detectie in nabije omgeving
  2. Knop voor straalrichting
  3. Schuifbalk om het detectiebereik in te stellen

Afstelknoppen voor de rechter zijde van de detector

1. Knop voor detectie in nabije omgeving
  2. Knop voor straalrichting
  3. Schuifbalk om het detectiebereik in te stellen

Werkingsprincipe

DualCurtain Outdoor is een bidirectionele gordijnbewegingsdetector die IR-sensoren gebruikt om bewegende objecten met een lichaamstemperatuur die dicht bij de temperatuur van het menselijk lichaam ligt te identificeren.

Als de detector is ingeschakeld, blijft het continue de sensorsignalen verwerken. Als er beweging wordt gedetecteerd, stuurt DualCurtain Outdoor een waarschuwing naar een hub en geeft een alarm door middel van het knipperende logo (als de indicatie aanstaat). Er wordt alleen beweging gedetecteerd als beide IR-sensoren aan dezelfde kant worden geactiveerd.

Wanneer een hub een alarmmelding ontvangt, activeert de hub sirenes, voert scenario’s uit, waarschuwt gebruikers en een beveiligingsbedrijf. Alle waarschuwingen en gebeurtenissen van DualCurtain Outdoor worden opgenomen in het eventlog van de Ajax-app.

De detector meldt opeenvolgende activeringen met intervallen van 5 seconden. Onthoud dit wanneer u de detector gaat testen.

DualCurtain Outdoor heeft twee bewegingsdetectoren met een nauwe horizontale kijkhoek die in tegengestelde richtingen staan. Het detectiebereik kan in totaal tot 30 meter bereiken (15 meter in elke richting).

De detectieafstand kan voor elke kant apart worden ingesteld, waardoor u de detectiezone heel precies kunt instellen en daardoor valse alarmmeldingen voorkomt die door struiken, bomen of andere objecten worden veroorzaakt.

Gebruikers worden op de hoogte gesteld van waar de beweging was gedetecteerd. Notificaties bevatten de naam van het apparaat, de virtuele ruimte en de naam van de geactiveerde zijde. Door op de knop te drukken krijgt u de afbeelding van de geactiveerde zijde te zien.

De detector is niet direct ingeschakeld. De tijd van inschakelen hangt af van twee factoren: uitgangsvertraging (gespecificeerd in de instellingen van de detector) en de pinginterval van de detector (Jeweller-instellingen, de standaardinstelling is 36 seconden). De vertraging kan gelijk zijn aan de pinginterval en verlengd worden met de vertraging die ingesteld wordt door een gebruiker.

Immuniteit tegen huisdieren

Indien correct ingesteld en geïnstalleerd, negeert DualCurtain Outdoor huisdieren tot 80 centimeter hoog. De detector is uitgerust met vier IR-sensoren (twee aan elke kant). DualCurtain Outdoor activeert alleen een alarm wanneer er beweging wordt gedetecteerd door beide sensoren aan dezelfde kant.

Wanneer alles correct is geïnstalleerd, activeren dieren maar één van de sensoren. Hierdoor filtert DualCurtain Outdoor valse alarmen. Voor extra bescherming tegen valse alarmen, maakt de detector gebruik van ELSA, een geavanceerd softwarealgoritme.

Antimaskeersysteem

Maskeren is een poging om het zicht van de detector te blokkeren door eroverheen te verven, het af te dekken, een obstakel voor de lens te zetten, of iets vergelijkbaars.

DualCurtain Outdoor detecteert de volgende soorten maskeren:

• Obstakels voor de lens van de detector tot een afstand van 10 centimeter (afhankelijk van het materiaal).
  • Over de lenzen of de zijkanten van de detector heen verven.
  • De lenzen of de zijkanten van de detector afplakken.
Soorten maskeren Tijd tot alarm, seconden Tijd tot herstel, seconden
Obstakels voor de lens van de detector tot een afstand van 10 centimeter (afhankelijk van het materiaal) 7 20
Over de lenzen of de zijkanten van de detector heen verven 100 20
De lenzen of de zijkanten van de detector afplakken 100 20

Het systeem informeert gebruikers en de meldkamer van een beveiligingsbedrijf over het maskeren. Voor extra bescherming en alertheid, kunt u de sirenes aanzetten als reactie op maskeren. De maximale tijd tot detectie van maskeren is 180 seconden (afhankelijk van het soort obstakel en de afstand).

Onthoud dat het antimaskeersysteem altijd actief is en functioneert ongeacht de beveiligingsmodus.

Bescherming tegen valse alarmen

Om valse alarmen te filteren, gebruikt DualCurtain Outdoor ELSA (Extended Live Signal Analysis): een driestapssoftware-algoritme dat de signalen analyseert van twee IR-sensoren met een nauwe kijkhoek van hetzelfde optische systeem.

1. Analyse van de vorm

De vormen van beide IR-sensorsignalen moeten aangeven dat de beveiligde zone wordt betreden. In elke richting: loodrecht of in de richting van de detectoroptiek. In dezelfde fase wordt een correctie toegepast voor de signaalintensiteit om rekening te houden met de afstand van de sensoren en de afmetingen van het object.

2. Patroonvergelijking van

De signaalgroottes worden geverifieerd aan de hand van de patroondatabank. Hiervoor hebben we duizenden proefactivaties van gordijndetectoren geanalyseerd op mensen, dieren, lichten, en andere natuurlijke verstoringen in verschillende weersomstandigheden. Signaalpatronen moeten hetzelfde of onbeduidend anders zijn van die typisch zijn voor mensen.

3. Tijdcontrole

Wanneer de signalen van beide IR-sensoren aan de voorwaarden voldoen: een beweging die typisch is voor een mens, dan vergelijkt het ELSA-algoritme het tijdsbestek van de signalen en analyseert of de bovenste en onderste sensoren de beweging synchroon hebben gedetecteerd.

Het systeem slaat alarm wanneer er aan alle drie de condities wordt voldaan. Het ELSA-algoritme heeft minder dan 1 seconde nodig om te oordelen of het een ‘bedreiging’ of een ‘vals alarm’ is.

Detectie in nabije omgeving

Gordijndetectoren voor buiten hebben meestal een blinde vlek vlak bij de behuizing. De grootte hangt af van de hoogte van de installatie, het type detector en de afstand voor bewegingsdetectie. De blinde vlek is een potentiële zwakke plek in het beveiligingssysteem.

DualCurtain Outdoor gebruikt een technologie waardoor het detectiegebied wordt vergroot en dat uniek is bij gordijnbewegingsdetectoren. Wanneer de optie Detectie in nabije omgeving is ingeschakeld, krijgt de bovenste IR-sensor van de detector een extra nauwe kijksector te zien, gericht in een hoek van 40 graden omlaag.

Indien ingeschakeld, vermindert Detectie in nabije omgeving de blinde vlek aanzienlijk in de buurt van de sensoren en zorgt ervoor dat deuren, ramen en andere doorgangen in de kamer dicht bij de detector toch zijn beschermd.

De modus Detectie in nabije omgeving is geactiveerd aan beide kanten aan de achterkant van de behuizing van de detector. Het zorgt ervoor dat de sensoren beweging detecteren als een persoon het beveiligde terrein betreedt in de buurt van het apparaat, waardoor de blinde vlek wegvalt.

De modus Detectie in nabije omgeving is ontworpen om ramen en andere doorgangen te beschermen die niet toegankelijk zijn voor dieren, omdat het de effectiviteit van de immuniteit tegen huisdieren aanzienlijk vermindert in de buurt van de detector.

Kijkhoek veranderen

Met de schuifknop voor de Straalrichting kan de kijkhoek van de DualCurtain Outdoor met drie graden veranderd worden vanuit het horizontale perspectief. Het veranderen is afzonderlijk voor elke kant van de detector.

Deze optie helpt bij het voorkomen van blinde vlekken en belemmeringen als er obstakels in de detectiezone zijn. Bijvoorbeeld, goten, pilaren of lampen.

Gebeurtenis verzenden naar een meldkamer

Het Ajax systeem kan alarmeringen verzenden naar meldkamers (CMS) via SurGard (Contact ID), ADEMCO 685, SIA (DC-09) en andere eigen protocollen. De volledige lijst van ondersteunde protocollen is hier beschikbaar.

Het apparaat-id en het loopnummer (zone) staan op het statusscherm. Onthoud dat een alarm aan beide kanten wordt verzonden naar CMS-software met één code. U kunt het verschil tussen de rechter en linker detector zien in de Ajax PRO Desktop-app.

Aan het systeem toevoegen

De detector is niet compatibel met Hub, beveiligingsbedieningspanelen van derden en ocBridge Plus en uartBridge-integratiemodules.

Voordat u een apparaat toevoegt

1. Installeer de Ajax-app. Maak een account aan. Voeg een hub toe aan de app en maak tenminste één ruimte.
  2. Controleer of de hub is ingeschakeld en toegang heeft tot het internet (via een ethernetkabel, wifi en/of een mobiel netwerk). U kunt dit doen in de Ajax-app of door te kijken naar het hub-logo op het voorpaneel. Het logo moet wit of groen oplichten als de hub verbonden is met het netwerk.
  3. Zorg dat de hub is uitgeschakeld en niet wordt bijgewerkt door de status in de Ajax-app te controleren.

Alleen gebruikers of een PRO met beheerdersrechten kunnen een apparaat toevoegen aan de hub.

Zo voegt u DualCurtain Outdoor toe aan het systeem

1. Open de Ajax-app. Indien uw account toegang geeft tot meerdere hubs, selecteer dan de hub die u wilt verbinden met DualCurtain Outdoor.
  2. Ga naar het menu Apparaten en klik op Apparaat toevoegen.
  3. Geef de detector een naam, scan of toets de QR-code in (deze vindt u op de behuizing van de detector en de verpakking), selecteer een ruimte en een groep (als de groepsmodus is ingeschakeld).
  4. Klik op Toevoegen. Het aftellen begint dan.
  5. Schakel het apparaat in door de aan/uit-knop 3 seconden lang ingedrukt te houden.

Om DualCurtain Outdoor met de hub te verbinden, moet de detector in hetzelfde beveiligde gebouw als het systeem zijn (binnen het bereik van het radionetwerk van de hub).

De verbonden detector verschijnt in de Ajax-app op de lijst met hub-apparaten. Het bijwerken van de status van apparaten in de lijst is afhankelijk van de Jeweller-instellingen. De standaardwaarde is 36 seconden.

Als de verbinding wordt verbroken, probeer het dan nog eens na 5 seconden. Als het maximum aantal apparaten wat toegevoegd kan worden aan de hub is bereikt, ontvangt u een melding wanneer u een nieuwe wilt toevoegen.

DualCurtain Outdoor werkt maar op één Ajax-hub. Als de detector is verbonden met een nieuwe hub, stopt de detector met het verzenden van opdrachten naar de oude hub. DualCurtain Outdoor wordt niet verwijderd van de apparatenlijst van de oude hub, als die wordt toegevoegd aan een nieuwe hub. Dit moet gedaan worden in de Ajax-app.

Pictogrammen

De pictogrammen tonen de statussen van DualCurtain Outdoor. U kunt ze vinden bij het tabblad Apparaten in de Ajax-app.

Pictogram Waarde
De signaalsterkte van Jeweller tussen de hub (of een ReX-signaalversterker) en de detector
Batterijlading van DualCurtain Outdoor
Storing gedetecteerd. Een lijst en omschrijving van storingen zijn beschikbaar in de statussen van de detector
DualCurtain Outdoor werkt via een ReX-radiosignaalversterker

Minstens één zijde van de detector staat altijd in de modus Altijd actief

Meer informatie

Vertraging bij het in- en uitlopen ingeschakeld (is van toepassing op beide zijden van de detector)

Meer informatie

DualCurtain Outdoor is ook werkzaam in Deelinschakeling

Meer informatie

DualCurtain Outdoor statusmeldingen zijn uitgeschakeld

Meer informatie

DualCurtain Outdoor is uitgesloten van de systeemwerking

Meer informatie

Statussen

Het statusscherm bevat informatie over het apparaat en de bedrijfsparameters. De statussen van DualCurtain Outdoor zijn te vinden in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Kies DualCurtain Outdoor in de lijst.
Parameter Waarde
Storing

Door op te drukken opent u de storingslijst van DualCurtain Outdoor.

Het veld wordt alleen weergegeven als er een storing is gedetecteerd

Temperatuur

Temperatuur van de detector. Het wordt gemeten op de processor en verandert geleidelijk.

Toegestane afwijking in de waarde tussen de app en de kamertemperatuur: 2°C.

De waarde wordt bijgewerkt zodra de detector een temperatuurwijziging van minstens 2°C signaleert.

U kunt een scenario op basis van temperatuur configureren om zo automatiseringsapparaten te besturen

Meer informatie

Jeweller signaalsterkte De signaalsterkte tussen de hub (of een ReX-signaalversterker) en DualCurtain Outdoor. Aanbevolen waardes: 2-3 streepjes
Verbinding via Jeweller De verbindingsstatus tussen de hub of de ReX-signaalversterker en de DualCurtain Outdoor-detector:
  • Online — de detector is online
  • Offline — geen verbinding met de detector
Batterijlading De batterijlading van het apparaat. Twee statussen beschikbaar: ⁣
  • OK
  • Batterij bijna leeg

Als de batterijen leeg zijn, ontvangen de Ajax-apps en het beveiligingsbedrijf de juiste waarschuwing.

Na de melding van een laag batterijlading, kan de detector nog tot 2 maanden werken

Weergave van batterijlading in de Ajax-apps

Deksel De status van de sabotagebeveiliging die reageert op loskoppeling of beschadiging van de behuizing: ⁣
  • Geopend
  • Gesloten

Wat is een sabotagebeveiliging?

Permanente deactivering Toont de status van de uitschakelfunctie van het apparaat:
  • Nee — het apparaat werkt normaal en verzendt alle gebeurtenissen
  • Alleen deksel — de beheerder van de hub heeft de meldingen over het openen van de behuizing uitgeschakeld
  • Volledig — de beheerder van de hub heeft de detector volledig van het systeem uitgesloten. Het apparaat voert geen systeemopdrachten uit en meldt geen alarmen of andere gebeurtenissen
  • Op aantal alarmen — het apparaat wordt automatisch uitgeschakeld wanneer het aantal alarmen wordt overschreden (gespecificeerd in de instellingen voor de Automatische uitschakeling van apparaten). De functie wordt geconfigureerd in de Ajax PRO-app

Meer informatie

Linkerzijde
Actief

Geeft aan of de linker zijde van het apparaat aan is.

De statussen van de linkerzijde (hieronder) zijn beschikbaar als de zijde actief is

Gevoeligheid Gevoeligheidsniveau van de linker zijde van de bewegingsdetector:
  • Laag
  • Normaal
  • Hoog
Altijd actief

Indien ingeschakeld, staat de linker zijde van de detector continu aan en detecteert beweging

Meer informatie

Anti-masking De maskeringsstatus van de linker sensor van de detector:
  • Alarm — maskering gedetecteerd
  • Aan — het antimaskeersysteem is aan
  • Uit — het antimaskeersysteem is uit

Meer informatie

Rechterzijde
Actief

Geeft aan of de rechter zijde van het apparaat aan is.

De statussen van de rechterzijde (hieronder) zijn beschikbaar als de zijde actief is

Gevoeligheid Gevoeligheidsniveau van de rechter zijde van de bewegingsdetector:
  • Laag
  • Normaal
  • Hoog
Altijd actief

Indien ingeschakeld, staat de rechter zijde van de detector continu aan en detecteert beweging

Meer informatie

Anti-masking De maskeringsstatus van de rechter sensor van de detector:
  • Alarm — maskering gedetecteerd
  • Aan — het antimaskeersysteem is aan
  • Uit — het antimaskeersysteem is uit

Meer informatie

Alarm Reactie
Bedieningsmodus Toont hoe het apparaat reageert op alarmen:
  • Direct Alarm – de ingeschakelde detector reageert direct op een bedreiging en geeft alarm.
  • Ingang/Uitgang – wanneer een vertraging ingesteld is, dan begint het ingeschakelde apparaat met aftellen en geeft het pas geen alarm wanneer het aftellen is afgelopen.
  • Follower – de detector erft de vertragingen van in-/uitgangsdetoren. Echter, wanneer de Follower individueel geactiveerd wordt dan geeft het direct een alarm.
Vertraging bij binnenkomst, sec

Vertragingstijd bij binnenkomst (5 tot 120 seconden). Gaat aan bij beide zijden van de detector.

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt

Wat is vertraging bij binnenkomst

Vertraging bij vertrek, sec

Vertragingstijd bij vertrek (5 tot 120 seconden). Gaat aan bij beide zijden van de detector.

Vertraging bij vertrek (vertraging inschakelen): dit is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen

Wat is vertraging bij vertrek

Firmware Firmwareversie van de detector
Apparaat-ID Apparaat-id. Ook beschikbaar via de QR-code op de behuizing van de detector en de verpakking
Apparaat nr. Nummer van de apparaatloop (zone)

Instellingen

Onthoud dat slechts een deel van de parameters van de detector in de Ajax-app kunnen worden geconfigureerd. Detectieafstand, veranderen horizontale kijkhoek en detectie in nabije omgeving zijn aan te passen via knoppen op de behuizing van de detector.

Zo past u de instellingen van de detector aan in de Ajax-app:

1. Ga naar het tabblad Apparaten .
  2. Kies DualCurtain Outdoor in de lijst.
  3. Ga naar Instellingen door op het tandwieltje te klikken .

Om de aanpassingen door te voeren, klikt u op de Terug-knop.

Instellingen Waarde
Naam

Naam van de detector. Wordt getoond in de lijst van hub-apparaten, sms’jes en notificaties in het eventlog.

Om de naam van de detector aan te passen, klikt u op het pennetje .

De naam kan uit maximaal 12 cyrillische tekens of 24 Latijnse tekens bestaan

Ruimte De virtuele ruimte selecteren waaraan DualCurtain Outdoor is toegewezen. De naam van de ruimte wordt weergegeven in de tekst van het sms’je en in de meldingen in de eventlog
LED-indicatie van alarmen Hier kunt u het knipperen van het Ajax-logo op de detector uitschakelen als er een alarm, sabotage-alarm of antimaskeerdetectie is
Zij-instellingen Toegang krijgen tot het instellingenmenu van de rechter- en linkerzijde van de detector
Linkerzijde
Actief Indien ingeschakeld, is de linker zijde van de detector actief
Gevoeligheid Het gevoeligheidsniveau selecteren aan de linker zijde van de bewegingsdetector:
  • Laag
  • Normaal (standaard)
  • Hoog

Het gevoeligheidsniveau wordt geselecteerd tijdens de detectiezonetest. Als de detector tijdens de test in 5 van de 5 gevallen niet reageert op beweging, kan de gevoeligheid worden verhoogd

Altijd actief

Indien ingeschakeld, staat de linker zijde van de detector continu aan en detecteert beweging

Meer informatie

Anti-masking

Indien ingeschakeld, detecteert DualCurtain Outdoor maskeren aan de linker zijde van de detector

Meer informatie

Rechterzijde
Actief Indien ingeschakeld, is de rechter zijde van de detector actief
Gevoeligheid Het gevoeligheidsniveau selecteren aan de rechter zijde van de bewegingsdetector:
  • Laag
  • Normaal (standaard)
  • Hoog

Het gevoeligheidsniveau wordt geselecteerd tijdens de detectiezonetest. Als de detector tijdens de test in 5 van de 5 gevallen niet reageert op beweging, kan de gevoeligheid worden verhoogd

Altijd actief

Indien ingeschakeld, staat de rechter zijde van de detector continu aan en detecteert beweging

Meer informatie

Anti-masking

Indien ingeschakeld, detecteert DualCurtain Outdoor maskering aan de rechter zijde van de detector

Meer informatie

Waarschuwing met sirene als er beweging links wordt gedetecteerd Indien ingeschakeld, worden de sirenes die met het systeem zijn verbonden geactiveerd wanneer er beweging wordt gedetecteerd aan de linker zijde van de detector
Waarschuwing met sirene als maskering links wordt gedetecteerd Indien ingeschakeld, worden de sirenes die met het systeem zijn verbonden geactiveerd wanneer er maskering wordt gedetecteerd aan de linker zijde van de detector
Waarschuwing met sirene als er beweging rechts wordt gedetecteerd Indien ingeschakeld, worden de sirenes die met het systeem zijn verbonden geactiveerd wanneer er beweging wordt gedetecteerd aan de rechter zijde van de detector
Waarschuwing met sirene als maskering rechts wordt gedetecteerd Indien ingeschakeld, worden de sirenes die met het systeem zijn verbonden geactiveerd wanneer er maskering wordt gedetecteerd aan de rechter zijde van de detector
Alarm Reactie
Bedieningsmodus Bepaal hoe dit apparaat reageert op alarmen:
  • Direct Alarm – de ingeschakelde detector reageert direct op een bedreiging en geeft alarm.
  • Ingang/Uitgang – wanneer een vertraging ingesteld is, dan begint het ingeschakelde apparaat met aftellen en geeft het pas geen alarm wanneer het aftellen is afgelopen.
  • Follower – de detector erft de vertragingen van in-/uitgangsdetoren. Echter, wanneer de Follower individueel geactiveerd wordt dan geeft het direct een alarm.
Vertraging bij binnenkomst, sec

Vertragingstijd bij binnenkomst (5 tot 120 seconden). Gaat aan bij beide zijden van de detector.

Vertraging bij binnenkomst (vertraging van alarmactivatie) is de tijd die de gebruiker heeft om het beveiligingssysteem uit te schakelen nadat hij de beveiligde ruimte betreedt

Wat is vertraging bij binnenkomst

Vertraging bij vertrek, sec

Vertragingstijd bij vertrek (5 tot 120 seconden). Gaat aan bij beide zijden van de detector.

Vertraging bij vertrek (vertraging inschakelen): dit is de tijd die de gebruiker heeft om de beveiligde ruimte te verlaten na het inschakelen

Wat is vertraging bij vertrek

Vertraging bij deelinschakeling

Indien ingeschakeld, zijn de vertragingen bij binnenkomst en vertrek van toepassing op de deelinschakeling.

Het veld is zichtbaar en actief als vertragingen zijn ingeschakeld, net als de optie Inschakelen bij deelinschakeling

Wat is de modus Deelinschakeling

Inschakelen bij deelinschakeling

Indien actief, schakelt het apparaat over naar de ingeschakelde modus als de deelinschakeling wordt gebruikt

Wat is de modus Deelinschakeling

Jeweller signaalsterktetest

Schakelt de detector naar de testmodus voor de signaalsterkte van Jeweller.

Met de test kunt u de signaalsterkte tussen de hub (of ReX-signaalversterker) en de detector controleren en de optimale plaats voor installatie bepalen

Wat houdt de signaalsterktetest van Jeweller in

Detectiezonetest

Schakelt de detector over naar de modus voor de detectiezonetest.

Met deze test kunt u controleren hoe de detector reageert op beweging en maskering en de optimale plaats voor installatie bepalen.

4 typen testen worden ondersteund:

• Bovenste sensoren van de detector
  • Onderste sensoren van de detector
  • Sensoren maskeren
  • Alle bewegingssensoren samen

Wat houdt de detectiezonetest in

Signaaldempingstest

Schakelt de detector over naar de modus voor de dempingstest.

Door de test kunt u het vermogen van een radiozender verlagen of verhogen door een veranderende omgeving te simuleren en zo de stabiliteit van de verbinding tussen de detector en de hub (of ReX-signaalversterker) te testen

Wat is een Dempingstest

Gebruikershandleiding Opent de Gebruikershandleiding van DualCurtain Outdoor in de Ajax-app
Permanente deactivering Hiermee kan de gebruiker het apparaat uitschakelen zonder het uit het systeem te verwijderen. Er zijn drie opties beschikbaar:
  • Nee — het apparaat blijft normaal werken en verzendt alle gebeurtenissen
  • Geheel — het apparaat zal geen systeemopdrachten uitvoeren of automatiseringsscenario’s uitvoeren. Het systeem zal alarmmeldingen en andere notificaties van apparaten negeren
  • Alleen deksel — het systeem zal alleen notificaties over de activatie van de sabotageknop van het apparaat negeren

Meer informatie

Het systeem kan ook automatisch apparaten uitschakelen wanneer het ingestelde aantal alarmen wordt overschreden

Meer informatie

Apparaat ontkoppelen Ontkoppelt de detector, koppelt hem los van de hub en verwijdert de instellingen

Indicatie

De led-indicator van DualCurtain Outdoor kan rood of groen oplichten, afhankelijk van de status van de detector.

Indicatie wanneer u op de aan/uit-knop drukt

Indicatie Gebeurtenis
Licht rood op terwijl de knop wordt ingedrukt Op de aan/uit-knop drukken wanneer de detector aan staat
Licht groen op terwijl het apparaat geactiveerd wordt Activering
Licht eerst rood op, knippert daarna drie keer en gaat uit Deactivering

Ingeschakelde indicatie van de detector

Indicatie Gebeurtenis
Licht 1 seconde groen op Activering van het alarm, maskering of de sabotagedetector
Knippert rood na de eerste keer inschakelen Hardwarefout. De detector moet gerepareerd worden. Neem hiervoor contact op met de Ondersteuningsdienst
Knippert rood na een paar minuten na het installeren in SmartBracket Kalibratie is niet gelukt: iets blokkeerde het zicht van de detector tijdens het kalibreren of het is niet correct geïnstalleerd. De detector opnieuw kalibreren. Haal de detector uit het paneel en plaats het weer terug. Zorg ervoor dat niets het zicht van de detector blokkeert. Het opnieuw aanpassen start automatisch
Licht een paar seconden groen op Verbinding van de detector met de hub
Bij een alarm, maskering of sabotagepoging, licht het zachtjes groen op en gaat uit Batterijen van de detector moeten vervangen worden. Hier vindt u de uitleg over hoe u de batterijen vervangt

Testen van de functionaliteit

Het Ajax systeem heeft diverse testen om de juiste plaats van installatie voor de apparaten te kiezen.

De testen van DualCurtain Outdoor beginnen niet onmiddellijk, maar niet later dan na een enkele pingperiode van de hubdetector (36 seconden met de standaardinstellingen van de hub). U kunt de pingperiode van apparaten wijzigen in het menu Jeweller van de hub-instellingen.

De testen zijn beschikbaar in het menu van de apparaatinstellingen (Ajax-app → Apparaten → DualCurtain Outdoor → Instellingen ):

Een locatie kiezen

DualCurtain Outdoor is geschikt om het gebied rondom de beveiligde locatie te beschermen. Het bewaakt het terrein, waarbij er binnen vrij bewogen kan worden. De detector kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd.

DualCurtain Outdoor beschermt:

• Voordeuren
  • Ramen
  • Poorten
  • Hekken
  • Bogen en andere plekken waar u het terrein of doorgang wilt beschermen

De detector wordt geplaatst op een hoogte van 0,8 – 1,3 meter vanaf de grond als het gebruikt wordt om deuren, hekken of bogen te beschermen. Als het gebied niet vlak is, wordt de hoogte voor de installatie berekend vanaf het hoogste punt van het bewaakte gebied. Zo’n installatiehoogte is een voorwaarde voor de effectieve werking voor de immuniteit van huisdieren-functie. Installatie op de verkeerde hoogte kan valse alarmen door dieren veroorzaken.

Als het apparaat wordt gebruikt om ramen of etalages te beschermen, wordt de detector op een hoogte van 0,5 tot 0,6 meter van de vensterbank geplaatst.

Als één zijde van de detector een deur beschermt en de andere zijde een raam, dan wordt de detector op een hoogte van 0,5 tot 0,6 meter van de vensterbank geplaatst. Als de detector dicht bij een raam wordt geplaatst, dan moet de optie Detectie in nabije omgeving worden ingeschakeld (de Detectie in nabije omgeving-knop aan de achterkant van de detector). Deze optie vermindert de blinde vlek in de buurt van de detector.

Bij het kiezen van een locatie, moet u ook rekening houden met twee belangrijke factoren: signaalsterkte en detectiezone.

Signaalsterkte

Installeer DualCurtain Outdoor op een plaats met een stabiele Jeweller-signaalsterkte (2-3 streepjes in de Ajax-app). Wanneer u de plaats van installatie kiest, houd dan rekening met de afstand tussen de detector en de hub of ReX-signaalversterker en de aanwezigheid van obstakels tussen de apparaten die het radiosignaal kunnen verstoren: muren, vloeren, grote objecten in de ruimte.

Controleer de Jeweller-signaalsterkte op de plaats van installatie. Als de signaalsterkte laag is (één streepje), kunnen wij geen stabiele werking van het beveiligingssysteem garanderen. Verplaats het apparaat minstens 20 cm zodat de signaalontvangst aanzienlijk kan verbeteren.

Als er na de verplaatsing van de detector nog steeds een slechte of instabiele signaalsterkte wordt gemeld, gebruik dan de ReX-radiosignaalversterker.

Detectiezone

DualCurtain Outdoor is inclusief twee tegenover elkaar geplaatste gordijnbewegingsdetectoren. De detectieafstand wordt aan elke zijde apart aangepast met de Detectieafstandschuifbalken aan de achterkant van de detector.

Houd bij het kiezen van de plaats van installatie rekening met de maximale detectieafstand van de detector. Het ligt aan de positie van de schuifbalk detectieafstand, het type en de snelheid van de menselijke beweging (rennen, lopen) en de omgevingstemperatuur.

Positie schuifbalk detectieafstand Afstand van de bewegingsdetectie
Bovenste (komt overeen met het opschrift ‘nabij‘ op de behuizing van de detector) Tot 4 meter
Tweede divisie Tot 5 meter
Derde divisie Tot 7 meter
Vierde divisie Tot 12 meter
Vijfde divisie (komt overeen met het opschrift “ver” op de behuizing van de detector) Tot 15 meter

De detectieafstand werd getest met het gevoeligheidsniveau op gemiddeld, de omgevingstemperatuur op +23 °C en helder weer. Type beweging: lopen. De resultaten kunnen onder andere omstandigheden afwijken.

Wanneer u de plaats voor de detector kiest, gebruik dan de Detectiezonetest om de sector waar de detector beweging herkent, zo precies mogelijk vast te stellen.

Als er obstakels zijn in het zicht van de detector, zoals goten, pilaren of lampen, stel de kijkhoek dan in op 3 graden (de schuifbalk genaamd straalrichting aan de achterkant van de detector).

Indien nodig kunt u Detectie in nabije omgeving (Detectie in nabije omgeving-schuifbalk) aanzetten voor de gewenste zijde. Deze modus zorgt ervoor dat de sensoren van de detector ook beweging detecteren wanneer er geprobeerd wordt om de behuizing van het apparaat te openen, waardoor de blinde vlek verkleind wordt.

Houd bij het installeren ook rekening met de breedte van de detectiezone. De verkeerde plaats kiezen om de detector te plaatsen, kan leiden tot valse alarmen of een onjuiste werking van de detector.

Horizontale kijkhoek van de detector
Detectieafstand Breedte detectiezone
4 meter 0,25 meter
6 meter 0,45 meter
9 meter 0,7 meter
12 meter 0,9 meter
15 meter 1,15 meter

Vermijd situaties waarin de detector beweging op een grotere afstand dan vereist waarneemt. Stel daarom de gewenste detectieafstand in. De beste plek om de detector te plaatsen is in een afgesloten ruimte. Als de detectiezone van de detector bijvoorbeeld wordt begrensd door een hek. Dit vermindert de kans op valse alarmen door externe factoren.

Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die het zicht van de detector blokkeren. Onthoud dat DualCurtain Outdoor geen beweging achter glas detecteert. Installeer daarom de detector niet op een plek waar een open raam of deur het zicht van het apparaat kan blokkeren.

Installeer de detector niet

• In de buurt van metalen voorwerpen en spiegels (deze kunnen het radiosignaal afschermen en leiden tot zwakkere signalen).
  • Tegenover bomen met bladeren in de detectiezone van beide IR-sensoren van de detector.
  • Op plekken waar struiken van 80 centimeter of hoger in de detectiezone van de detector staan.
  • Op plaatsen met een lage of instabiele signaalsterkte.
  • Op minder dan 1 meter afstand van een hub of de ReX-signaalversterker.

De detector bevestigen

Kies voor het installeren van DualCurtain Outdoor de optimale plaats uit volgens de richtlijnen in deze gebruikershandleiding.

Stel voor het bevestigen de gewenste detectieafstand van de detector in (Detectieafstand-schuifbalk), de afwijking van de kijkhoek (Straalrichting-schuifbalk), en activeer de modus Detectie in nabije omgeving (Detectie in nabije omgeving-schuifbalk), indien nodig.

1. Bevestig het SmartBracket-paneel tijdelijk met de meegeleverde tiewraps (of andere tijdelijke bevestigingsmiddelen, zoals dubbelzijdig tape). De installatiehoogte is 0,8 tot 1,3 meter boven de grond als u een deur, boog, andere doorgang of opgang tot een raam wilt beveiligen. Of 0,5 tot 0,6 meter boven de vensterbank, als u de detector gebruikt om ramen te beveiligen.

Als u de detector installeert om een raam te beveiligen, moet het dicht bij de opening geplaatst worden.

De juiste installatiehoogte aanhouden is noodzakelijk voor de juiste werking van immuniteit bij huisdieren en detectie in de nabije omgeving. Om het SmartBracket-paneel aan tiewraps te bevestigen, moet u er eerst gaten in maken.

2. Zo installeert u de detector op het SmartBracket-paneel.
  3. Verlaat het detectiegebied van de detector (horizontale detectiehoek: 4,5°) en zorg ervoor dat er geen beweging is binnen het dekkingsgebied van de detector. Dit is noodzakelijk voor de juiste kalibratie van de antimaskeersensoren. Tijdens het kalibreren knippert de detector ongeveer één keer per seconde groen. Het kalibreren duurt ongeveer 2 minuten.

Het kalibreren van de antimaskeersensoren start automatisch als de detector aan het SmartBracket-paneel bevestigd wordt.

4. Signaalsterkte- en dempingstesten uitvoeren. Als de signaalsterkte instabiel is of als er één streepje te zien is, verplaats de detector dan of gebruik de ReX-signaalversterker.

Tiewraps of dubbelzijdig tape worden tijdelijk gebruikt om de detector te bevestigen. Als het apparaat met dubbelzijdig tape is bevestigd, kan het op elk moment loskomen van het oppervlak en vallen, waardoor er storingen kunnen ontstaan. Onthoud dat zolang het apparaat is geïnstalleerd met tiewraps of dubbelzijdig tape, het sabotagealarm niet ingeschakeld wordt wanneer iemand probeert om de detector te demonteren.

5. Detectiezonetesten uitvoeren. Eerst voor de onderste sensoren en daarna voor de bovenste sensoren. Dit helpt u om de vereiste maximale detectieafstand te bepalen en in te stellen van de detector (bepaald door een onderste sensor). Voer daarna tegelijkertijd de detectiezonetest uit voor beide sensoren, en ook de test voor de antimaskeersensoren. Als er niet op beweging wordt gereageerd, selecteer dan het juiste gevoeligheidsniveau, de detectieafstand (Detectieafstand-schuifbalk), de afwijking van de kijkhoek (Straalrichting-schuifbalk), activeer de modus Detectie in nabije omgeving (Detectie in nabije omgeving-schuifbalk), en controleer de hellingshoek van de detector.
  6. Bevestig het SmartBracket-paneel aan het oppervlak met de meegeleverde schroeven. Gebruik minstens twee bevestigingspunten tijdens het bevestigen. Zorg ervoor dat de geperforeerde hoek van SmartBracket is vastgezet, zodat het sabotagealarm reageert op een poging om het apparaat te demonteren.
  7. Bevestig DualCurtain Outdoor aan het bevestigingspaneel, wacht totdat de kalibratie is afgerond, en schroef de schroef aan de onderkant van de behuizing vast. Dit is nodig voor een goede bevestiging en zodat de detector niet snel verwijderd kan worden van het paneel.
  8. Zodra de detector stevig is gemonteerd aan SmartBracket, knippert het led-lampje: dit is het signaal dat het sabotagealarm is geactiveerd. Als het led-lampje niet knippert na de installatie op SmartBracket, controleer dan de sabotagestatus in de Ajax-app en controleer of het paneel stevig gemonteerd is.

Onderhoud

Controleer regelmatig de werking van de detector. De optimale testfrequentie is elke drie maanden. Verwijder stof, spinnenwebben en andere verontreinigingen van de behuizing van de detector. Gebruik een zachte, droge doek die geschikt is voor het onderhoud van de apparatuur.

Gebruik geen middelen die alcohol, aceton, benzine of andere actieve oplosmiddelen bevatten om de detector te reinigen. Veeg voorzichtig de lens schoon: krassen op het kunststof kunnen de gevoeligheid van de detector verminderen.

De voorgeïnstalleerde batterijen leveren een levensduur van 4 jaar gebaseerd op 1 alarmering per dag met de standaard Jeweller-instellingen (pingperiode: 36 seconden). Als de batterijen leeg zijn, verstuurt het beveiligingssysteem een waarschuwing en licht het led-lampje zachtjes op en gaat weer uit als de detector een beweging detecteert of het sabotagealarm is geactiveerd.

DualCurtain Outdoor werkt nog tot 2 maanden na de melding van een lage batterijlading. We raden echter wel aan om de batterijen direct te vervangen nadat u de melding heeft ontvangen. Het is raadzaam om lithiumbatterijen te gebruiken. Die gaan langer mee en worden minder beïnvloed door temperaturen.

Volledige set

1. DualCurtain Outdoor
  2. Montagepaneel voor SmartBracket
  3. Twee CR123-batterijen (voorgeïnstalleerd)
  4. Installatiekit
  5. Snelle setup handleiding

Garantie

De garantie voor de producten van de Limited Liability Company “Ajax Systems Manufacturing” is geldig gedurende 2 jaar na de aankoop en geldt niet voor de meegeleverde batterijen.

Indien het apparaat niet goed functioneert, raden wij u aan om eerst contact op te nemen met de klantenservice. Technische problemen kunnen in de helft van de gevallen op afstand worden opgelost.

Contact opnemen met de technische ondersteuning